S’inicia la campanya de movilització i protesta contra el 3+2 i l’Estratègia Universitaria 2015

Els estudiants de la Universitat Autònoma han iniciat de forma col·lectiva la campanya de movilització i protesta contra el 3+2 i l’Estratègia Universitària 2015. La campanya estarà viva fins que s’aturin els plans que volen desmantellar el que queda de l’educació universitària pública i vol construir una universitat al servei de les classes populars.

Les mobilitzacions pretenen reestructurar el format que “les esferes” directives del ministeri volen implantar a la Universitat Pública: un model de 3 anys de grau més 2 anys de màster, més conegut com el 3+2. Els estudiants denuncien que els projectes són opacs i s’estan cuinant d’esquenes a la ciutadania.

Vídeo elaborat per Autònoma Rebel

UAB_Assamblea19F

UAB_Assamblea19F

Què és l’Estratègia Universitat 2015?

“Estratègia Universitat 2015″ és el nom que ha donat el Govern al seu nou pla de reformes de l’educació superior i la investigació, que suposa una segona fase dels canvis que van començar el 2010 amb l’inici de la implantació de l’Espai Europeu d’Educació superior (més conegut com a Pla Bolonya), i que va en la línia d’aprofundir el procés d’ajust de la universitat a les noves demandes de l’economia, que ha estat des del principi l’essència d’aquest projecte de “modernització”. L’horitzó d’aplicació d’aquestes reformes és 2015, any en les Llicenciatures s’hauran acabat de transformar per complet en Graus.

La EU2015 aborda els canvis relacionats sobretot amb el funcionament dels centres universitaris, la seva forma de gestió i de govern, les seves atribucions, la seva organització, el seu finançament i les seves competències. L’objectiu és, en última instància, establir les condicions materials, jurídiques i econòmiques que permetin que la universitat formi als futurs treballadors segons les canviants demandes del mercat capitalista, deixant de banda l’esperit de la Universitat, basat en una formació lliure , objectiva, en la reflexió pròpia i en el gust pel coneixement.

Com estarà dirigida a partir d’ara la Universitat?

Fins ara, el màxim dirigent de la Universitat era un rector elegit entre l’estudiantat, el PDI (Personal Docent i de Recerca) i el PAS (Personal Administratiu i de Serveis). El rector havia de ser un membre de la comunitat acadèmica amb una experiència demostrada que certifiquessin els seus coneixements a l’hora de dirigir un gran centre docent com és la Universitat.

A partir d’ara, seran persones externes a la Universitat que triïn “a dit” a aquest càrrec. A més, ja no es buscarà a un docent que sàpiga regir un centre acadèmic, sinó que s’elegirà un gestor perquè porti a la Universitat com si fos una empresa, és a dir, maximitzant beneficis i minimitzant costos.

Les persones que triaran a aquest gestor seran els membres de la Junta de Govern, equiparable a l’actual Consell Social, “dipositari de legitimació suficient com a representant de la societat”.

A més, el professorat deixarà de ser funcionariat, podent variar lliurement les seves condicions laborals, el seu salari, la durada del seu contracte … Potser els professors de les tres o quatre millors universitats millorin els seus sous, però tots i totes sabem el que li passa a els treballadors d’una empresa pública quan es privatitza: més hores de treball, pitjors condicions i baixada del sou, si és que no et fan fora al carrer per una reducció de plantilla.

Les autoritats polítiques estan disposades a lliurar el control executiu de l’educació superior als grups econòmics de més poder, als que representen i els interessos (que no són els de “la societat”, són els seus) defensen amb totes les seves eines. Ja no podem parlar de “influències”, de “pressions”, de “ingerències” per part d’aquests lobbys: hem de parlar de govern directe, immediat, unilateral. Aquesta és la realitat. La reforma de governança és un autèntic cop d’estat a la universitat, que queda definitivament intervinguda pels poders capitalistes i plegada encara molt més als seus venals objectius.

Què carreres es podran estudiar?

La liberalització del mercat universitari portarà com a conseqüència la lliure autonomia de cada universitat per triar que carreres imparteix. Dit així sona molt bonic, però tenint en compte que les universitats seran finançades únicament segons la seva capacitat per col·locar treballadors en el mercat, es produirà una reducció salvatge, no del nombre de carreres ja apareixeran moltes noves especialitzades en segments d’economia o enginyeria, sinó dels camps de coneixement. La Filosofia, les Història, les arts, la literatura … es veuran condemnades a desaparèixer, ja que Com fas el benefici econòmic de la reflexió? Com mesures l’saviesa obtinguda en la lectura dels clàssics? En una societat on una moneda val més que la cultura, aquesta es veu abocada a morir per inanició mentre es prostitueix la qual ha estat la seva casa durant segles.

Per si fos poc, les universitats mateixes tindran total autonomia per triar els temaris de les carreres. Això també sona molt bé, molt llibertari, però si recordem que manaran a la Universitat arribem a una conclusió: no estudiaràs el que tu vulguis, sinó el que l’empresari vulgui.

Com seran finançades les Universitats?

Per tres mitjans: finançament públic, finançament privat, i taxes als i alumnes.

La primera manera d’aconseguir finançament estarà estretament lligada a la classificació de la Universitat. I és que hi ha un projecte de rànquing universitari (CEI: Campus d’Excel·lència Internacional) que classificarà a les universitats segons la seva excel·lència, o el que és el mateix, la seva capacitat de col·locar treballadors útils i mansos en les empreses que paguen la Universitat. I les universitats amb carreres d’Humanitats? Renunciaran les empreses privades a col·locar els “fills de papà” a l’empresa dels seus amiguets perquè tots i totes tinguem les mateixes oportunitats? Les “millors” universitats rebran un plus de diners públics, que no serà una inversió sinó un préstec a retornar, el que incentivarà que els empresaris que dirigeixin la universitat tracten d’explotar encara més econòmicament per tornar aquests diners sense haver de rascar-se la butxaca. Les petites, sense ingressos, es veuran condemnades a desaparèixer o privatitzar definitivament, fent impossible l’accés a la Universitat per a les classes baixa i mitjana.

El finançament privat en universitats públiques serà prostituir l’ensenyament en funció dels interessos d’aquesta, o algú s’imagina Botín donant diners sense demanar res a canvi?

Les taxes, que es duplicaran a la segona convocatòria i triplicaran en la tercera. Algú que estudiï enginyeria i estigui “netejant assignatures” pot arribar a pagar més de 6000 € per la matrícula. Això, si no decideixen encarecerlas encara més (a Irlanda arriben als 9.000 € per any, en una reforma molt semblant a aquesta).

Com podem evitar-ho?

Per evitar la implantació d’aquest pla s’ha de lluitar al costat dels companys i companyes. Informa’t, pensa en quin futur vols per a tu i per als teus fills, i quan et convencis que només lluitant pels teus drets podràs conservar-los, acudeix a l’Assemblea de la teva universitat. T’estaran esperant!

Font dels apartats: sindicat d’estudiants.

Comparteix: