Universitats i l’aplicació del 3+2

El dia 26 tenim convocada una jornada de vaga a la Universitat per protestar contra el 3+2 i les conseqüències reals que el canvi suposarà per a tots, no només per els actuals estudiants i professors sinó també per al conjunt de la Societat.

Els actuals graus o carreres seran canviades per tres anys de grau i dos màsters públics. Com si l’augment de les taxes universitàries dels últims anys en una situació de recessió com l’actual no hagués estat prou restrictiva per a la majoria d’universitaris ara, hi afegeixen dos màsters de 12.000 euros cadascun que a més no són reconeguts per la Unió Europea.

Els tres anys de grau seran un simple batxillerat ampliat, poc a veure amb les carreres actuals. I l’increment de costos que suposaran els dos màsters portarà a la situació que molts estudiants hauran d’abandonar els seus estudis per falta de recursos econòmics. Aquests darrers anys quan arribava el mes de Maig ja sentia algunes converses que deien “el curs que ve no podré venir perquè els meus pares no ho poden pagar”, o “he perdut les hores de treball temporal que tenia i no ho podré pagar.”Si molts estudiants ja tenien dificultats a afegir-hi 24.000 Euros al mes, a molts dels aspirants a estudiar a la Universitat els serà pràcticament impossible.

Donada la manca actual d’ofertes de treball per els joves, la possibilitat d’estudiar als matins i treballar a les tardes o nits és pràcticament impossible. Tinguem en compte que un 54% de joves no troben feina i estan a l’atur. I els que han marxat a l’estranger troben feines molt precàries i que no vol fer ningú.

A moltes de les unitats familiars actuals no treballen més que una persona i amb sous que no arriben ni als set-cents euros; per tant, per molt que es sacrifiquessin no poden fer front al pagament d’aquests costos i demanar un crèdit universitari, si no trobes feina és molt difícil de pagar-los.

Les elits que actualment han fet aquesta llei són personatges que tenen ells i les seves famílies uns ingressos més que suficients, però a la majoria de treballadors i a les classes mitges els serà molt difícil accedir a la Universitat. Tornarem als temps de l’elitisme? La cosa ens acabara afectant a tots, no només als estudiants i professors.

Josep Font.

Comparteix: