L’Assemblea “Cerdanyola Ciutat d’Acollida” omple el MAC

El passat dijous es va celebrar la primera assemblea ciutadana “Cerdanyola Ciutat d’Acollida”, on ciutadans i entitats es van entregar per ajudar, en tot el que calgui, a les persones refugiades que puguin arribar a la nostra ciutat.

IMG_20150917_195327L’Assemblea va omplir la sala del Museu d’Art de Cerdanyola amb un únic objectiu: convertir Cerdanyola en una ciutat d’acollida que posi el seu granet de sorra per ajudar a algunes de més de 400.000 persones que han creuat el mar Mediterrani fugint d ella crueltat d’una guerra. Des de l’Ajuntament ja s’està treballant en aquest sentit en forma de moció, en aquest sentit, Elvi Vila va informar que el consistori està treballant en quatre mocions que hi ha sobre la taula, però va dir que el Govern vol anar un pas més enllà i fer una moció pròpia que no distingueixi entre refugiat i immigrant.

L’acte, considerat com el punt de sortida de vàries assemblees per tractar la problemàtica, va comptar amb una taula composta per Josep Grifoll (veí de Cerdanyola), Núria Camps (Stop Maremortum i Fons de Cooperació Català), Elvi Vila (regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola) i Rodrigo Araneda (Acathi i Assil.cat).

Josep Grifoll va començar l’acte fent un recorregut històric i recordant que la societat espanyola ha sigut una societat emigrant, posant com a exemple els exiliats durant la Guerra Civil i el Franquisme. A continuació Núria Camps va posar sobre la taula tot un llistat de les accions que pot fer un Ajuntament per facilitar les coses a les migrants, com facilitar l’empadronament, fer campanyes de sensibilització, fomentar la integració o denunciar les causes del problema, entre d’altres.

Moltes de les assistents volien actuar ja. En aquest sentit, Rodrigo Araneda va insistir en què aquest serà un procés lent “els refugiats no arribaran demà, possiblement arribaran a partir de gener o febrer. I potser a Cerdanyola no arriba cap, perquè s’han de distribuir per tot l’Estat. Com a molt, a Cerdanyola arribarien cinc o sis famílies”. Altres intervencions insistien en la necessitat de què institucions i ciutadania treballin conjuntament per donar una solució local satisfactòria, però no només als refugiats, sinó a totes les persones que, per causes bèl·liques, alimentàries, o de qualsevol tipus que ataquin la seva dignitat, hagin de marxar del seu país.

Rumorologia

Si alguna cosa divideix la ciutadania és la rumorologia. Aquests rumors permeten crear entre la ciutadania un rebuig vers les immigrants-refugiades. Els més “típics” són “a ells li donen ajudes i a nosaltres, els d’aquí, no”, “ens treuen el treball”, “tenen vals per anar a comprar gratis als supermercats”… però el que és cert, com va dir Araneda, és que Espanya rep 300.000.000 d’euros del fons de la Comunitat Europea per destinar-los a l’acollida d’immigrants o refugiats i l’Estat, d’aquesta quantitat, només destina 13 milions a l’atenció dels refugiats. Per lluitar contra aquesta rumorologia, Araneda aconsella dissoldre aquests rumors pel carrer i per les xarxes socials. En aquest enllaç trobaràs material per combatre els rumors.

L’Assemblea va finalitzar amb la creació d’un compte de correu electrònic (cooperació@cerdanyola.cat) que té l’objectiu de rebre suggerències per part de la ciutadania i d’enviar informació a les persones interessades.

Comparteix: