Partits sense programa, partits sense transparència, i partits per no pactar

De cara a les eleccions municipals de diumenge Cerdanyola Informa ha volgut possar a prova als diferents partits amb tres peticions: el programa electoral (PSC, PP, Penn i Gent Per Bellaterra es presenten a les eleccions sense programa), el pressupost de campanya (tots els programes rebuts parlen de transparència) i els partits amb els que NO pactarien. Aquestes han sigut les respostes.

PSC, PP, PENN i Gent per Bellaterra es presenten a sense programa

Quan va començar la campanya Cerdanyola Informa va contactar amb tots els partits polítics per demanar-los els programes electorals que presentaran de cara a les municipals de demà. Ara, dues setmanes després, podem afirmar que PSC, PP, Penn i Gent Per Bellaterra es presenten a les eleccions sense haver realitzat “els deures” i esperant que la ciutadania tingui confiança cega en ells.

Els primers en tenir el programa enllestit va ser ERC, Compromís per Cerdanyola, ICV-EUiA i Bloc per Cerdanyola. Una setmana després va arribar el de CiU i, finalment, el de Ciutadans.

Pressupostos de campanya

Tots els programes presentats tenen una paraula en comú: “Transparència”. Des de Cerdanyola Informa volíem comprovar aquesta transparència amb una pregunta clara: “Quin ha sigut el vostre pressupost de campanya”.

paperetesEl primer partit en contestar ha sigut Bloc per Cerdanyola, encapçalat per Guillem Ortega. Bloc per Cerdanyola s’ha gastat 1.56,18€, desglossats en plafons (130,68€), tríptics (665,50€), cartells (410€), domini i allotjament (60€), flyers (80€), pancartes (200€) i caramels i varis (20€).

Al mateix nivell de transparència ha estat Ciutadans, encapçalat per Maria Valle. Ciutadans s’ha gastat 1.166,66€, desglossats en publicitat a les revistes (238,37€), lloguer del MAC (240€), material per l’acte de presentació (168,19€), Disseny gràfic dels flyers (12,10€), Flyers (103€), cartells (330€) i paperetes (75€).

Per la seva banda, Compromís per Cerdanyola va informar-nos del seu pressupost de campana sense desglossar-lo i ERC ens va dir que els publicaria un cop hagi finalitzat la campanya.

Els pactes de govern

Els pactes de govern són el gran drama després de les eleccions. Centenars de ciutadans es penedeixen del seu vot perquè el partit al qual han votat ha pactat amb el partit que menys estimes. Per tal d’evitar males passades, Cerdanyola Informa va preguntar als partits polítics amb qui partit NO pactarien. Demanaven respostes clares, és a dir, el partit polític amb noms i cognoms. Aquestes van ser les respostes.

ERC Cerdanyola, encapçalat per Helena Solà, va assegurar que no formaran govern ni amb el PSC ni amb el PP.

ICV Cerdanyola, encapçalat per Jordi Miró, va comunicar que la seva formació no pactaria amb PENN, PP ni Ciutadans.

Bloc per Cerdanyola, encapçalat per Guillem Ortega, va anunciar que no faria cap pacte de govern amb cap partit. Només donarien suport a propostes puntuals i positives.

La resta de partits que van contestar no van donar sigles. Alguns perquè estaven disposats a pactar amb qualsevol partit, com és el cas de Ciutadans, altres perquè “mai pactaríem amb qui no vulgui trencar amb el model de ciutat actual”, com és el cas de Compromís per Cerdanyola.

Volem agrair la col·laboració de tots els partits polítics que han participat i han respost aquestes preguntes (Compromís per Cerdanyola, ERC, ICV, Bloc per Cerdanyola i Ciutadans). La resta de partits (PSC, PP, CiU, Penn i Gent per Bellaterra) no han facilitat cap dada en campanya. Imaginem que, en cas de governar, no realitzaran una gestió molt transparent.

Comparteix: