Continua la lluita per evitar el tancament de l’Escola Bressol Gespa a la UAB

Tot i que l’Escola Bressol Gespa compta amb el suport de gran part de la Comunitat Universitària, la moció aprovada al Claustre i a l’Ajuntament de Cerdanyola per la continuitat del servei, el projecte pedagògic engegat fa 40 anys, pioner en aquella època, i els plans de conciliació laboral i familiar tan importants com a millora i bon exemple a d’altres indrets, sembla ser que no és suficient per l’Equip de Govern i per la Fundació UAB (FUAB) per a mantenir aquest servei educatiu de 0-3 anys ubicat al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Intervenen al reportatge Mercè Márquez, Secretària de l’AMPA La Gespa i membres de la Coordinadora d’Assemblees de Facultats (CAF UAB)

Com venim explicant des del mes de novembre de 2014 a anteriors notícies, la situació de l’Escola Bressol Gespa està a la corda fluixa. Gespa porta 40 anys donant servei per moltes famílies veïnes de Cerdanyola i d’altres pobles de la comarca, moltes són personal docent, administratiu i de recerca de la UAB. Mares, pares i treballadores del centre no es donen per vençudes i, per aquest motiu, continuen amb les protestes per tal d’evitar que desaparegui aquest servei educatiu i tot el que això comporta.

L’Equip de Govern i la Fundació UAB han declarat en anteriors ocasions que l’estat de l’edifici és molt precari i que arreglar-ho suposaria una despesa important. També asseguren a l’escola que, després de realitzar les trobades pertinents amb la Generalitat i l’Ajuntament de Cerdanyola, la seva resposta ha estat un “No rotund”. Resposta que es contradiu amb la moció aprovada a Cerdanyola sobre el tema.

DSC00319Avui, dijous 19, s’han concentrat al Rectorat de la UAB i han intervingut a la reunió del Consell de Govern exposant diverses alternatives i solucions a aquesta problemàtica:

• Àrea Metropolitana de Barcelona: Existeixen precedents de convenis pels quals es poden demanar ajuts econòmics per accions en infraestructures com poden ser les reparacions de l’edifici que podria necessitar la Gespa. Això sí, ha de ser la FUAB o UAB qui ho demani. Persona de contacte: Sr. Ramón Torrà. • Departament d’ensenyament: Hi ha 40 escoles de titularitat de la Generalitat. Tot i que fa anys que no se’n fa cap més, no és impossible afegir-ne una més. Primer la FUAB i UAB han de treballar perquè es consideri la gespa un “centre singular”. Aquesta etiqueta permetria prioritzar-la i sol·licitar aquest canvi de titularitat.

Serveis Territorials: Ofereixen enviar els seus tècnics especialistes en edificacions escolars per determinar quines reformes serien imprescindibles o recomanables i informen quan seria necessari realitzar-les per adequar-se a normativa i poder canviar de titularitat. De nou, ha de ser la FUAB-UAB qui ho demani. Persona de contacte: Sr. Baulenas.

També demanen al consell de govern:

  • Instar a l’equip a fer públics els informes dels dos estudis “independents” realitzats sobre l’estat de l’edifici amb la informació completa.
  • L’acceptació de l’oferiment de Serveis Territorials per que l’edifici sigui revisat per experts en edificació escolar.
  • Reformes progressives a l’Escola Bressol, com s’ha realitzat en altres ocasions amb altres edificis de la UAB, per adaptar-se a les noves normatives. Segons informes, la urgència és decisió de l’Equip de Govern.

Denuncien que:

  • Avui han rebut un full i mig sobre els informes de l’estat de l’edifici, amb mancances de moltes dades i pressupostos. Un document molt poc rigurós pel tema que s’està tractant.
  • El Gabinet Jurídic de la UAB ha pogut amenaçar amb litigis a la direcció de l’Escola Bellaterra per que l’AMPA d’aquesta escola ha fet ressó dels comunicats de la Gespa.
  • Després de realitzar una vigilància activa del menjar estan horroritzats per aliments desaconsellables que se’ls està oferint a infants menors de 3 anys.
  • Hi ha una ferma determinació de tancar la Gespa per part de l’Equip de Govern i la FUAB, “a límits intolerables”. Per “incompetència o fruit d’una estratègia d’erosió“.
  • En un sistema democràtic, la decisió política ja està presa: la majoria de la comunitat universitària dóna suport a la continuïtat de l’Escola Bressol Gespa i el Claustre ha aprovat amb una àmplia majoria que no es retalli el seu pressupost.
  • S’ha introduït biaix als arguments tècnics que escoltareu: Res indica que les reformes “urgents” que assegura l’Equip de Govern que s’han de fer a l’agost no es puguin fer de forma progressiva i amb l’ajut econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
  • No hi ha motius per tancar l’Escola Bressol Gespa més que els interessos polítics de l’actual Equip de Govern però sí nombrosos motius per mantenir-la en funcionament. Per la conciliació, la docència i la recerca salvem l’Escola Bressol Gespa.

Mares i Pares de la Gespa. Bellaterra, 19 de març del 2015

 Clica a la icona per accedir al text que l’AMPA de Gespa ha exposat al Consell Comarcal de la UAB.paper18

Més informació:
[Web] AMPA Escola Bressol Gespa

Notícies relacionades amb l’Escola Bressol Gespa

Comparteix: