Expressa’t: Dret a decidir?

Dret a decidir….., realment ho tenim? Podem decidir quina qualitat de vida volem? Podem decidir quina feina volem desenvolupar? Podem decidir quin habitatge volem? Podem decidir quina educació volem per als nostres fills? Podem decidir quina sanitat volem per als nostres malalts?

Podria seguir fins avorrir amb una llista llarguíssima, però parlaré de quina societat volem en temes ambientals. Jo vull viure en un lloc on de retruc no m´afecti la salut per culpa dels beneficis econòmics d´uns pocs. I aquest lloc, ara per ara, no és Cerdanyola, ja que a la nostra ciutat tenim des de fa mes 25 anys uns quants abocadors, entre ells el de Can planes, que ha fet molt de mal a centenars de persones (tot sense informes oficials, ja que no interessa crear alarma social).

alcaldablesAra, quan Can Planas, malgrat seguint contaminant, «està morint», ens apareix un nou abocador. Un abocador jove que fa tan sols dos anys el van clausurar. Es diu Elena i sempre va equipada amb una dalla: té greus problemes de fuites de gasos a l’atmosfera que afecten la població i lixiviats que contaminen el subsól.

Si a aquests abocadors li sumem la mala qualitat de l’aire, amb partícules en suspensió PM 2,5 i PM10 dels vehicles de motor i indústries variades, el resultat és una Cerdanyola perillosa, convertida en un niu de malalties i de càncers que fan d’ella un lloc impossible per viure saludablement.

Tots els ciutadans portem vides diferents que afecten en major o menor intensitat, positiva o negativament, la nostra salut. Però la majoria són accions que tots nosaltres tenim el «dret a decidir». Podem decidir que menjar, fer esport, portar una vida sedentària,… però… mai ens han deixat, a cap dels 58.000 habitants de Cerdanyola, poder decidir si volem que els abocadors alterin la nostra salut.

Qui ha decidit això? Viuen a Cerdanyola, els «òrgans decisoris»? Saben, aquests «òrgans», que a Cerdanyola tothom coneix a un veí amb malalties greus com càncer, asma, sensibilitat química múltiple, fatiga crònica, alteracions genètiques, malformacions,…? Saben, aquest «òrgans», que aquestes persones afectades mai han tingut el «dret a decidir» estar malalts o estar sans?

plataforma-sense-abocadorsEncara recordo quan, al 2011 tots els alcaldables eren partidaris de fer una consulta ciutadana sobre l’Abocador de Can Planas. Ara, quatre anys després, tenim l’Elena. Ens deixaran fer la consulta? Podrem exercir el dret a decidir? Tornaran a decidir per nosaltres?

Amb això no pretenc alarmar a ningú. És possible que vosaltres, que llegiu això, no caureu malalts demà, però el que és cert és que, qui està escrivint això, necessita decidir quin tipus de ciutat vol.

PD: Potser aquesta opinió només sigui entesa per als que tenen un malalt a prop, res a recriminar. Jo tampoc l’hauria entès 9 anys enrere.

Article de Coyote

Comparteix: