Arriba a Cerdanyola la VIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona
El 12 de novembre la VIII Mostra de Cinema Indígena de Barcelona es desplaça a Cerdanyola per a la projecció de la pel·lícula Chasmeo i el posterior cinefòrum amb una representat indígena del poble Quítxua d’Equador. Una oportunitat per conèixer les resistències dels pobles indígenes davant les agressions al territori i els impactes de la globalització sobre la seva identitat cultural, i els processos d’organització indígena que, des de la seva cosmovisió, defensen el dret a la sobirania i l’autodeterminació dels pobles.
Aquest any, la Mostra de Cinema Indígena de Barcelona vol evidenciar la relació que existeix entre el territori i la cosmovisió indígena, relació que fonamenta la seva supervivència com a pobles i que es amenaçada per la imposició de cultures externes i l’entrada d’empreses transnacionals als seus territoris.
Amb la projecció del documental Chasmeo, realitzat pel poble Aimara de Bolívia, el públic de Cerdanyola podrà conèixer en veu de dona, les agressions territorials i ambientals que produeix l’avenc de la frontera agrícola i l’expulsió dels territoris per part de terratinents, conformats per oligarquies locals i internacionals a Bolívia. Una veu plena de saviesa, de determinació i de propostes de superació per defensar el territori i la vida.
Per compartir la seva experiència amb el públic de Cerdanyola, després de la projecció del documental es realitzarà un cinefòrum amb la participació de Cecilia Moreta Cachimuel. Indígena quítxua de la Pluriversidad Amawtay Wasi, una proposta d’Educació Superior Originària Intercultural i Comunitària, basada en les cosmovisions, filosofies, costums, llengües i pedagogies dels pobles i nacionalitats indígenes de l’Equador. Membre activa del moviment indígena, va ser agredida al 2013 durant una de les marxes en defensa del Yasuní, parc nacional de l’Amazònia declarat per la Unesco Reserva de la Biosfera. És en aquest territori indígena, on recentment el govern equatorià ha aprovat l’explotació de nous jaciments petrolífers.
L’activitat tindrà lloc el 12 de novembre a les 19h00 al Museu de Ca n’ Ortadó (Plaza Sant Ramón – Cerdanyola del Vallès). Entrada lliure per a tot el públic
Comparteix: