Congrés a la UAB sobre l’exclusió social i les desigualtats en l’educació superior

La Universitat Autònoma de Barcelona acull del 17 al 19 de novembre el III Congrés Internacional MISEAL, en què més de 150 participants de 16 universitats de tot el món, plantejaran propostes per dissenyar i implementar mesures per lluitar contra l’exclusió social i les desigualtats en l’educació superior. La trobada està organitzada per l’Observatori de la Igualtat de la UAB.

Columnes_UABEl Congrés s’emmarca dins del projecte “Mesures per a la Inclusió Social i Equitat a les Institucions d’Educació Superior a Amèrica Llatina” (MISEAL) del programa Alfa III de la Unió Europea, en què participen 16 universitats d’Amèrica Llatina i d’Europa. Resulta paradògic que el Projecte MISEAL estigui impulsat per la Unió Europea quan molts països d’aquesta, juntament amb altres grans potències mundials, són les principals responsables de les desigualtats que pateixen en l’actualitat molts estats d’Amèrica Llatina.

El projecte pren com a punt de partida l’Amèrica Llatina com a regió amb els índex de desigualtat més alts del món. Davant la pregunta de quines són les institucions que tenen influència sobre la desigualtat, s’ha observat que l’àmbit de l’educació i les seves institucions són actors de gran importància. Precisament, al camp de l’educació superior es manifesten i reprodueixen processos d’exclusió que sorgeixen de divergències tan econòmiques com de gènere, raça i ètnia.

El congrés suposarà un punt de trobada a les universitats entre professionals de diverses disciplines i estructures i altres organitzacions que tenen un paper clau en el disseny i implementació de polítiques per a augmentar el número de persones provinents de col·lectius vulnerables a l’educació superior. L’objectiu serà crear sinèrgies entre diferents institucions internacionals que possibilitaran les col·laboracions futures en la creació d’una xarxa transnacional de persones expertes en temes d’inclusió a l’educació superior.

Entre les persones conferenciants, destaca Yuderkys Espinosa Miñoso, activista, assagista i docent, autora del llibre “Escritos de una lesbiana oscura: reflexiones críticas sobre el feminismo y la política de identidad en América Latina”.

La importància del projecte MISEAL rau en sensibilitzar sobre la necessitat de desenvolupar mesures i polítiques que permetin canvis estructurals perdurables a llarg termini a les institucions. Durant el Congrés es donaran a conèixer les aportacions del projecte MISEAL a la comunitat universitària, tant els seus resultats com les bones pràctiques que es deriven de la seva implementació en les institucions d’Educació Superior a Amèrica Llatina i a Europa.

Els dies 17 i 18 el Congrés tindrà lloc a UAB-Casa Convalescència (Barcelona), mentre que el dia 19 es farà al Rectorat (Campus de Bellaterra) en la sessió del matí. L’acte d’inauguració serà presidit pel rector de la Universitat, Ferran Sancho i comptarà amb la presència del secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina i Català. La cloenda tindrà lloc el dia 19 per la tarda, a la Sala de Teatre de la Universitat i anirà a càrrec de Sílvia Carrasco, vicerectora d’Estudiants i Cooperació de la UAB.

El Congrés finalitzarà amb un espectacle de dansa integrada, amb la participació del Grup estable de dansa de la Universitat i el PIUNE (Servei d’ Atenció a la Discapacitat de la UAB). Aquest espectacle és fruït d’un taller que s’ha fet a la UAB el mes de novembre en què les persones amb capacitats diverses, han pogut treballar la dansa des d’un punt de vista igualitari. Dirigit per Jordi Cortés, ha treballat la creació a partir de la diferència i ha reinventat la manera en què les persones es situen al món per crear nous tius de relacions i coonexions a través del moviment del cos.

Comparteix: