Sant Joan i la pirotècnia, l’infern de gats i gossos

La Nit de Sant Joan és la més temuda per la majoria dels gossos i dels gats. Els petards els espanten i entren en estat de pànic que impliquen casos de gossos que s’escapen sense saber on anar, aterrats.

És fàcil de saber si la seva bestiola té por als petards, els símptomes són clars, l’animal quan escolta un petard intenta

trobar un amagatall o busca la protecció del seu propietari, es posa molt nerviós, panteixa, pot salivejar una mica i fins i tot tremolar com una fulla. Alguns animals fins i tot poden arribar a fer-se les necessitats a sobre. Aquest problema és molt freqüent en gossos i gats i es presenta per Sant Joan, quan fa tempesta de trons i llamps o quan es juga un Barça-Madrid.

Imatge: clinicaveterinariacanfel

Imatge: clinicaveterinariacanfel

Què podem fer? El consell més important que podem donar és la PREVENCIÓ.

Quan el cadell sent per primer cop un soroll fort, com els petards o trons, s’espanta i busca el refugi i protecció. La nostra reacció innata és acaronar-lo, abraçar-lo i intentar donar-li consol. Aquesta és la reacció normal però això provoca en l’animal un reforç positiu de la por i la perpetua, és a dir, el que entén és el següent: “Ja deia jo que m’havia d’espantar d’aquest soroll tan fort, la persona que em cuida també s’ha espantat i m’està consolant i donant la raó”.

Això quan passa un o dos cops fa que cada vegada es reforci més i acaba desembocant en una fòbia que fins i tot, en alguns casos, quan fa mal temps l’animal ja es posa neguitós. El que hauríem de fer és que quan ve a buscar-nos s’ha de treure importància al fet i ignorar la seva por i fer-lo jugar o entretenir-lo amb altres coses fins que s’oblidi del que ha passat. Així si nosaltres, el seu punt de referència, no li demostrem que s’havia de preocupar per aquest fet, no ho farà.

Una vegada s’ha instaurat la fòbia, el remei és complicat. Si el problema només es presenta un dia en concret amb estímuls molt forts el que podem fer és sanar al nostre veterinari que ens pot donar unes pastilles que faran que la nostra mascota no ho passi tan malament.
Si el problema és més greu i es passa una setmana o més amb por, hi ha un altre tractament que és eficaç però s’ha de començar un mes o mes i mig abans de Sant Joan.

Si per últim, el problema es vol eradicar, s’ha de fer un tractament de dessensibilització als sorolls forts, però això encara que possible, és complicat de dur a terme i és imprescindible l’aplicació d’aquest tractament per part d’un veterinari especialista en comportament animal, un etòleg.

Susana Poveda (assistenciaveterinaria.com)

Què SÍ hem de fer davant d’una resposta de por:

1-Estar preparats amb antelació
2-Evitar que el gat o gos estigui sol a casa la nit de Sant Joan
3-Evitar les zones on sabem que es celebra una foguera
4-Adequar una zona de seguretat on pugui amagar-se i acompanyar-lo si no hi va per iniciativa pròpia però sense forçar-lo
5-Quedar-nos amb l’animal uns minuts i mai intentar treure’l
6-Permetre la retirada a la zona de seguretat
7-Baixar persianes i tancar finestres per esmorteir el soroll
8-Actuar amb normalitat i no estar nerviosos
9-Acariciar quan no mostri por i estigui tranquil
10-Intentar que faci molt exercici físic el dia dels petards o trons
11-Fora de casa portar-lo lligat per evitar que s’escapi a l’escoltar un petard o soroll fort
12-Medicació sota control veterinari en el cas de què l’animal tingui una resposta molt exagerada

Què NO hem de fer davant d’una resposta de por:

1- No castigar encara que bordi o estigui nerviós
2- No acariciar
3- No tranquil•litzar
4- No agafar en braços
5- No protegir ni mimar

Comparteix: