Commemoració del 40è aniversari de la constitució de l’Assemblea de Catalunya a Cerdanyola

El proper mes de novembre es compleixen 40 anys de la constitució a Cerdanyola de l’Assemblea Democràtica de Cerdanyola, adherida a l’Assemblea de Catalunya. Per celebrar-ho, alguns dels fundadors d’aquesta entitat ha començat a preparar els actes de commemoració i a recollir el material documental relacionat amb la seva activitat, per assegurar la seva conservació.

DSC01624El proper mes de novembre es compleixen 40 anys de la constitució de l´Assemblea Democràtica de Cerdanyola (que es va adherir a l´Assemblea de Catalunya). Amb motiu d’aquesta efemèride, alguns dels antics components d`aquesta organització han decidit posar en marxa una iniciativa per commemorar aquesta fita històrica, així com d’intentar recopilar i conservar, de cara al futur, tota la documentació i material relacionat amb l’Assemblea que es pugui recopilar.

Amb aquest objectiu, es convida a totes i a tots els interessats que tinguin al seu abast informació escrita o gràfica sobre les activitats que l’Assemblea de Cerdanyola va organitzar durant els seus tres anys d’activitat (1975-1977) a que es posin en contacte amb els organitzadors d’aquesta iniciativa, que té al capdavant a Albert Lázaro i Saturnino Bernal, dos “veterans” dels moviments cívico-social a Cerdanyola, i co-fundadors també, en el seu moment, de l’Assemblea Democràtica.

L’Assemblea de Catalunya, un referent en la recuperació de les llibertats democràtiques

L’Assemblea de Catalunya, creada al 1971 i en la qual van participar de forma activa diverses persones de Cerdanyola, va ser un dels principals referents de la lluita antifranquista a Catalunya. Les seves reivindicacions es plasmaven en el ja mític lema “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”. Quan la situació política del país, amb l’arribada de la transició, va permetre que aquestes reivindicacions es formulessin de forma oberta, es van crear a diverses poblacions “delegacions locals” de l’Assemblea. A Cerdanyola, aquest grup de treball va ser l’Assemblea Democràtica de Cerdanyola.

Activitat de l’Assemblea a Cerdanyola

Segons recorda una de les persones que van participar en la seva creació, la primera reunió convocada per a posar-la en marxa va ser un sopar que es va fer al Restaurant Ca La Roser de Montcada, pocs dies després de la mort del General Franco i al qual van assistir “unes vuit o deu persones”, entre les quals hi havia representants de diversos partits polítics (encara en la clandestinitat) així com també Mossèn Josep Rosell, rector de la Parròquia de Sant Martí. Pocs dies més tard es va convocar una segona reunió, a la “sala gran de reunions” de l’antic Casal Parroquial, amb una assistència ja molt més nombrosa i on es trobaven moltes persones que, en anys posteriors, jugaríen un paper destacat a la vida social i política de la ciutat com, per esmentar-ne dos, l’historiador Miquel Sánchez, o Enric Senabre, que pocs anys més tard es convertiria en primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament.

Durant els tres anys que es va mantenir en actiu, l’Assemblea, entre d’altres activitats, va donar suport actiu a les múltiples mobilitzacions i reivindicacions que teníen com a objectiu la implantació de les reformes democràtiques al nostre país. També va fer costat als impulsors de les múltiples mobilitzacions i vagues en demanda de millores laborals d’empreses com la Riviere i va participar, de forma especialment activa, a les diverses manifestacions i convocatòries que es feien a diversos punts de Catalunya per reclamar la ràpida implantació de les llibertats democràtiques. Entre d’altres, les manifestacions dels dies 1 i 8 de febrer de 1976 a Barcelona, les Marxes de la Llibertat a la Costa Brava i a la Catalunya Nord, i diverses manifestacions demanant la llibertat dels presos polítics i sindicals de Cerdanyola.

L’Assemblea de Catalunya es va disoldre després de les eleccions generals de 1977, moment en el qual es va entendre que el protagonisme havia de passar als partits polítics.

Per entrar en contacte amb els organitzadors dels actes commemoratius es pot utilitzar l’email assemblea40e@gmail.com.

Comparteix: