La moció per sancionar entitats bancàries per habitatges buits continua sense posar-se en pràctica
La promesa de l’Ajuntament de Cerdanyola de sancionar les entitats bancàries per tenir habitatges buits més de dos anys sembla que ha quedat en una mera declaració d’intencions.
Fa més d’un any que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va iniciar una campanya per forçar a l’Ajuntament a crear un cens d’habitatges buits que, després de processos de desnonaments, s’han quedat en mans de la banca. A aquesta campanya es van adherir un total de 120 ajuntaments, que van aprovar les seves respectives mocions, entre ells el de Cerdanyola, que a dia d’avui encara no ha elaborat el cens i, en conseqüència, tampoc s’ha posat cap multa a cap entitat bancària.
L’Ajuntament de Terrassa, a diferència de Cerdanyola, ja ha començat a posar multes (fins a un total de 57), a més, tenen en curs més d’un miler d’expedients, encara que alguns d’ells s’arxivaran a mesura que els bancs lloguin els immobles o els cedeixin a l’administració per la seva gestió.
En realitat, la campanya que va iniciar la PAH no aportava res de nou a la legislació catalana, ja que la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge de Catalunya (LDHC), que estableix com a ús anòmal d’un immoble la desocupació permanent i injustificada, preveu la sanció amb fins a 900.000 euros per aquest tipus d’habitatges. El que si que va aconseguir la PAH és treure a la llum lleis com aquesta que augmenten els ingressos dels Ajuntaments i donen pas a un mercat de lloguer més ampli i accessible.