Increïble Comestible i el barri de les Fontetes continuen reclamant l’hort de la Plaça Goya

DSC03928El passat dissabte 1 de novembre Increïble Comestible va fer un hort al barri de les Fontetes. Tres dies més tard, l’Ajuntament va ordenar eliminar l’hortet, una decisió que va aixecar moltes veus crítiques al barri contra l’actuació de Víctor Francos.


Arran d’aquest fet, Increïble Comestible va redactar la següent carta a l’Ajuntament.

Benvolguts companys,

Us fem arribar aquest escrit arran de la polèmica sorgida per l’hort urbà que Increïble Comestible Cerdanyola, juntament amb els veïns del barri de Fontetes, vam plantar en un racó d’una de les jardineres de la Plaça Goya, al barri de Fontetes, i que immediatament va ser retirat pels serveis de l’Ajuntament.

El primer que volem fer és demanar disculpes, ja que no vam informar degudament d’aquesta plantada i això va ser un error per part nostre. El diàleg que mantenim amb l’Ajuntament i el consens amb el que fins ara hem dut a terme les nostres accions, requerien que es notifiqués qualsevol acció de plantada a la ciutat i, en aquesta en concret, per un error intern nostre, no ho vam fer. Entenem que això pot haver causat perjudicis, i per això volem assumir aquest error i demanar disculpes.

D’altra banda, ens ha dolgut molt l’actuació de l’Ajuntament, que enlloc de fer les coses millor que nosaltres, i obrir de seguida un diàleg per arreglar la situació de la manera més honesta, respectuosa i alhora menys agressiva per tothom, va optar per desmantellar, desfer, destruir el petit hortet, de manera immediata i contundent, abans de reunir-se amb nosaltres o provar de solucionar-ho per una altra via.

Pel que fa a les raons que s’han donat per legitimar la destrucció de l’hort, que són la no-notificació de la plantada i el fet que ja hi havia hagut tasques de manteniment en la zona afectada, ja que s’havia plantat herba, volem manifestar el següent:

El nostre moviment té molta cura a l’hora d’escollir els espais on duem a terme les plantades. No tenim cap intenció de destrossar res ni de desvaloritzar o desmuntar la feina dels altres. És per això, que alhora de triar el raconet on sembrar l’hort, vam optar per una zona on s’hi podia observar la terra descoberta, és a dir, que no hi havia res, que era un espai buit. O bé perquè allà no s’hi va plantar herba, o bé perquè l’herba que s’hi va posar no va arrelar prou, el cas és que no es tractava d’una zona que pugui considerar-se coberta d’herba. Era una zona de terra, en la qual es podia observar, bàsicament, el color marró de quan la terra és buida de plantes. Així ho poden avalar múltiples testimonis de veïns de la zona, alhora que vàries imatges enregistrades i fotografies que ho demostren. D’altra banda, sense entrar a jutjar ni valorar les opinions que ens han transmès els veïns i veïnes respecte a les decisions de jardineria que l’Ajuntament ha dut a terme en aquesta plaça (si fan plantes que ha posat l’Ajuntament fan pudor o no, si són adequades, si els agraden, o sobre el fet de com han estat plantades, o de que s’hagin plantat ara a l’hivern i justament l’últim any de mandat, després de quatre anys de jardineres buides) sense entrar a fer valoracions, hem respectat sempre els espais verds de la ciutat, perquè la nostra tasca és enverdir la ciutat, i no pas desfer els pocs espais de vegetació que hi han.

Dit això, volem recordar el caràcter d’aquest moviment, que és totalment pacífic i constructiu, de creació de vincles veïnals, d’activació de la vida de barri i l’espai públic, d’educació en valors i en alimentació, de connexió intergeneracional (en especial infants i gent gran) de transmissió de coneixements i valors als nens i nenes i també als adults, d’apropament de l’agricultura al casc urbà a través de petits (ínfims) espais de la ciutat, de recuperació del vincle amb la terra, de participació i consens ciutadà… Tot un seguit de múltiples valors positius que enriqueixen la vida de la gent de Cerdanyola i que, no es pot negar, han influenciat positivament a en tot un seguit d’aspectes de la ciutat. Sense deixar de banda, que les nostres plantades han estat sempre rebudes amb gran entusiasme pels veïns dels diferents barris on hem plantat, que han acollit els horts amb total dedicació, respectant-los, tenint-ne cura, regant-los, fent-se’ls seus, estimant-los, revaloritzant l’espai públic de la zona on resideixen. Per tant, donada la bona rebuda que té la nostra tasca i els beneficis que indubtablement ofereix a la nostra ciutat, demanem un mínim de respecte a l’hora de concebre el que fem, per part de l’ Ajuntament. Volem que se’ns deixi de considerar com un moviment incisiu i d’agressió a l’espai públic, quan en realitat el que som és un moviment d’unió i revitalització. Ens agradaria ser concebuts amb aquest valor afegit de tot el que oferim amb les accions que fem, de tot el que els veïns en prenen, i que s’acceptés la nostra contribució a la riquesa dels moviments veïnals.

D’altra banda, dir-vos que Increïble Comestible és un moviment. No som una associació, ni un col•lectiu, ni un grup de gent que comparteixi una ideologia concreta comuna. Increïble Comestible som persones, sóc jo, és ell, és ella, i també és l’avi que es posa al meu costat a remoure la terra i el nen que va a buscar aigua a la font i la senyora que té cura de les plantes quan torna del mercat i se les mira des del seu balcó. No som persones físiques concretes i delimitades. Som tots els que enfonsem una llavor a la terra i en tenim cura. És per això que volem demanar-vos que sigueu també Increïble Comestible. Que aquest moviment s’integri al poble sense anar contra ningú ni contra res. Volem mantenir un diàleg obert i una relació de respecte mutu, en les dues direccions. Consensuar amb l’Ajuntament el que calgui i començar a sentir que treballem pel mateix, que som del mateix equip, que anem en la mateixa direcció, amb l’únic l’objectiu de contribuir a cuidar Cerdanyola.

Per tot això, que un cop assumit el nostre error i demanades les disculpes pertinents, us demanem, amb respecte i ànim col•laboratiu i de cohesió, que permeteu la recuperació de l’hort urbà de la Plaça Goya. Ho demanem tots, especialment els veïns de Fontetes i de la Plaça Goya, que es mostren de manera conjunta totalment contraris a la retirada de l’hort i volen reivindicar activament, a través del mitjans que se’ls ofereixin, que l’hort sigui reconstruït. Amb tot aquest recolzament i suport, dels veïns del barri, de la gent d’altres barris que ja tenen hort, de tota aquella gent diversa de Cerdanyola que recolza el projecte, i dels organismes d’Increïble Comestible Internacional, us demanem que escolteu la veu de la gent i permeteu la voluntat dels veïns.

Moltes gràcies pel vostre temps i l’actitud de diàleg mostrada per alguns membres de l’Ajuntament. Ho agraïm i valorem, i és per això que hi responem.

Atentament,
Increïble Comestible Cerdanyola

 

Comparteix: