Declaren les imputades per les reivindicacions estudiantils arran de l’ocupació del rectorat a la UAB

Una quarantena de persones es van concentrar dijous al matí a les portes dels jutjats de Cerdanyola en suport del conjunt d’estudiants, professors i personal d’administració i serveis imputats per la seva activitat reivindicativa durant l’exercici 2012-2013.

DSC03285Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT a Catalunya i professor del departament d’Arqueologia de la UAB i alguns dels 25 estudiants imputats van iniciar ahir les respectives declaracions davant el jutge d’instrucció. Gairebé mig centenar de persones, la majoria membres del sindicat anarcosindicalista, van acompanyar els acusats amb diverses pancartes que duien missatges de suport, al mateix temps que feien onejar un bon grapat de banderes roges i negres.

Per primer cop en la història de la democràcia la UAB inicia així accions penals contra un professor per la seva activitat política i sindical, tal com s’apel·la en el mateix sumari del cas, on es defineix a Gassiot com la persona que va gestar el presumpte “complot d’ocupació” de les diverses facultats i del mateix rectorat. D’aquesta forma, segons les encausades, es criminalitza des de l’equip rector una de les veus discordants més representatives amb la seva política i se l’intenta personificar com el responsable del moviment de protesta estudiantil.

Tot va començar a les darreres eleccions al rector de la UAB, on va presentar-se una formació alternativa anomenada Nova UAB, crítica amb la gestió que s’havia exercit fins al moment de la mateixa universitat i contraria als interessos de la candidatura continuista que finalment sortí guanyadora, presidida per l’actual rector Ferran Sancho. Segons Sònia Sánchez, membre de la CGT, professora i membre del comitè d’empresa de la UAB, aquest procés “es basa en la criminalització de tota la gent contraria a la candidatura de Sancho i que suposava una amenaça per aquest”. L’advocada de Gassiot i secretaria jurídica de la CGT, Mireia Bazaga, destacava que “a l’atestat, a diferència dels estudiants, no se li imputa cap delicte en concret” sinó que simplement es destaca que “es tracta d’una persona que forma part d’un sindicat crític que exerceix de forma activa l’activitat sindical”.

Tot i que des de l’equip de govern es va negar a tota la comunitat universitària una acusació particular per part d’aquest, els documents del cas recullen tot el contrari. Cal destacar que Sílvia Carrasco, ex vici-rectora d’estudiants i una de les persones més importants en les declaracions, fou cessada dimarts passat del seu càrrec al·legant dubtosos motius que no s’han acabat d’aclarir i que fan entreveure possibles pressions per part del mateix equip de govern a causa de les conegudes desavinences amb aquest.

S’espera que al juliol acabi la fase d’instrucció, quan declararan la resta d’estudiants i un membre del PAS també imputat en el mateix sumari.

Aquesta notícia ha estat realitzada per Cerdanyola Informa (fotos) i La Directa – Marc Solanes (text).

Comparteix: