Saps quins són els aliments per a cada temporada?

En aquest món globalitzat la gran varietat de fruites i hortalisses al mercat sovint genera confusió respecte la seva temporalitat. A continuació facilitem eines per saber quins són els aliments propis de cada època de l’any i per conèixer els moments òptims de recol·lecció i consum.

calendari-productes-de-temporada

Per ampliar la taula clica sobre la imatge.    Imatge: opcions.org

 

La temporalitat dels aliments ve marcada tant per l’època de l’any com per la situació geogràfica del lloc on es produeixen. A més, sempre s’ha de tenir en compte que la natura és viva i que cada cicle és diferent. No tots els estius plou igual o es repeteix la temperatura de l’any anterior, ni tampoc la lluna roman estàtica al mateix lloc. La pagesia que respecta el ritme de la terra té molt clar què és el millor per a cada moment de l’any. Per això els aliments més saludables per a nosaltres i més harmònics amb l’entorn són els propis de cada època de l’any: els aliments de temporada.

A Catalunya tenim la sort de poder omplir el rebost amb productes ecològics, locals i de temporada directes de la pagesia propera. A més, cada vegada és més fàcil comprar amb menys intermediaris allò que volem. S’obren botigues noves, tant de barri com a Internet, es creen cooperatives de consum o mercats a Cerdanyola on podem trobar d’una manera directa els aliments que omplen el nostre cabàs responsable i ple de salut. De fet, el lloc on anem a comprar ja ens facilita molt la feina per escollir què hem de consumir en cada temporada. Recordeu que la temporalitat varia en funció de l’origen geogràfic i de les condicions climàtiques, i que, per tant, mai és exacta. El que sí que hem de tenir clar és que no hi ha de tot durant tot l’any i que, per afavorir la frescor i els valors nutritius dels aliments, necessitem que siguin propers i directes dels camps que els han vist créixer.

Hivern

Tot i les poques hores de sol amb què ens obsequia l’hivern, la natura és sàvia i ens ofereix all, all tendre, apibledacarxofacalçotcol, coliflor, espinacespàrrecpastanagaporro i xirivia. A més, encara podem tenir de la collita de la tardor ceba, patata, remolatxa i carabassa. També hi ha alguns pagesos i pageses que han optat per produir alguns cultius en hivernacle, com per exemple els enciams. Llavors, la temporalitat canvia i podem comprar més varietat, però sempre coneixent l’origen per assegurar-nos que és ecològic i de proximitat. Pel que fa a les fruites és el moment de collir els cítrics, que tenen moments òptims diferents en funció de la varietat. Les pomes són collides de la tardor, però com que es conserven bé és un bon aliment per a l’hivern. Els mesos de febrer i març són els més avorrits per omplir el rebost de verdures, i sobretot de fruites. Depèn de nosaltres combinar el que tenim amb alegria i amb altres aliments que es conserven sense problema, com els llegums, els cereals, les pastes o la fruita seca.

Primavera

L’abril és el mes de l’entrada del bon temps i el despertar primaveral, que conjuntament amb maig i juny ens van regalant progressivament productes nous a mesura que ens acostem a l’estiu. Pel que fa a l’horta, a més d’alguns productes de l’hivern que encara es conserven, arriben els espàrrecs, els pèsols i les faves, i al maig els primers pebrots i carabassons. La fruita entra amb força al llarg de l’estació amb cireresnespresprunesalbercocs i maduixes, sempre depenent del racó geogràfic en què ens trobem. Això sí, la primavera ja ens regala més varietat perquè puguem omplir el cabàs i anar gaudint de les fruites i verdures noves que porta el canvi de temperatura.

Estiu

Amb l’arribada de l’estiu és realment quan els horts desprenen la seva màxima esplendor. El sol fa que les solanàcies donin fruits i que els productes de fulla verda creixin amb molta més energia. Al final del mes de juny i, sobretot, durant tot el juliol i l’agost el camp ens dóna els tan esperats tomàquets, els cogombres, les mongetes tendres, les albergínies i enciams de tot tipus, a banda d’altres espècies que ja donen fruit des de la primavera. La fruita també es troba en un bon moment i arriba de tots els colors amb els préssecs, les nectarines, les peres d’estiu, els melons i les síndries. Tingueu present que, de cada espècie, acostumen a haver-hi diferents varietats, algunes de més primerenques i altres de més tardanes. Per exemple, al mercat ecològic trobareu una gran varietat de tomàquets que, a més, es van collint progressivament a mesura que avança l’estiu.

Tardor

La tardor, fins que arriben els primers freds, continua sent un molt bon moment per als horts, que encara mantenen molta varietat de producte fresc. A més, és quan es cull la patata, el moniato i la carabassa. Cap al mes d’octubre i novembre apareixen les primeres cols i altres verdures que mantindrem durant l’hivern, com el bròquil, el porro o l’api. Pel que fa a la fruita, les figues i el raïm són les dues reines de la tardor, a més de les pomes, les peres, els codonys, la magrana i els caquis.

Per a més informació podeu consultar la Gastroteca, on trobareu la temporalitat de molts dels productes propis de Catalunya.

Neus Monllor Doctora en Geografia i Medi Ambient

Extracte d’ Ets el que menges.


Altres enllaços d’interés:

Opcions.org
http://opcions.org/

El Guaret
https://elguaret.wordpress.com/category/ecologia/

Increïble Comestible

 

Comparteix: