Urban, una joguina cara en mans del Govern (1/2)

Cerdanyola porta més de cinc anys amb obres que pertanyen a la Iniciativa Urban, una iniciativa que ha canviat molt en el temps, convertint-se en un gran projecte d’especulació on s’estan malbaratant diners de tots i totes les ciutadanes.

Què és la Iniciativa Urban?

La Iniciativa Urban és un programa que, teòricament, es fonamenta en la regeneració econòmica, mediambiental i social dels barris del riu Sec entre l’antiga fàbrica Uralita i l’estació RENFE (principalment la Farigola, Can Xarau, la Sínia i Les Fontetes).

Urban va néixer a Cerdanyola al 2008 amb la finalitat de fonamentar un desenvolupament local sostenible. Però, com veurem en aquest article, la realitat està sent molt diferent.

Com es financen els projectes de la Iniciativa Urban?

La Iniciativa Urbana està cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La inversió total del projecte serà de 16.203.818,00 €, finançats al 50 % amb ajuts europeus (FEDER) i té un període de vigència de 2007-2013, però les actuacions ha d’estar executades, pagades i auditades abans del 31 de desembre de 2015.

Quan l’Ajuntament elabora una remodelació o una obra, ha de finançar-la al 100%, des del projecte inicial fins l’execució final. Un cop l’obra estigui acabada i auditada, l’Ajuntament sol·licita el 50% als fons FEDER.

Objectius (teòrics) de l’Urban

Les actuacions que del projecte de recuperació i millora integral tenen els objectius següents:

  • Descontaminar àrees afectades al marge del riu.
  • Millorar l’accessibilitat i connectivitat entre els dos marges del riu.
  • Remodelar els vials laterals del riu i aconseguir que la façana fluvial recuperi el seu valor.
  • Reduir el risc d’inundacions.
  • Dotar l’àrea d’equipaments culturals, de lleure i esportius.
  • Adequar carrers i places amb problemes d’urbanització i infraestructures.

Manca de participació ciutadana

El projecte Urban es redacta d’esquena a la ciutadania, no es cap projecte participat ni debatut i te unes finalitats dubtoses.

Una de les normes del Projecte Urban és que hi hagi processos de participació ciutadana, ja que un gran projecte de ciutat com aquest ha de comptar amb la veu de tota la població, facilitant la recollida de diverses necessitats i opinions per tal d’aportar qualitat i utilitat al projecte.

De fet, la Iniciativa Urban compta amb una partida pressupostaria per la Participació Ciutadana. A dia d’avui no se sap on s’ha destinat aquesta partida, que a Cerdanyola ha sigut de 101.215 euros, però els els mecanismes de participació de l’Ajuntament aquest gran projecte Urban han brillat per la seva absència.

Mentides del Govern a la ciutadania

En 2011, un grup de ciutadans participants del 15M, es van reunir amb la regidora Eulàlia Mimó (urbanisme) i Laura Rodríguez (medi ambient) per parlar sobre el projecte Urban i, en especial, de la Biblioteca a l’edifici Altis. Els ciutadans consideraven que no calia aquesta gran inversió en els temps de crisi que patim. En aquest sentit, Mimó va respondre amb una gran mentida: «Si no s’inverteix, l’Ajuntament haurà de tornar els diners».

Això és completament fals, ja que l’Ajuntament no rep els diners de l’Urban per avançat, sinó que els rep un cop s’han executat i auditat les obres i els comptes.

Comparteix: