Un jutge obliga a Uralita a indemnitzar a quatre famílies de Cerdanyola

Un jutge ha obligat a l’empresa Uralita a indemnitzar a quatre famílies de Cerdanyola per la mort de quatre dones per malalties relacionades amb l’amiant.

Imatge: diariomedico.com

Imatge: diariomedico.com

Uralita, l’empresa que va tenir la seu a Cerdanyola i que durant 90 anys va contaminar amb amiant gran part de la ciutat, ha tornat a estar condemnada. Aquest cop se li acusa de morts relacionades, de manera indirecta, amb l’amiant.

Un jutge de Madrid ha condemnat a l’empresa per la mort de quatre dones que van emmalaltir després d’inhalar la pols quan rentaven la roba de la feina de les seves parelles. L’empresa Uralita ha d’indemnitzar amb 704.088,39 euros a les famílies, però ha anunciat que recorrerà la sentència.

No és un cas aïllat

Aquest no és un cas aïllat de ciutadans que moren per amiant sense haver tingut contacte directe amb l’empresa. En Catalunya hi ha 21 persones que, sense tenir relació laboral amb Uralita, tenen patologies relacionades amb l’amiant. Cap d’aquestes persones ha rebut indemnització.

De fet, fa tan sols dos mesos, Uralita també va estar condemnada a indemnitzar amb 86.276 euros a un exempleat per la mort de la seva dona a conseqüència de les restes d’amiant de la roba de la seva parella.

Durant 29 anys, l’extreballador d’Uralita va portar la seva roba a casa, ja que l’empresa no es va encarregar de rentar-la, incomplint així les ordres de l’autoritat laboral i de Inspecció de treball. Això va provocar la mort de la seva dona, que tenia un quadre de mesioteloma metàstic provocat per la inhalació de l’amiant impregnat a la roba del seu marit.

La CGT demana que les treballadores exposades a l’amiant es puguin jubilar anticipadament

Al mes de novembre la Confederació General del Treball (CGT) va interposar davant el “Ministerio de Empleo y Seguiridad Social” la sol·licitud de que els treballadors i treballadores que hagin estat exposades a l’amiant siguin reconeguts com un col·lectiu d’activitats “penoses, tòxiques, perilloses i insalubres”, i puguin jubilar-se anticipadament.

Què és l’amiant?

L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosi, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrere seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora.

Les dades oficials de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la propera dècada més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els propers 20 anys.

Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es. Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.

 

Passi de vídeo “Units contra l’Amiant” i xerrada-debatamiant_vídeo

El proper dimarts 24 de febrer de 2015 a les 16h, la Secció Sindical de CGT de Justícia de Barcelona organitza, conjuntament amb el Col•lectiu Ronda, un acte de sensibilització sobre els efectes en la salut dels i les treballadores de l’amiant, especialment respecte a les obres de retirada d’amiant al Palau de Justícia de Barcelona. La xerrada serà al Col•lectiu Ronda, al Carrer Trafalgar 50 de Barcelona.
Podreu obtenir més informació clicant AQUÍ.

 

Comparteix: