Urban, una joguina cara en mans del govern (2/2)

Els grans projectes de la Iniciativa Urban han sigut polèmics, alguns per la construcció perquè eren innecessaris, com la Biblioteca, altres per la seva paralització, com l’escola bressol, d’infantil i de primària i altres perquè s’han fet a mida per a grans empreses (el pont de Mercadona), donant com a resultat un projecte especulatiu que no atén a les necessitats de la ciutadania.

Ponts a mida per Mercadona

La Iniciativa Urban contemplava la construcció d’una passarel·la per a vianants a l’altura de l’antiga fàbrica de Mafinsa. Quan Mercadona es va instal·lar a aquest espai, misteriosament la passarel·la per a vianants es va convertir en un pont per cotxes incrementant, a més a més, el seu cost.

Biblioteca (Altis)

Des d’un primer moment, la Biblioteca Altis no entrava en el projecte Urban, ja que aquest va ser aprovat en 2008 i la biblioteca és una obra que entrava en el programa electoral del PSC en 2011. Malgrat tot, el PSC no va tenir cap problema per fer-se un “Urban a Mida”, modificant tots els projectes i els pressupostos. D’aquesta manera, la Biblioteca va entrar dins del pla.

A causa del límit que posava Europa per projectar i començar les obres de l’Urban, la biblioteca és un projecte sense gran planificació. Això ha suposat que es situï a la zona més conflictiva del Riu Sec.

El soci de Govern (ICV-EuiA), va canviar d’opinió durant el mandat. El grup liderat per Santi Cayuela (al període electoral va estar liderat per Toni Morral) es va presentar a les eleccions de 2011 rebutjant el projecte de la Biblioteca a l’edifici de l’Altis perquè seria una obra cara. Mesos després, amb el pacte amb el PSC, es van oblidar de les seves paraules i van signar una partida de quasi sis milions d’euros per adaptar un edifici en zona inundable.

Els fons d’Urban són limitats. Per aquest motiu, per poder pressupostar els 5.900.000 d’euros de la Biblioteca, es van haver d’anul·lar moltes altres partides com veurem a “canvi de xifres”. Aquests moviments de diners es van fer en clau electoral, ja que la biblioteca suposarà la gran obra de Govern del PSC.

10

Canvi de xifres

La Iniciativa Urban ha tingut un important ball de xifres en molts dels seus projectes. La darrera modificació de pressupost va ser amb la Plaça Acàcies. Aquesta plaça es va pressupostar a un preu que, més tard, va resultar ser més barata (un 30% menys), probablement el Govern ja ho sabia i ho va fer per enganyar al fons FEDER, rebre els diners pressupostats per la Plaça Acàcies, i aprofitar aquesta diferència per arreglar voreres de cara a les eleccions, per fer projectes d’energies renovables i encara sobren més de 100.000 euros que no hem pogut descobrir on aniran a parar.

Evolució del Projecte Urban

El primer projecte de la Iniciativa Urban que es va aprovar a Cerdanyola res té a veure amb el que s’està fent. Ara el Projecte Urban es pot considerar un «golàs» dels nostres governants cap a la Unió Europea, ja que la UE va escollir la nostra candidatura per rebre les subvencions d’acord amb unes remodelacions que mai s’han realitzat:

  • Teatre-Auditori per a 800 persones.
  • Teatre en petit format per a 200 persones.
  • Escola Municipal de Música.
  • Espai d’assaig i producció teatral i musical.
  • Pavelló esportiu, piscina coberta i gimnàs.
  • Col·legi d’educació infantil i primària.
  • Escola Bressol.
  • Casal de Joves Can Banús.
  • Construcció de l’Hospital.
  • Noves oficines municipals.
  • Adquirir i rehabilitar la masia Cordelles.
  • Adquirir i rehabilitar la fàbrica Mafinsa (actualment propietat de Mercadona).

Totes aquestes actuacions es van paralitzar i, per motius polítics, el PSC ha destinat algunes aquestes partides per millorar la ciutat a la construcció d’una Biblioteca en un edifici inundable (Altis), convertint aquesta obra en la gran obra electoral del mandat 2011-2015.

Projecte especulatiu

Amb tots aquests antecedents, és més que evident que el Projecte Urban, que hauria de ser per arreglar els espais dotar d’equipaments als espais voltants del Riu Sec, s’ha convertit en una gran operació especulativa.

Tots els imports d’aquesta Iniciativa Urban els hem pagat tots i totes amb els nostres diners, ja que tant els diners que ha aportat l’Ajuntament com els que aportarà la Unió Europea, provenen dels impostos que paguem tots i totes.

Comparteix: