Neix Vallès Net amb l’objectiu de lluitar contra la gestió de residus actual

La setmana passada es va constituir a la comarca la plataforma ecologista Vallès Net, formada per ciutadanes, entitats i formacions polítiques de Cerdanyola, Ripollet i Montacda amb l’objectiu de canviar la gestió de residus al territori.

A la presentació, que es va fer al Centre Cultural de Ripollet, el col·lectiu va presentar el seu full de ruta amb els tres fronts de lluita principals: el dipòsit de residus Elena (Cerdanyola), l’Ecoparc-2 i la Cementera Lafarge (Montcada).

La plataforma aposta per buscar solucions als residus que no posin en risc la salut dels habitants de la comarca. Per això aposten per reduir les plantes de tractament i potenciar el reciclatge, ja que actualment només es recicla el 16% de les 260.000 tones anuals que entren a l’Ecoparc. La resta acaba a l’abocador de Cerdanyola o s’incinera, emetent gasos cancerígens i lixiviats al subsòl.

L’Ecoparc despren productes cancerigens.

ecoparcLa revista Environmental Research va fer saltar les alarmes al juny de 2014 quan va publicar que les plantes de tractament de residus Ecoparc desprenen concentracions de formaldehid, un compost químic cancerigen. La Generalitat de Catalunya ha confirmat aquesta informació en un comunicat de premsa emès pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Amb aquest comunicat de la Generalitat l’Alcalde de Ripollet, Juan Parralejo i el director de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), Carles Conill, queden en evidència després de posar en dubte l’estudi.

Els Ajuntaments ja han anunciat que demanaran nous estudis per tornar a analitzar els nivells de formaldehid. Aquest cas té molt en comú amb el de Can Planas a Cerdanyola, on sempre que hi ha hagut estudis que han dit que l’abocador desprenia productes altament contaminants, les administracions han encarregat estudis, adjudicats “a dit”, que desmentien els primers. Esperem que amb el cas Ecoparc no passi el mateix.

L’emissió de gasos i lixiviats de l’abocador Elena estan fora de control

Imatge: Cerdanyola Crida

Imatge: Cerdanyola Crida

L’Abocador Elena, que havia de ser un exemple a seguir en la gestió de residus de Catalunya, s’ha convertit en un greu problema pel medi natural de Cerdanyola i per la salut de les persones.

Dins de l’abocador Elena s’han anat depositant durant anys bales provinents d’ecoparcs (com el que està situat a Montcada). Ara, quan l’ecoparc està en la fase 2 de clausura, s’ha hagut d’aturar tot perquè s’han adonat que els agents contaminants estan descontrolats: contaminació d’aigües subterrànies amb lixiviats que sobrepasen el volum de les piscines, contaminació de l’aire amb gasos tòxics, enfonsament del sol a causa del pes de les bales d’ecoparc,…

Com sempre, parlar d’un abocador a Cerdanyola és parlar de Puigfel, i parlar de Puigfel és parlar d’incompliments: Puigfel tenia la llicència de l’abocador Elena caducada des de fa dos anys i està fent la clausura tres anys més tard del previst.

Imatge: Cerdanyola Crida
Comparteix: