La PAH Cerdanyola torna a ser pionera a l’Estat Espanyol

La suma de victòries de la Plataforma d’Afectats i afectades per la Hipoteca (PAH) continua ‘in crescendo’. La intensa activitat de la PAH Cerdanyola els darrers mesos continua obtenint molt bons resultats. Un d’ells ha creat un precedent històric (el segon que porta la PAH local): el primer triomf aconseguint el reconeixement de problemes de salut mental i mala praxis per part del banc, eximint d’un deute ascendit a 300.000€ a una noia de Cerdanyola. També han aconseguir 3 dacions en pagament més.

Trencar el silenci i lluitar, deixant de banda la por al rebuig i la vergonya

Vergonya, por al rebuig, autoculpabilitat, retrets i càrrega amb un deute a l’esquena són alguns dels motius pels quals moltes de les persones que per diversos motius a dia d’avui estan vivint un terrible malson: una mort en vida. Mentre els bancs són rescatats amb diners públics, donant-li’s així segones i terceres oportunitats, i mentre la corrupció inunda el panorama polític, sembla ser que les persones que han sigut estafades, les que han comès algun error avalant, les que han perdut la feina i no poden fer front a hipoteques o pagaments, no es mereixen ni tenen dret a cap oportunitat. O això és el que sembla inicialment, una batalla a l’estil de “David contra Goliat“.

Ja són moltes les persones que, fartes d’aquesta situació d’impotència i patiment decideixen, de manera molt valenta, donar un pas endavant, trencar el silenci i lluitar de manera col·lectiva a través de la PAH.

També volem mencionar aquelles persones que com el Juan, s’han sumat a la lluita de la PAH sense patir cap problema d’habitatge ni hipoteca, però que senten la necessitat d’intentar cambiar i millorar aquesta societat lluitant de manera col·lectiva i de suport mutu, prestant també la seva ajuda.

 

El cas de la Noelia, una vida de lluita i superació

5 anys van passar, 5 anys de patiment en silenci. 5 anys molt durs fins que no va poder més i va demanar ajuda.

Tot va començar al 2007. La Noelia era una noia independent, treballadora, amb una feina que li entusiasmava i portava una vida normal. Superats molts obstacles durant la seva infantesa, un lleu retard havia estat la seva pedra a la sabata, l’acceptació de la gent i l’autoestima semblava que ja no eren un problema per a tirar endavant. A més de la família que l’havia acompanyat en els seus moments més durs d’infantesa i adolescència, ara coneixia més gent que l’estimava i l’acceptava tal i com era. Tenia més i noves amistats.
Aprofitant-se de la seva confiança i generositat afectiva i econòmica, també mitjançant pressions, la Noelia va acabar signant un aval d’uns suposats “amics” juntament amb representants de l’entitat bancària BBVA de l’Hospitalet, davant un notari. Sense ser realment conscient, estava signant la seva sentència de per vida.  Temps després, les persones a les que havia avalat van deixar de pagar la seva hipoteca però tampoc la van avisar ni intentar trobar una solució, ara no tenen cap responsabilitat.

I aquí va començar el malson. Mesos després dels impagaments, la Noelia va començar a acumular cartes del banc, aparèixer a la llista de morosos i a rebre fins a 50 trucades al dia, moltes de la subdirectora de l’entitat reclamant el pagament i amenaçant “si la hipoteca no es paga, prepara’t pel malson que començarà”. La pressió era molt gran. Es sentia tan culpable i impotent que va començar a obsessionar-se i a deixar de cuidar-se, de menjar, intentava estar ocupada les 24h al dia, no podia dormir. Les mentides i excuses eren cada cop més freqüents. Pensava que si la seva família i éssers estimats, que vivien a Cerdanyola, se n’assabentaven del que passava, s’allunyarien d’ella i la rebutjarien pel seu error al avalar. Això no ho soportava, estava acabada i, segons pensava, no tenia solució i volia acabar amb el seu patiment.

Els nervis, obsessions i depressió van augmentar fins al punt d’automedicar-se. Ansiolítics i intoxicacions eran la seva última opció, sense resultats. La Noelia es va adonar de que si acabava amb la seva vida seria un patiment molt gran per la seva familia, i no només a nivell econòmic, la seva pèrdua no els ajudaria gens. Així que va optar per una altra opció. Va envalentonar-se i tornar a enfrontar-se a les seves pors. Va tornar a Cerdanyola i explicar a la seva mare i família, que la van recolzar en tot moment. Les visites al banc, a unitats psicològiques, als jutjats, a psiquiatra i tractaments eren continus i les despeses també. El deute era imparable i elles estaven indefenses en tots els aspectes davant els tribunals de justícia.

El cas es va acabar arxivant, però elles no es van conformar. Van continuar lluitant a la cerca d’una segona oportunitat. Al 2012 van contactar amb la PAH Cerdanyola i des de llavors no han deixat de treballar, de realitzar accions, negociacions, gestió de molts documents, molt temps dedicat i, el que Noelia més agraeix, és el suport i recolzament per part dels i les membres de la Plataforma. No són professionals ni cobren per fer-ho, però l’assessorament, la vitalitat, positivitat i l’experiència que porten a les esquenes va ser una peça clau per a poder aconseguir-ho. A l’últim any la situació de la Noelia ha estat molt més perillosa, va empitjorar molt i van poder presentar més informes als jutjats. Era tan evident l’estat de la Noelia que el BBVA va haber de reconsiderar el cas, afegint-se i demostrant-se també que l’avaladora no va gaudir en cap moment en la propietat endeutada. Va signar una sentència d’excempció íntegra del deute, que arrivaba als 300.000€. Es reconeixia la mala praxis i irregularitats per part del banc, notari i també per les persones que van aprofitar-se d’ella, a qui ara demanen responsabilitats econòmiques. A dia d’avui la Noelia està lliure del deute.

 

Acaba el torment bancari, però les seqüeles psicològiques continuen presents

La Noelia està molt contenta per la gran victòria però, tot i això, és conscient de que els trastorns que aquesta situació ha provocat, continuen presents. Reconeguda finalment amb una incapacitat del 65%, més el que suposen els efectes secundaris dels medicaments i la depressió que pateix, sap que no serà fàcil. Sap que serà dur, però la lluita i l’esforç han merescut la pena i s’ha tret un gran pes de sobre. La seva valentia i coratge també li servirà per a continuar superant-se, ocupant la ment amb activitats i ajudant a altres persones voluntàriament a la PAH i a altres indrets com ho venia fent aquests últims anys. “La PAH ara forma part de la meva família”, afirma. A més, des del 2012 escriu al bloc Convivir con una enfermedad mental*, una terapia que li permet expressar la seva experiència amb molta sensibilitat, i que ja porta gairebé 20.000 visites.

3 dacions en pagament més!

Petites grans victòries que continuen aconseguint-se. Fins que no hi hagi veritable justícia universal, una de les poques vies que troben moltes persones és la PAH. Fins i tot, els advocats de vàries afectades, després de veure la dificultat que tenien per aconseguir solucionar els casos, van parlar de la PAH i animar per contactar-hi dient el que no solucioni la PAH, és quasi impossible.

*El comunicat que llegeix la Noelia al vídeo el podreu trobar al seu bloc Convivir con una enfermedad mental, a l’entrada anomenada “Segundas oportunidades“.

Més informació:
Facebook: PAH Cerdanyola
Twitter: PAH Cerdanyola
Plataforma d’Afectats i Afectades per la Hipoteca BCN

Bloc de la Noelia: Convivir con una enfermedad mental

 

[VÍDEO] Setembre del 2012. Desnonament del Martí Marco que es va aturar gràcies a ciutadania de Cerdanyola i després van poder negociar lloguer social i la Primera dació en pagament de tot l’Estat Espanyol per part de  Bankia.

Comparteix: