L’hospital públic de Sabadell deriva pacients al grup privat IDCsalud mentre manté llits tancats

A les urgències de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, centre de titularitat pública finançat amb el pressupost del CatSalut, s’entrega, des de fa uns dies, una carta a la majoria de pacients que han de ser hospitalitzats, firmada per la directora executiva del centre, que alerta de que, degut a una “falta de recursos” seran enviats o bé a la Clínica del Vallès o a l’Hospital General de Catalunya, dos centres que gestiona el grup sanitari privat IDCsalud.

 Vista exterior de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / CC by-sa Laurita (Wikimedia Commons)


Vista exterior de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell / CC by-sa Laurita (Wikimedia Commons)

Mentre que la direcció de l’Hospital assegura en aquesta carta dirigida als usuaris que “no hi ha una altra alternativa”, documents filtrats per treballadors del centre a Catalunya Plural mostren la planificació de tancament de llits i quiròfans que s’està duent a terme aquest estiu, i que ha enviat la direcció del centre als treballadors.

Per exemple, segons aquesta planificació, del 18 de juliol al 13 de setembre tots els llits de la vuitena planta es mantenen tancats. A la cinquena planta hi ha 22 llits que del 2 d’agost al 13 de setembre tampoc s’utilitzaran. I segueix igual en la tercera i segona planta, en total 42 llits, més tota la vuitena planta, amb 49 llits, no estaran operatius durant l’estiu. Un total de 91 llits inoperatius.

Urgècies colapsadas

En canvi, segons afirmen treballadors del centre del braç sindical CATAC-CTS-IAC a aquest diari, les urgències estan gairebé cada dia col·lapsades, amb pacients als passadissos i l’hospital no pot absorbir tot el volum d’activitat. “El col·lapse és evident i sistemàtic”, denuncia un dels membres del sindicat a Catalunya Plural, i confirma que aquesta situació s’agreuja amb el tancament de llits a l’estiu. Per això sospita que la carta ha estat redactada degut a les queixes dels pacients davant les derivacions.

“Hi ha familiars que s’han negat, estant en l’ambulància, a ser traslladats a l’Hospital General [del grup IDCsalud], perquè un cop allí no tenen possibilitat d’accés si no estan en disposició d’un cotxe”, explica aquest treballador.

 Carta que reben els pacients del Parc Taulí que han de ser ingressats


Carta que reben els pacients del Parc Taulí que han de ser ingressats

La carta que aquests dies reben els pacients urgències d’aquest centre del Vallès està firmada per la doctora Cristina Carod Pérez, directora executiva de l’Hospital. Carod va ser nomenada directora executiva el desembre de 2014, abans, però, havia estat treballant pel grup IDCsalud, en concret havia sigut directora d’urgències de l’Hospital General de Catalunya durant el 2008 i 2009, directora mèdica de la Clínica del Vallès del 2011 al 2013, els dos centres on es desvien ara els pacients del Taulí. Un cas clar de portes giratòries que afecta el sistema sanitari català.

Quina relació té IDCsalud amb l’Hopital Taulí de Sabadell?

No és cap novetat que des del Taulí es derivin pacients d’urgències a centres d’IDCsalud. De fet, com confirma el departament de premsa de l’hospital a aquest diari, des del 2007 es traslladen pacients a l’Hospital General de Catalunya i des del 2010 a la Clínica del Vallès. Aquestes derivacions es fan mitjançant un contracte que firma el CatSalut amb IDCsalud amb el qual acorden el número de pacients per any que aquests centres privats absorbiran derivats de centres públics i en funció d’això el CatSalut destina part del pressupost a aquesta empresa privada. Pel que fa a Sabadell, segons fonts del departament de premsa de l’hospital, aquest any el centre està autoritzat per traslladar un total de 2.000 pacients a aquests centres. Una mesura que en principi es fa per si l’hospital no te realment més recursos per absorbir tanta activitat, però mentre els pacients són derivats els llits del Taulí continuen tancats aquest estiu.

Des de la secció sindical CATAC es queixen de que els diners siguin enviats a una empresa privada enlloc de destinar-los a ampliar els serveis de l’hospital públic. “Aquests centres de IDCsalud no van més enllà del què contracten”, i això, diu un membre del sindicat, perjudica al pacient, perquè, com comenta, la Clínica del Vallès no té unitat de cures intensives, i per tant si un pacient precisa d’aquest servei se l’ha d’enviar de nou al Parc Taulí.

A més, com ja indica la carta, el seguiment posterior a l’hospitalització de tots aquest pacients que aquests dies són derivats es farà també a l’hospital públic de Sabadell ja que aquest servei tampoc es contempla en el contracte entre el CatSalut i IDCsalud.

Josep Martí, membre de Marea Blanca Catalunya, recorda en declaracions a aquest diari que al 2014 es van derivar un total de 4.000 pacients dels centres més grans de Barcelona (Hospital Clínic, Vall d’Hebron, Hospital Sant Pau i Hospital del Mar) a l’Hospital Sagrat Cor, propietat també d’IDCsalud. Segons Crític, el grup ha rebut gairebé 288 milions d’euros en quatre anys de contractació amb CatSalut.

Font: eldiario.es

Comparteix: