2009-2015: sis anys de la xerrada del Dr. Ferris, sis anys de silenci institucional
Aquest any es compleixen sis anys d’ençà que el Dr. Ferris, oncòleg infantil de l’Hospital de la Universitat de València, va venir a Cerdanyola a alertar dels perills de l’abocador de Can Planas. Durant tot aquest temps, el silenci institucional ha fet que res hagi canviat.
Aquests petits talls de la xerrada i les intervencions dels ciutadans denunciant al gestor dels abocadors i als polítics que han permès aquesta agressió a la salut són un petit resum de les més del vídeo de dues hores de xerrades que va editar Cerdanyola Sense Abocadors i que acaba de publicar Cerdanyola Informa.
Ara, sis anys després, els responsables polítics no han fet res per solucionar el problema, amb el canvi de govern local, la ciutadania continuarà lluitant i preguntant-los què pensen fer per solucionar aquest nyap.
L’oncòleg infantil de l’Hospital de la Universitat de València, Josep Ferris, va assegurar que “hi ha evidències científiques que indiquen que les substàncies contaminants provinents d’abocaments incontrolats suposen una afectació per a la salut de les persones”.
Segons Josep Ferris, a l’abocador de Can Planas n’hi ha un bon nombre d’aquestes substàncies perilloses que suposen un risc greu per a la salut com ara mercuri, crom, arsènic, alumini o bari i, per tant, encoratja la ciutadania perquè exigeixi als representants polítics una solució definitiva per al problema.
L’origen de Can Planas i la seva situació actual va precedir la conferència de l’oncòleg valencià, en una intervenció a càrrec d’Òscar Pérez, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). Pérez afirma que Cerdanyola no només era terra d’abocaments fa uns anys sinó que ho continua sent ara amb l’argilera Elena. El membre del CEPA remarca que a Can Planas hi ha “residus barrejats i de diferents tipologies, tot i que els més perillosos són els industrials”.
Òscar Pérez explica que les conclusions de les anàlisis de les mostres preses a l’abocador indiquen que “se superen els nivells de referència de toxicitat establerta per l’Agència de Residus de Catalunya i els nivells de risc acceptable per a usos urbanístics: tant residencials, comercials o d’equipaments”. Per al representant del CEPA la solució adoptada per a la remediació de Can Planas “és provisional i no definitiva” i “està consolidant la situació de risc perquè no garanteix al 100% la no afectació de les aigües subterrànies”.
L’acte va ser prohibit pel Govern Municipal
La pressió del govern local (ICV i CiU) va propiciar que la Junta Electoral prohibís l’acte programat pel dissabte 6 de juny de 2009. Algunes de les persones que rebien els assistents a l’acte prohibit van estar identificades per la policia local, que va rebre un avís per part de persones properes a ICV. Paradoxalment, aquest partit va realitzar al matí un acte pre-electoral amb total normalitat.
Algunes persones van estat identificades a la porta de l’Ateneu, on es van concentrar les persones que volien assistir a l’acte prohibit. Segons els organitzadors, algun responsable de la sala municipal va avisar la policia local seguint consignes directes de l’alcalde, per evitar com fos que es realitzés l’acte. Després de 10 minuts d’explicació als assistents, a la porta de l’Ateneu, es va llegir un comunicat de denúncia i van posposar l’acte.