Serraparera es manifesta per la instal·lació d’una antena de telefonia

Un grup important de persones es manifesten amb pancartes, xiulets i cassoles en contra de la instal·lació d’una antena de telefonia mòbil a Renaixement 76, al barri de Serraparera.

11158921_10206417288101046_1188069728_oTal com estava previst i seguint la convocatòria de la Plataforma Veïnal contra l’antena de telefonia mòbil que Vodafone vol instal·lar al barri de Serraparera, dijous passat la manifestació va partir del barri i arribà a les portes de l’Ajuntament per reclamar que la salut és el més important.

Pancartes i cartells anunciaven l’oposició veïnal a la instal·lació i reclamaven la intervenció de l’Ajuntament. Al mateix temps que se seguien omplint instàncies «in situ» amb aquest mateix objectiu. El veïnat de Serraparera està mobilitzat de fa unes quantes setmanes i pensen seguir amb aquesta actitud i mantenir les mobilitzacions fins a assolir el seu objectiu. Es mantenen reunions setmanals al barri i es projecten noves actuacions. El propòsit és estendre les accions a tot Cerdanyola, demanen la solidaritat de tothom i tenen una clara decisió de mantenir la unitat i augmentar el nombre de persones participants.

Recordem que al «plenillo» corresponent al mes de Març una veïna del barri va llegir una carta per tal de posar en coneixement del govern i de la resta de grups municipals la situació creada, denunciant que tenien coneixement per boca de la pròpia alcaldessa que Vodafone havia actuat sense llicència municipal a l’hora d’iniciar els treballs d’instal·lació de l’antena, i reclamant el seu desmantellament. L’alcaldessa va respondre parlant sobre la llibertat de mercat d’aquestes empreses de telefonia, però que procuraria una moratòria mentre es preparava una ordenança municipal i poder gestionar el tema.

És comú aplicar la figura legal del principi de precaució, en aquests casos, que ja s’han produït en altres indrets, relacionats amb aquest tipus d’instal·lacions en els que hi ha hagut un efecte negatiu sobre persones malaltes, dones embarassades i infants, en primera instància. Per aquests antecedents contrastats i documentats és pel que es demana el desmantellament de l’antena de forma immediata.

L’Ajuntament no pot (o no vol) posar mà dura

L’Ajuntament de Cerdanyola ha sortit del pas dient que ha paralitzat les obres d’instal·lació de l’antena per manca dels permisos adients i, al mateix temps, diu que l’actual legislació que regula aquestes instal·lacions és la de la Unió Europea, “que deixa als ajuntaments sense pràcticament competències en aquest tema”. Amb aquestes declaracions, l’Ajuntament deixa la porta oberta a que Vodafone demani els permisos adients i l’Ajuntament se’ls haurà de donar.

En aquest sentit, els manifestants van recordar que l’Ajuntament ja va anunciar la paralització fa un mes i ara ho tornen a anunciar. Els manifestants no aturaran les protestes i tenen l’objectiu d’ampliar-la a la resta de barris i que l’Ajuntament es mulli i actuï de valent.

Efectes per a la salut

Els manifestants  van mostrar la seva preocupació per l’impacte sobre la salut que tenen les antenes de telefonia mòbil. A les seves pancartes es podia llegir “Antena sal del pueblo, la salud lo primero” o “Vodafone, zampón con nuestra salud no engodarás tu”.

El que és cert és que el preu del progrés ens està costant car per a la salut, i el tema dels mòbils està sent un clar exemple, ja que el seu ús ens fa estar exposats constantment a l’efecte de les ones electromagnètiques que aquests irradien, amb el seu consegüent risc per a la salut.
Aquestes radiacions afecten el medi biològic i, per descomptat, l’ésser humà produint: estrès, pèrdua de memòria, insomni, cefalees, alteracions del ritme cardíac, malalties degeneratives com Parkinson, Alzheimer, etc., diferents tipus de càncer i leucèmia en nens. Cada individu posseeix particular grau de sensibilitat a la contaminació radioelèctrica, el que explica que algunes persones pateixin els trastorns abans descrits, mentre que d’altres no presenten cap molèstia, cosa que no justifica la innocuïtat d’aquestes radiacions. Aquests problemes per a la salut es produeixen a mitjà i llarg termini per efecte acumulatiu d’aquestes radiacions. La preocupació més que justificada es produeix entre la població resident en habitatges pròximes a estacions base de telefonia mòbil, en estar exposades als seus efectes les vint hores del dia, usin o no un telèfon mòbil.

Les companyies d’assegurances es netegen les mans

Les companyies d’assegurances es neguen a cobrir els possibles danys que es puguin derivar dels camps electromagnètics produïts per aquestes antenes, ja que els riscos són incerts i les indemnitzacions a pagar en un futur, si es confirma aquells, podrien ser enormes.

Devaluació del valor dels habitatges

A causa dels efectes negatius d’una antena de telefonia mòbil, en els últims anys s’ha detectat una devaluació del valor dels habitatges que estan en un edifici amb antenes repetidores i, fins i tot, els immobles adjacents.

Viladecans, un cas semblant en què l’Ajuntament es va posar al costat dels veïns

Fa tan sols dos mesos Viladecans va viure una situació idèntica a la de Cerdanyola: una empresa de telefonia mòbil volia col·locar una antena al terrat d’un edifici. A diferència de l’Ajuntament de Cerdanyola, el de Viladecans va aprovar una moció en què rebutjava la instal·lació de l’antena, mostrant així la seva disconformitat amb el projecte.

Principi de precaució

El Parlament Europeu ha considerat que hi ha suficient evidència científica per aplicar el “Principi de Precaució”. Fruit d’això és la Resolució 1815, de l’Assemblea Parlamentària, de 27-05-2011, en l’apartat 5 s’aconsella el Principi de Precaució que s’ha d’aplicar quan l’avaluació científica no permet determinar el risc amb certesa suficient, especialment en el context d’una creixent exposició de la població, especialment en els grups més vulnerables com els nens que corren el risc de leucèmia.

L’Assemblea europea recomana “adoptar totes les mesures raonables per reduir l’exposició als camps electromagnètics, especialment a les radiofreqüències emeses per telèfons mòbils i les seves antenes”.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut ha classificat a les radiacions electromagnètiques de radiofreqüència com un factor cancerigen del grup 2 (hi ha 4 categories) per a l’ésser humà.

A Espanya, el Principi de Precaució també està recollit en l’article 27.3 de la Llei 33/2011, General de Salut Pública.

Comparteix: