Cerdanyola estarà de dos a tres mesos sense biblioteca.

Aquesta setmana la biblioteca Ca n’Altimira ha tancat les portes definitivament després de 23 anys nodrint a la ciutat de cultura.

El trasllat dels arxius a la nova biblioteca central de Cerdanyola ha provocat que, durant o tres mesos, els ciutadans de Cerdanyola no puguin gaudir del servei de biblioteca. Aquest traspàs s’ha fet atenent a calendaris electorals (les eleccions seran en maig) i no atenent al calendari de la comunitat educativa. Precisament, els mesos que Cerdanyola romandrà sense biblioteca (mínim desembre i gener), són els mesos amb més densitat d’usuaris degut als exàmens universitaris i de batxillerat.

edifici bibliotecaUn gran equip professional

La Biblioteca Ca n’Altimira ha destacat, durant aquest 23 anys de servei, per la gran professionalitat del seu equip, un equip que ha estat en tot moment al servei dels usuàris i promocionant la cultura a tots els ciutadans, des dels més petits, fins als més grans.

La nova Biblioteca Central, en zona inundable

La nova Biblioteca Central de Cerdanyola està reutilitzant un edifici (Altis) que es troba en zona perillosa pel seu risc a les inundacions. A la tardor de 2008, l’Ajuntament ja es plantejava la necessitat d’actuar per solucionar els riscos d’inundació de la zona on s’ha construït la nova biblioteca. Dins de les propostes que van sorgir d’aquelles reunions, es contemplaven les d’enderrocar l’edifici per garantir la seguretat de les persones. Dos anys més tard, el PSC va entrar a l’Ajuntament i, desatenent a les reunions de 2008, va dissenyar el seu projecte electoral estrella: la rehabilitació de l’edifici per convertir-ho en una biblioteca.

Un pressupost sobrecarregat

La nova Biblioteca Central, que ocuparà l’antic edifici Altis, té un cost de 5.389.988.67 euros. Això suposa un malbaratament de diners públics, ja que amb menys quantitat es podria haver fet un edifici de nova planta en una zona sense cap mena de perillositat.

Historia de la Masia Ca n’Altimira

L’edifici que acull actualment la biblioteca de Cerdanyola del Vallès formava part de la masia Ca n’Altimira, propietat agrícola dedicada essencialment al conreu de la vinya.

Es creu que va ser coneguda com a mas Campanyà fins el segle XVI quan va passar a mans de la família Altimira, que va conservar la propietat fins als anys 80 del segle XX.

Des de mitjans segle XIX, Cerdanyola va anar creixent sobre el terrenys de la masia que, progressivament, va quedar integrada al nucli urbà. Ja als anys 40 del segle XX la propietat va deixar de ser una explotació agrícola quedant només algunes instal·lacions per a l’el·laboració del vi, part del mas i la torre d’estil neoclàssic construida a finals del segle XIX com a residència dels propietaris.

El 1985 l’Ajuntament de Cerdanyola va comprar als hereus dels Altimira la masia així com els terrenys del voltant. La biblioteca va ser inaugurada el 23 d’abril de 1991.

Actualment, la Biblioteca Ca n’Altimira depèn de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès  que la gestiona en conveni amb la Diputació de Barcelona, formant part de la Xarxa de Biblioteques Municipals. (Font de la historia de la biblioteca: blog de la Biblioteca Ca n’Altimira).

Comparteix: