Cerdanyola pateix la febre de les obres electoralistes
Durant els últims dos mesos Cerdanyola està vivint el període d’obres electoralistes més radical de la història de la ciutat. Edificis reconstruïts per a nous usos, espais abandonats tornen a cobrar vida, carrers remodelats… i així fins a convertir, durant sis mesos, la ciutat en un caos. Però un caos necessari per continuar amb la tàctica que el PSC ha estat utilitzant durant més de 30 anys a Cerdanyola per aconseguir vots.
Qüestió de prioritats?
L’Equip de Govern treu pit i diu que totes aquestes obres eren una prioritat. Si això fos cert, ho haguessin començat fer des del primer any de mandat i no s’hagueren esperat a l’últim tram. Aquest recurs electoralista d’última hora ha estat utilitzat pel PSC durant més de 30 anys a Cerdanyola. Consisteix a no fer res, o gairebé res, per la ciutat durant els 3 primers anys i mig de mandat i fer-ho tot a sis mesos per a la seva finalització. L’objectiu és evident, tornar a fer creure a la ciutadania que l’Ajuntament de Cerdanyola vetlla pels seus interessos, una mostra més que ho fan de cara a la galeria i amb l’únic afany d’aconseguir vots.
Peticions passades ara resurgeixen per a tenir contenta la ciutadania
Un parell d’exemples d’obres oportunistes que ja fa molt de temps es van reclamar:
· Millores com les voreres aixecades i intransitables del c/Santiago , després d’anys de queixes i de falta de pressupost, de sobte, s’han arreglat.
· La marquesina a la parada del bus urbà del c/Pineda (Lateral de Galeríes Primavera) exigir com a prioritària des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública en una reunió amb la regidora Montse Montiel a principis de legislatura. Els argument principals van ser la dependència de l’Area Metropolitana de Barcelona i manca de pressupost. Ja s’havien posat algunes marquesines a la ciutat i es va insistir en la importància i prioritat de la de Fontetes, sobretot després d’haber forçat molta de la Gent Gran del barri a traslladar-se de CAP a Canaletes. Els avis i àvies, les persones amb nens, malalts que han estat anant al metge a Canaletes i que esperaven a la parada han hagut de suportar, molt sovint, les inclemències del temps a l’aire lliure. Sense lloc on resguardar-se. I així ho han fet fins que s’han apropat les eleccions.
Aquests només són dues mostres de la dinàmica que l’Ajuntament reitera cada legislatura, aplicació del primer punt de “Estratègies de distracció”, anàlisi de Noam Chomsky:
“1. La estrategia de la distracción. El elemento primordial del control social es la estrategia de la distracción que consiste en desviar la atención del público de los problemas importantes y de los cambios decididos por las élites políticas y económicas, mediante la técnica del diluvio o inundación de continuas distracciones..”.
Al més pur estil “Rita Barberà”
El període legal d’inauguracions va finalitzar el 30 d’abril. A partir d’aquest dia, segons l’article 50 de l’apartat tercer de la Llei electoral general, no es poden inaugurar obres o serveis públics, tot i que els projectes si poden entrar en funcionament, però sense publicitat.
Carme Carmona, igual que va fer a València Rita Barberà, va utilitzar els mitjans de comunicació de l’Ajuntament per fer publicitat de la posada en funcionament dels serveis i fins i tot van acompanyar la notícia amb una foto seva passejant pel lloc “inaugurat”.
Cerdanyola aixecada
Durant els darrers tres mesos prop de 50 carrers han estat aixecats a Cerdanyola, convertint la ciutat en una zona caòtica.
Cost de les obres
Les obres, totes inaugurades durant els mesos de març, abril i maig de 2014, han sigut les següents
Zona Esportiva Municipal Riu Sec: 926.834,76 euros
Pont del Remei: 1.654.867,15 euros
Passeig entre Santa Anna, La Sínia i carrer de Riu Sec: 1,229,908,51 euros
Zona d’Esbarjo de Can Xarau: 343.002.33 euros.
Biblioteca Central: 5.389.988.67 euros
Camp de futbol Fontetes: 1.778.854,23 euros
Remodelació de l’Ateneu: 278.418.14 euros.
Obres Passeig Acàcies: 1.340.226,49 euros.
TOTAL: 12.942.100.28 euros
Consulta ciutadana
Moltes d’aquestes actuacions estan dins de la partida europea de URBAN, que consisteix en dotar econòmicament d’ajudes a l’Ajuntament per millorar l’entorn del Riu Sec. Dins d’aquests pressupostos europeus, hi havia una partida per fer consultes populars en relació a aquestes actuacions. L’Ajuntament, però, no ha fet aquestes consultes per saber les prioritats del poble.
Ocupació
El Govern afirma que aquestes obres creen ocupació. I no menteix. El que no diu és que, dins d’aquesta ocupació, la majoria de treballadors són de fora de Cerdanyola, ja que les empreses que han contractat són externes. A més a més, els treballadors han hagut de treballar de dilluns a diumenge perquè les obres estiguéessin enllestides abans de les eleccions.