El Cau, 50 anys fent Cerdanyola

L’Agrupament Escolta Pau Casals porta cinquanta anys vertebrant la vida social local, cohesionant persones de diferents procedències i circumstàncies, educant joves i adolescents en l’àmbit del lleure, i regalant a la ciutat intangibles basats en valors com l’esforç, el treball en equip, la superació personal i col·lectiva, la participació democràtica, l’assumpció de responsabilitats, el suport mutu i l’altruisme. El «Cau» és un patrimoni col·lectiu al servei de tots i totes amb arrels fondes i un futur esperançador.

Imatge: aepaucasals

Imatge: aepaucasals

Amb permís, uns antecedents…

L’escoltisme té els seus orígens al 1907, fundat a Anglaterra per Baden Powell, en una societat industrial on la infància i la joventut de les classes treballadores eren només un pas previ a la incorporació al mercat de treball. Els valors democràtics i formatius d’aquest moviment es van traslladar ràpidament a Catalunya el 1911 bevent de la tradició excursionista cultural i científica de la Renaixença.

Les diverses dictadures van intentar acabar amb totes les associacions juvenils que que no estiguessin integrades i controlades pel règim motiu pel qual l’escoltisme va sobreviure emparat per l’església catòlica fins als anys seixanta.

En aquest context de lluita social per la llibertat un col·lectiu sorgit de la Delegació Diocesana d’Escoltisme amb seu a Ripollet va fundar l’Agrupament Escolta Pau Casals l’any 1964 a l’empara de la coordinadora Nois i Noies Escoltes (NINE). Aquest va ser el nucli inicial de l’escoltisme laic a Catalunya aportant premisses innovadores com el laïcisme, la coeducació i la democràcia interna.

Breu història del Cau

La Cerdanyola dels anys 60 vivia una època de canvi amb un creixement demogràfic i urbanístic brutal que la va anar reconfigurant durant trenta anys. Hi havia una mancança dramàtica d’associacions cíviques desvinculades de l’església o els sindicats en una societat en ràpida transició.

L’any 1964, encara a un local de Ripollet, es va constituir l’Agrupament i es va aconseguir l’autorització de Pau Casals en vida per portar el seu nom, tot un símbol d’identitat i una declaració de voluntat al mateix temps. Van començar les sortides per tot Catalunya, els intercanvis i trobades amb altres agrupaments i la formació en el lleure d’infants i joves.

A partir del 1970 el cau es trasllada al número 12 del carrer Torras i Bages de Cerdanyola, el 1972 s’instal·la de manera provisional al carrer Barberà 38, fins que s’emplaça definitivament a la seu actual del carrer Santiago 14 l’any 1973. Aquella època va ser d’una gran efervescència social i l’Agrupament hi va contribuir amb una gran vitalitat associativa. Es va crear el Centre d’Iniciació a la Muntanya de Cerdanyola amb seccions de cultura, esquí, alta muntanya, fotografia i fins aeromodelisme. El Cau i la seva gent van participar activament en la recuperació de festes com Sant Jordi i la festa major. El foment de la vida associativa va portar l’entitat a tenir una biblioteca sobre temes d’actualitat política, social i literària arribant a convocar debats públics i programar actuacions com la d’Ovidi Montllor i Marina Rossell. L’Agrupament Escolta Pau Casals era a una de les poques entitats cíviques locals i va permetre canalitzar part de l’efervescència cultural i social d’un moment tant transcendent.

Aquesta història hauria d’estar farcida de noms propis. La dedicació personal i emocional de tanta gent a aquest projecte, així com el greuge que suposaria no reconèixer-ho a algú fan més prudent evitar enumeracions, sempre incompletes.

Un valor cívic incalculable

Cerdanyola i les seves circumstàncies han evolucionat molt des de l’arribada dels ajuntaments democràtics i la vida associativa ha trobat altres entitats i vies per fructificar. Amb tot, el Cau s’ha mantingut durant tots aquests anys, formant ininterrompudament a diverses generacions d’infants i joves. La tasca ingent d’educar en el lleure persones responsables amb elles mateixes i amb la seva societat no ha estat en va. Centenars cerdanyolencs hem crescut i compartit uns valors que ajuden a configurar una societat d’individus lliures, responsables i altruistes.

El Cau ha estat i és un referent en l’educació en el lleure a Cerdanyola. Ha acollit una gran diversitat de persones i els ha posat en contacte respectuós amb la natura. Ha participat activament en la vida social i cultural local. Ha format joves implicats amb el seu entorn immediat i compromesos amb diferents i variades causes. L’Agrupament Escolta Pau casals ha estat, és encara, i volem que sigui un referent a Cerdanyola, al servei de tots i totes.

El món ha canviat en cinquanta anys, si. Però aquests valors segueixen essent necessaris per estructurar una societat més justa, més humana i més digna.

50 anys

Enguany l’Agrupament Escolta Pau Casals, el Cau, fa cinquanta anys. Es diu ràpid.

Aquesta efemèride no només és digna de celebració sinó que ens ha de permetre mirar enrere. Els excursionistes no mirem enrere amb nostàlgia. Més aviat aprofitem una pausa al camí per veure d’on venim, agafar forces, i seguir avançant. Si us sembla, podem compartir unes ametlles, fer un glop d’aigua, i tornem a caminar endavant.

Artícle d’Albert Turón.

Comparteix: