50 dies sense Gespa

Fa 50 dies la UAB enderrocar fins a l’útlima pedra de la Gespa, una escola bressol que durant 41 anys ha estat donant servei a la comunitat universitària.

abans-despresLes obres d’enderrocament de la Gespa van començar el 10 d’agost sense cap tipus d’autorització per part de l’Ajuntament de Cerdanyola i aprofitant el silenci mediàtic del mes d’agost. El Govern de la UAB s’escudava dient que era un enderroc necessari perquè l’edifici «representava un risc important», mentre que l’AMPA insisteixen que el Govern de Ferran Sancho menteix, ja que tenen informes – encarregats pel mateix govern de la universitat – que defensen que l’edifici no estava en «risc de col·lapse».

L’AMPA desmunta tota aquesta mentida amb una sola pregunta: «si hi havia un risc tan important, per què van permetre que, dies abans de l’enderroc, hi hagués nens, nenes i equip docent?».

Ara, quan s’han complit 50 dies de la tragèdia i la resta d’escoles bressol de la ciutat estan a ple rendiment, Gespa és un solar. Però la UAB no va poder enderrocar-ho tot: la il·lusió, el treball i les ganes de continuar amb un projecte potent i sòlid continuen en totes les persones que van ser, són i seran l’ànima de la Gespa.

La setmana següent de l’enderroc la UAB, per calmar la indignació de la comunitat universitària de l’Ajuntament de Cerdanyola, va publicar un comunicat en el qual argumenten els motius dels fets. En aquest comunicat la UAB continua mentint, ja que a l’Ajuntament no li constava que l’edifici fos un «risc important» pel simple fet que cap dels dos informes dels quals disposava l’equip de Govern alerta de cap risc imminent de col·lapse estructural.

Amb aquestes actuacions es mostra que l’equip de Govern liderat per Ferran Sancho només tenia al cap enderrocar Gespa, però no trobava l’excusa perfecta. Ja al mes d’abril d’aquest mateix any ho van intentar dient que «en 40 anys ningú no havia demanat la llicència d’activitats a l’Ajuntament». Per aconseguir aquesta llicència l’escola estava obligada a adaptar l’edifici a la normativa de 2006, amb el consegüent cost econòmic.

Per tant, és més que evident que l’enderroc de l’edifici no és conseqüència del seu estat ni de la llicència d’activitats, és conseqüència d’una decisió política presa pel rector, Ferran Sancho, la vicerectora d’economia, Montserrat Farell, i la presidenta del patronat «Escola bressol Gespa», Montserrat Balagueró. Aquesta decisió política de Ferran es va veure contrariada pel plenari de Cerdanyola, que el mes de febrer va decidir, unànimement donar suport a la continuïtat de l’escola bressol Gespa.

Malgrat tot, Sancho i el seu equip van continuar pel camí que havien traçat: van ignorar les propostes d’autogestió de l’AMPA, van acomiadar a la presidenta de l’AMPA (treballadora indefinida de la UAB) i, per últim, van enderrocar l’edifici, presentant, això si, ¿una alternativa?

COYdwqrWUAAE1SG

L’alternativa tenia nom i cognoms: «Llar d’en Pitus», una escola privada de fora del campus que no aporta cap benefici a les famílies i els/les estudiants en pràctiques. Això si, Ferran Sancho ven aquest acord com «una continuïtat del projecte educatiu de Gespa». Però la realitat és molt diferent. La Llar d’en Pitus té un projecte educatiu molt allunyat de la Gespa.

ESCOLA BRESSOL GESPA

LA LLAR D’E PITUS

Centre privat amb titularitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Ajuntament de Cerdanyola Centre privat.
Projecte d’escola verda que dóna suport a la recerca, és escola formadora i de referència en educació de 0-3 anys. Projecte elitista per usuaris de classe mitjana-alta.
Ubicat a la UAB, a 10-15 minuts caminant des de qualsevol lloc del Campus. Ubicat a Bellaterra. L’accés en cotxe és complicat ja que està la mateixa carretera de Bellaterra (via principal d’accés des de l’autopista) i no hi ha espai per aparcar. El transport públic suposaria una despesa addicional.
Instal·lacions que compleixen amb les expectatives de les famílies usuàries. Instal·lacions més modernes però que no compleixen amb les expectatives de les famílies de Gespa.
L’edifici haurà de ser condicionat per poder oferir més places sacrificant espais comuns en detriment de la qualitat del servei.Es tracta d’un edifici prefabricat amb aules que no disposen d’aire condicionat.
Espais exteriors amplis i integrats amb la natura. Espais exteriors reduïts que limiten amb la via dels ferrocarrils i la carr

El projecte continuarà

L’AMPA de l’Escola Bressol Gespa vol donar continuïtat al projecte, i per això tenen la idea de dotar la zona amb mòduls autosostneibles. La idea era presentar a finals d’aquest mes de setembre una proposta conjunta entre l’AMPA i l’Ajuntament de Cerdanyola al rectorat de la UAB amb la mirada posada al curs 2016-2017.

A dia d’avui l’AMPA de la Gespa té moltes respostes sense respondre

Per què s’enderroca l’edifici sense tenir el permís de l’ajuntament?
Per què es triga tant a sol·licitar la llicència d’obres si l’enderroc estava previst des de feia mesos?
Per què no es trasllada al consell de govern la decisió de l’enderroc d’un edifici patrimoni de la UAB?
Per què no es vol ni sentir a parlar de la proposta d’autogestió?
S’ha comptat amb el corresponent concurs públic per adjudicar les tasques d’enderroc?
A què es destinarà aquest espai?
Quin ha estat el cost econòmic de l’enderroc?
I sobretot… per què es decideix fer-ho amb tanta urgència al mes d’agost?

La UAB encara continua oferint, al seu portal web, els serveis de l’Escola Bressol Gespa.

gespa

Comparteix: