Els perills del nou crematori de Cerdanyola alarma als ciutadans

Cerdanyola viu envoltada d’activitats i Indrets potencialment contaminants (ecoparcs, abocadors, cimenteres,…), ara, la ciutadania, “gaudirà” d’un nou agent contaminant més: la instal·lació d’un crematori.

Molts són a les veïnes que aquests dies s’estan preguntant sobre els perills del crematori que s’instal·larà a tan altres sols 200 metres dels habitatges. ERC i Compromís van votar en contra i van alertar que la ubicació era molt perillosa, per què van dir això?

Les emissions dels crematoris augmenten el risc de patir malalties greus i mortals

La cremació és una activitat potencialment contaminant de l’aire que respirem, així ho afirmen els experts i , fins i tot, Greenpeace va publicar un informe de 92 pàgines al respecte. La gent que viu a prop dels crematoris tenen pitjor qualitat de vida, un major risc de patir malalties i un increment de la mortalitat prematura associada als contaminants atmosfèrics que desprèn la instal·lació.

Plano-del-proyecto-del-nuevo-t_54388171919_54028874188_960_639Com en qualsevol procés de combustió es generen nombroses substàncies contaminants com són els òxids de nitrogen, el monòxid i diòxid de carboni, gasos àcids com diòxid de sofre i el clorur d’hidrogen, partícules, compostos orgànics i metàl·lics. Els més conflictius són els contaminants persistents, és a dir, els que s’acumulen en el cos. D’aquest últim tipus, en els crematoris es genera mercuri, dioxines i hidrocarburs aromàtics.

Les dioxines són un problema greu per a la salut fins i tot en petites quantitats. Inclouen una gran varietat de compostos amb diferent toxicitat. Produeixen danys en sistema endocrí, a nivell neurològic, en la reproducció i provoquen alguns tipus de càncer. Les dioxines s’acumulen fonamentalment en el teixit gras dels animals i les persones i triguen molt temps a eliminar.

El mercuri és perillós pels seus efectes sobre el sistema nerviós i en especial durant l’embaràs. Igual que les dioxines, s’acumulen en el teixit gras de les persones i dels animals. La major part del mercuri que acumulem en el nostre cos procedeix del consum de greixos animals com peix, carn, greix, mantega, etc.

Un perill per a l’embaràs

Els científics de la Universitat de Newcastle van publicar un informe que demostrava que les dones embarassades que viuen a prop d’incineradores o crematoris poden patir un risc major (un 17% més) de tenir nadons amb malformacions congènites. Segons la professora Louise Parker, en analitzar les dades “trobem un augment en el risc de patir spina bífida i defectes cardíacs relacionat amb la proximitat als incineradors, i un augment en el risc de patir anencefàlia (una anormalitat cerebral) i altres anomalies congènites relacionades amb la proximitat als crematoris, “.

El cas d’Uribarri: un cas idèntic on l’Ajuntament, a diferència de Cerdanyola es va oposar a la funerària

A Uribarri un districte de Bilbao, una funerària va aver de lluitar amb ungles i dents contra l’Ajuntament i les veïnes per construir un crematori a pocs metres dels habitatges. Els ciutadans van alertar que això dispararia les malalties i les males olors de la zona, i així ho van confirmar els informes realitzats per biòlegs i enginyes que confirmaven que els crematoris eren una font de contaminació ambiental que dispersa tòxics que produeixen càncer, depressió immunològica, i afecta el sistema reproductiu, entre d’altres.

Vídeo del cas d’Uribarri

Comparteix: