Víctor Francos (PSC) ordena eliminar l’hort urbà de Fontetes

El regidor Víctor Francos Díaz, del PSC, ha ordenat eliminar el petit hort urbà que un grup de veïns i veïnes de Fontetes, amb l’Ajuda d’Increïble Comestible, van crear dissabte 1 a la Plaça Goya.

DSC03928Tres dies. Aquest és el temps que va durar l’hort que es va sembrar a la Plaça Goya. Al tercer dia, per ordres de Víctor Francos Díaz (PSC), l’hort va ser desmantellat, destruït i desfet. Aquesta acció del regidor ha emprenyat molt als veïns i veïnes de Cerdanyola, que veien l’hort com una bona iniciativa que donava vida als jardins del barri que han estat durant tres anys descuidats per l’Ajuntament. A més a més, els veïns i veïnes lamenten l’eliminació de l’hort perquè “era un espai on la gent, sense coneixer-nos de res, interactuàvem”, explicava una veïna. Durant els seus tres dies de vida, gent de totes les edats van participar en regar-ho. Una mare del barri deia “és una llàstima, dilluns i dimarts el meu nen es va aturar per regar-ho. I gaudia”.

Increïble Comestible, la plataforma que va impulsar l’hort, ha convocat als veïns i veïnes el dissabte 8 a les 11hores a la Plaça Goya per recollir signatures i demanar a l’Ajuntament que tornin l’hort. Els portaveus d’Increïble Comestible, molt emprenyats, deien que “També ens volen perdre l’espai públic. També ens volen prendre les nostres petites iniciatives de barri, les nostres maneres de crear vincles i relacions veïnals, tot allò que se surt de com ells entenen que ha de ser la vida, la ciutat que governen. Però estan perdent la credibilitat, l’autoritat i la legitimitat, i aquest acte vandàlic contra un hort nostre, del barri, del poble, no es quedarà en no res”.

Manifest d’Increïble Comestible

Volem manifestar la nostra gran decepció i el nostre rebuig cap a la decisió política que ha portat a la destrucció de l’hort de Fontetes, que havia estat creat entre els veïns i veïnes del barri i el moviment Increïble Comestible Cerdanyola.

Es tracta d’una decisió portada a terme d’una manera unilateral i autoritària pel regidor Víctor Francos, del PSC, que ha traït la voluntat dels veïns de la Plaça Goya, els van dur a terme la sembra d’aquest espai comestible de manera activa, voluntària i col·laborativa, en un raconet de la plaça del seu barri.

La intervenció de desmantellament i desfeta de l’hort, el qual ocupava una ínfima part d’una de les jardineres de la Plaça Goya, demostra una total manca de respecte cap a la participació social activa i organitzada dels veïns, així com cap a tots els vincles de col·lectivitat, cooperació i convivència en la via pública, que van quedar retratats durant la plantada de l’hort, que havia estat tot un èxit.

Increïble Comestible Cerdanyola és un moviment social que pretén acostar l’agricultura a l’àmbit urbà, als barris, a la gent, tot sembrant petits hortets que fomenten les relacions entre els veïns, la recuperació del vincle amb la terra, que forma part de la identitat històrica de Cerdanyola, i els horts com a eina didàctica que mostra i ensenya tot un munt de valors, tant a adults com especialment a infants, educant en la importància d’entendre d’on surten els aliments que consumim i la necessitat de tenir-ne cura. No som polítics, no ens fiquem amb ningú. Només fem petits horts que no molesten, que la gent estima i cuida. Tenim clar que no estem realitzant cap acte vandàlic, incívic ni agressiu pel poble. Tot el que fem ho duem a terme amb amor, amb cura i amb la col·laboració i consens dels veïns del barri, com ha quedat de manifest amb el bon funcionament de la resta dels horts que hem sembrat al municipi, amb gran acceptació i entusiasme veïnal, i que a dia d’avui continuen oferint verdures i hortalisses al veïnat. Considerem que l’espai públic és patrimoni de la gent i escenari de la convivència entre les persones, de les relacions humanes, de l’esperit de sentir-se part d’un barri i d’un poble, de la solidaritat entre la gent. Res pot legitimar que un polític sobrepassi la voluntat de les persones que col·lectivament en tenen cura, que se l’estimen i que el viuen, tot fent-se’l seu.

És per això que denunciem enèrgicament aquest acte destructiu i n’assenyalem el responsable, Víctor Francos, del PSC. Reclamem la recuperació de l’hort, fet pel qual convoquem a una recollida de signatures, que es durà a terme en diversos llocs i dies, però especialment en un acte el proper dissabte dia 8, a la Plaça Goya de Fontetes, on demanarem que retornin, als veïns i veïnes de la Plaça Goya, l’hort Increïble Comestible que entre tots vam sembrar.

Comparteix: