L’IBI de Cerdanyola continua afavorint les grans rendes

L’Ajuntament de Cerdanyola ha anunciat una partida econòmica de 37.600 euros per als ajuts econòmics per al pagament de l’IBI però, què hi ha al darrera?

L’Ajuntament ha rebut 516 sol·licituds per l’ajut econòmic per pagar l’IBI. D’aquestes, 374, han estat acceptades amb ajuts que oscil·len entre els 68 i els 237 euros, depenent del valor cadastral de l’habitatge. Què hi ha al darrera d’aquestes ajudes?

ajuntamentEl fals indicador del valor cadastral de l’habitatge
Per rebre aquestes ajudes l’Ajuntament es fixa en el valor cadastral de cada habitatge. Amb l’indicador del valor cadastral la càrrega fiscal està desequilibrada, ja que no reflecteix la realitat de les famílies i, om a conseqüència, no paguen més aquelles persones que més tenen. En l’actualitat, la forma més adequada per calcular com es subvenciona l’IBI és agafant la fórmula de la renda per càpita.
Electoralisme
Darrera d’aquestes ajudes hi ha una gran càrrega electoralista. Dintre de sis mesos arriben les eleccions i el Govern ha de fer oblidar a la ciutadania que, gràcies a la seva pèssima gestió, l’IBI ha pujat prop d’un 40% en sis anys. Ara, en 2015, l’IBI estarà congelat i, a més a més, les famílies més necessitades rebran ajut econòmic per pagar-ho.
El recàrrec del 50% dels pisos buits mai arriba
El mes de maig de 2012 es va aprovar una moció per modificar l’ordenança regulardora de l’IBI per establir un recàrrec del 50% als pisos buits. Mesos més tard, el govern va fer un pas enrere i ICV-EUiA i PSC-Verds, amb el suport del Partit Popular, eliminaven definitivament la possibilitat de gravar els habitatges desocupats amb un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles,Si el Govern hagués portat endavant aquesta moció Cerdanyola hagués sortint guanyant per dos aspectes. El primer, perquè l’Ajuntament hagués recaptat més quantitat en concepte d’IBI i, el segon, perquè el mercat de lloguer de Cerdanyola tindria més pisos i, com a conseqüència, hauria una baixada dels preus, esdevenint així un instrument de política social i d’habitatge.

Els privilegis de l’església

A banda de les grans empreses i els bancs, la institució privada que més terrenys té a Cerdanyola és l’església. A Cerdanyola, com a la resta de municipis de l’Estat, els bens immobles de l’Església Catòlica han gaudit d’una exempció en els impostos. Fa dos anys, molts ajuntaments van aprovar mocions per cobrar l’IBI a la institució religiosa, però a Cerdanyola el Govern no va voler accedir.

Comparteix: