La setmana de lluita dels antiabocadors finalitza amb un plenari que es compromet a resoldre el problema de l’Abocador Elena
Quatre dies de lluita continua, amb acampada inclosa, han aconseguit que la majoria del plenari es comprometi estudiar i debatre la problemàtica i les solucions per evitar que aquest diposit incontrolat de residus continuï intoxicant a la ciutadania de Cerdanyola.
El passat dilluns va començar una setmana que estarà marcada, de principi a fi, per l’Abocador descontrolat Elena. Un grup de ciutadans i ciutadanes van estar durant tres dies (de dilluns a dimecres) informant sobre la perillositat de l’Abocador i recollint instàncies per demanar al Govern de Cerdanyola que aturi el projecte del Centre Direccional fins que no se solucioni el problema. Per tal de fer més visible la problemàtica, els antiabocadors van decidir dilluns al vespre, acampar a la plaça Abat Oliba fins al dia del plenari però, per l’amenaça de pluja van haver d’avançar un dia la retirada.
Xerrada: Parlem dels abocadors
Els membres de la setmana de lluita contra l’Abocador Elena van organitzar, per dimarts, la xerrada “Parlem dels abocadors”, amb un cartell de luxe dins del context de la lluita contra l’actual gestió de residus:
- Antoni Pijoan i Salvador Villacrosa (Ecoparc II, Ripollet).
- Roger Caballé i Albert Gonzàlez (Cerdanyola).
- J.Luís Conejero y Manolo Gómez Moreno (Contaminació Lafarge, Sant Joan, Montcada).
La xerrada tenia l’objectiu d’exposar les problemàtiques mediambientals que causa l’actual gestió de residus i les instal·lacions que el tracten: abocador Elena, Ecoparc I i cimentera Lafarge. A més a més, els conferenciants també van proposar alternatives més sostenibles, com crear un nou model de gestió de residus, implantar la recollida selectiva porta a porta, reduir i reutilitzar els productes o crear un sistema de recollida on cada dia es recolliria uns tipus de residus diferents.
- L’Abocador Elena
Albert Gonzàlez i Roger Caballé van ser els encarregats d’exposar la història de l’abocador Elena i les problemàtiques que estan causant. Gonzàlez va recordar que el 2007 l’abocador es va inaugurar com a un abocador “modèlic” que ara, vuit anys després, s’ha convertit en una font de contaminació i perillositat per a la salut de les persones.
Les causes de l’actual situació van ser moltes, però la més destacada és el mal aïllament de l’abocador, un fet que ja van denunciar a SEPRONA dos activistes i que va ser arxivat. Altres causes són l’ampliació de 300 a 1.000 tones diàries de bales (les noves 700 tones provenien de l’Ecoparc de la Zona Franca, on no hi havia cap control, ja que no es fa tria de les deixalles). Finalment, amb l’abocador clausurat, les bales de la Zona Frnaca representen e 25% del total dipositat. Ara el mal ja està fet i els gasos i lixiviats s’escapen fora del perímetre de l’abocador.
El químic Roger Caballé va informar que un 75%-80% dels càncers estan relacionats amb factors mediambientals. I és en aquest sentit quan l’Elena és un factor primordial en la causa de molts càncers de la ciutat, ja que, en ser un dipòsit descontrolat i mal dissenyat, si no es posa remediació estarà viu, i expulsant gasos tòxics per l’aire i lixiviats pel subsòl de Cerdanyola durant els pròxims 40 anys.
Aquesta greu situació, que atempta contra la salut i el medi ambient, continua sent una realitat des de fa anys a la ciutat. El problema s’allarga en el temps i està empitjorant de manera considerable, ja que la matèria orgànica que es barreja amb les fraudulentes bales d’Ecoparc generen reaccions químiques molt nocives per a la població. Només cal acostar-s’hi per a comprovar-ho.
- L’Ecoparc II
Salvador Villacrosa i Antoni Pijoan van ser els encarregats de parlar de la problemàtica de l’Ecoparc II de Ripollet, una instal·lació que no està funcionant com ho hauria de fer, ja que es va crear per reciclar els residus de rebuig però que està creant bales amb més matèria orgànica del previst i, a més a més, als seus inicis van tractar residus provinents de ciutats on no hi havia recollida selectiva de residus.
L’Ecoparc II és un model que funciona bé a Europa, però perquè les plantes que estan arreu del continent són petites, d’unes 30.000 tones. La de Ripollet en canvi, és de 300.000 tones.
- La cimentera Lafarge
Jose Luis Conejero i Manolo Gómez van ser els encarregats de parlar de la cimentera Lafarge de Montcada, una instal·lació insostenible per tractar els residus ja que no existeixen filtres per tractar dioxines, fet que provoca un gran nombre de malalties i que a la zona està disparant els casos de càncer.
La protesta arriba al ple
La protesta per remeiar la problemàtica de l’abocador Elena va arribar dijous passat al ple de l’Ajuntament de Cerdanyola. Prèviament, al “plenillo”, Salvador Segarra va demanar al govern que presentés al ple de setembre un punt que tractés sobre l’abocador. Carles Escolà va recollir la proposta i va encoratjar als moviments socials per sumar esforços des del carrer. La majoria de grups municipals també es van posicionar a favor de debatre la situació, alhora que demanaven responsabilitats. Salvador Segarra també va denunciar que, actualment, desenes d’operaris treballen diàriament sobre l’abocador sense cap tipus de protecció.
A més d’aquesta intervenció ciutadana, Manuel Buenaño, del Partit Popular, va formalitzar una pregunta a l’equip de Govern.
L’alcalde i el regidor de territori visiten l’abocador
Al dia següent del ple, Carles Escolà i Ivan González van visitar l’Abocador Elena per iniciar a fer el seguiment que es van comprometre al ple, donant resposta així als ciutadans que han mostrat la seva inquietud per les emissions de gasos que desprèn actualment. Ara el govern municipal estudia la possibilitat d’actuar a l’abocador canalitzant els residus que genera cap a la planta de generació d’energia, i trobar, a la vegada, una solució definitiva al problema mediambiental que representa l’abocador Elena.
En aquests moments el govern ha informat que està recollint tota la informació necessària per poder prendre les decisions més adequades de forma conjunta amb l’Agència de Residus de Catalunya, la Direcció General de Qualitat Ambiental, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i altres institucions, així com amb l’empresa Puigfel, a fi de poder resoldre definitivament el problema generat a l’abocador Elena.
El PSC s’incomoda per la llibertat d’expressió
Víctor Francos (PSC) es va mostrar molest per la col·locació d’una pancarta a un espai “on es va pactar amb tots els partits polítics que no era per penjar publicitat política”. Segons Francos (PSC), no es bó per la ciutat trobar-se un cartell a la plaça de l’Ajuntament que posi “Benvingut al poble dels abocadors tòxics, abocador Elena mata”.
El PSC, durant el seu mandat, no va fer res per aturar la catàstrofe ecològica i de sanitària que està provocant l’Abocador Elena, motiu pel qual s’agreuja la molèstia de què els ciutadans col·loquin pancartes a la plaça informant la ciutadania, una reivindicació que no és política sinó ecològica i de salut pública.
Escoltar àudio:
Subvencions públiques per errades privades
Aquest 2015 Puigfel, responsable de la gestió de l’Abocador Elena, ha rebut 700.000 euros de fons públics de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per posar pegats que no solucionaran el problema.
Quan Puigfel funciona, el ciutadà mai es veu beneficiat. En canvi, quan Puigfel comet irregularitats, acaba sent el ciutadà qui paga les reparacions. Això és el que ha passat amb l’Abocador Elena: el Govern de la Generalitat ha autoritzat a l’Agència de Residus de Catalunya destinar 700.000 euros de diners públics (obtinguts dels impostos de totes les ciutadanes) per dur a terme actuacions per clausurar l’abocador Elena, gestionat per l’empresa privada Puigfel. Aquest desemborsament només ha estat el primer de molts que han de venir.
Abocador fora de control
L’Abocador Elena, que havia de ser un exemple a seguir en la gestió de residus de Catalunya, s’ha convertit en un greu problema pel medi natural de Cerdanyola i per la salut de les persones: no es pot clausurar perquè té greus problemes per controlar l’emissió de gasos i lixiviats.
Dins de l’abocador Elena s’han anat dipositant durant anys bales provinents d’ecoparcs (com el que està situat a Montcada). Ara, quan l’ecoparc està en la fase 2 de clausura, s’ha hagut d’aturar tot perquè s’han adonat que els agents contaminants estan descontrolats: contaminació de l’aquüifer pels lixiviats, contaminació de l’aire amb gasos tòxics, enfonsament del sol a causa del pes de les bales d’ecoparc,…
Com sempre, parlar d’un abocador a Cerdanyola és parlar de Puigfel, i parlar de Puigfel és parlar d’incompliments: Puigfel tenia la llicència de l’abocador Elena caducada des de fa dos anys i està fent la clausura tres anys més tard del previst.
Estudis amagats
Al gener de 2013 degut a la detecció de biogàs fora del recinte de l’abocador el CONSORCI DEL PARC DE L’ALBA va encerregar una termografia a l’empresa SITEM S.L. per 14.700.00 € + IVA i un altra encàrrec a l’empresa TUBKAL INGENIERIA S.L. pel mesurament de camp de la sortida de biogàs a les proximitats de l’Elena, per 9.500.00€ + IVA. Aquest estudi ha estat partit en dos empreses (Sitem SL i Tubkal Igenieria) amb l’obectiu de fer els contractes a dits, ja que la suma dels dos superaria la quantitat legal que obliga a treure l’estudi a concurs públic.
Aquest estudi va estar amagat per l’administració durant dos anys. A dia d’avui, cap portal oficial de l’Ajuntament de Cerdanyola l’ha publicat. Els estudis han arribat a mans de Cerdanyola Informa i, seguint la nostra política informativa, els fem íntegrament públics:
L’abocador ja va ser investigat per la Guàrdia Civil
Al febrer de 2009 el Servei de Protecció de la Natra de la Guàrdia Civil (SEPRONA), va obrir un informe sobre l’estat del dipòsit arran d’una denúncia presentada pels veïns de Cerdanyola, Albert Lázaro i Salvador Segarra. Els plàstics d’aïllament que cobreixen l’abocador on es dipositen les bales estaven tots esparracats la qual cosa afavoriria la filtració de lixiviats, segons la denúncia presentada. Mesos més tard la denúncia va ser arxivada.
ICV, PSC i CiU van voler repetir el desastre amb un “Elena II”
Orgullosos de l’Abocador Elena, l’any 2002 Puigfel, la propietat Margenat i els partits de Cerdanyola, (ICV, PSC i CiU), es van conxorxar per a fer-hi l’Elena 2. Finalment aquest projecte es va aturar gràcies a la proposta de la diputada Eva García que la va portar a la Comissió de Territori de la Generalitat, on tots els partits van votar a favor llevat de CIU, a la prohibició de construir l’abocador de bales d’ecoparc Elena II (Fatjó dels Aurons).
Recull de vídeos de l’Abocador Elena