Eleccions municipals: 43.418 ciutadanes, 10 candidatures, abstenciò, vot blanc i vot nul

A menys d’un mes per les eleccions municipals, les 10 candidatures que es presentaran ultimen els detalls per aconseguir el màxim de vots possibles. Fins ara sempre hi ha hagut un clar guanyador: l’abstenció.

El passat dissabte es va donar el tret de sortida a les eleccions municipals de maig de 2015 amb un ple extraordinari en el qual s’escollia les ciutadanes representants que estaran a les meses electorals. Aquest ple va tenir un cost aproximat de 9.000 d’euros per a tota la ciutadania.
Al ple es van designar 192 ciutadanes de Cerdanyola majors de 18 anys que es distribuiran pes les 64 meses que s’instal·laran als 13 col·legis electorals de la ciutat. Aquestes 192 persones rebran en els propers dies una notificació de l’Ajuntament i, en el cas de no poder estar a la taula, podran fer al·legacions a la Junta Electoral de Zona (jutjats de Sabadell). Cada plaça que no estigui coberta per aquestes 192 ciutadanes, serà coberta per una de les 384 persones que estan en reserva.

10 candidatures, abstenció, vot blanc i vot nul

Un tota de 43.418 ciutadanes (267 més que en 2011) podran escollir el proper 24 de maig si votar a una de les 10 candidatures que es presenten, votar nul, blanc o abstenir-se. Precisament l’abstenció ha sigut sempre la gran guanyadora de les eleccions, en 2011 va ser del 47,25% (20.388 persones).

Les 10 candidatures que es presenten a les eleccions municipals, ordenades alfabèticament, són:

  • Bloc Municipal de Catalunya (Bloc Municipal de CAT).
  • Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (C’s).
  • Compromís per Cerdanyola.
  • Convergència i UNió (CiU).
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).
  • Gent per Bellaterra.
  • Iniciativa per Catalunya-Verds/Esquerra unida i Alternativa – Moviment d’Esquerres – Entesa (ICV-EUiA-MES-E).
  • Partido de los Emprendedores de Cerdanyola (PENN).
  • Partit Popular-Partido Popular (PP).
  • Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

ERC Cerdanyola, la primera força en inteció de vot

L’enquesta realitzada per Cerdanyola Informa en març col·locava a ERC com a primera força en intenció de vot en les properes eleccions de maig. Malgrat tot, el resultat augura un govern format amb un pacte a tres.

Un total de 400 persones van participar a l’enquesta sobre intenció de vot realitzada per Cerdanyola Informa.
Respecte el nombre de regidors i regidores, l’enquesta ha col·locat a ERC com a primera força. En concret, el sondeig li atorga una intenció de vot del 24%, per davant del 20% de Compromís per Cerdanyola i del 13,5% del PP. Aquest resultat altera completament el mapa polític municipal, que des de les primeres eleccions sempre ha estat dominat pel PSC, malgrat que ara cau fins al 12%.

L’ascens d’ERC ha estat vertiginós, mentre a les eleccions de 2011 va aconseguir dos regidors, ara trauria un total de sis. És a dir, ERC ha triplicat la seva expectativa de vot en un mandat marcat pel malbaratament de diners públics i la mala gestió del medi ambient del tàndem ICV-PSC. Altres partits que entrarien al consistori per primer cop serien Ciutadans i el PENN, amb un regidor cadascú. A les portes d’aconseguir regidor/a es quedaria SI.

Sobre els resultats globals, l’Abstenció (Opció No votaré) augmentaria respecte els vots nuls o blancs.

INTENCIO 2015COMPARATIVA

 

Comparteix: