Concentració de protesta pel tancament estiuenc dels CAPs

La Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública Ripollet-Cerdanyola convocava dilluns una concentració davant del CAP de La Farigola contra les retallades al sector i en defensa d’un model de sanitat pública.

Concentracix_FarigolaSota el lema Retallar és privatitzar una quarantena de persones, convocades per la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública Ripollet-Cerdanyola, es van concentrar dilluns davant del Centre d’Atenció Primària (CAP) de La Farigola contra el tancament de centres sanitaris a l’estiu i en defensa d’un model de sanitat pública universal i de qualitat per a tothom.

Ahir dilluns començava al CAP de La Farigola l’horari d’estiu que contempla el tancament del centre a les tardes a partir de les 15h, després de l’acord assolit entre l’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei Català de la Salut, i que també preveu el tancament del CAP Les Fontetes fins al 29 d’agost.

Els participants a la protesta es van reunir a l’interior de l’ambulatori per evitar el tancament i van debatre en assemblea diverses qüestions relacionades amb la defensa de la sanitat pública.

També es va llegir un manifest de la Plataforma pel Dret a la Salut en el que es demana “un servei de salut públic, d’accés universal, igual per a totes les persones, que sigui eficient, de qualitat i segur, resolutiu i sense esperes evitables”. Per això demanen la no aplicació del real decret 16/2012 sobre mesures sanitàries, l’aturada i reversió del procés privatitzador de la sanitat catalana, la participació en la planificació i control dels serveis nacionals de salut, l’augment del pressupost i els recursos per a l’atenció primària i la salut comunitària, la destinació de la despesa en salut i una política de gestió i control públic de proves diagnòstiques, tractaments i medicaments.

Un dels portaveus de la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública, Lluís Pérez, explica que com a continuació a les retallades sanitàries els centres d’atenció primària es veuen afectats durant les vacances amb tancaments a les tardes a La Farigola i Els Pinetons (a Ripollet) i el tancament de Les Fontetes fins a finals de mes. El membre de la Plataforma critica que l’Ajuntament consideri “una victòria” l’acord assolit amb el Servei Català de la Salut perquè s’han aconseguit menys dies de tancament que l’any passat en comptes de “demanar que no tanquin l’ambulatori de Les Fontetes” que suposa que moltes persones d’edat avançada s’hagin de desplaçar al de Canaletes.

A més, Lluís Pérez remarca que a l’Hospital Parc Taulí s’estan tancant moltes plantes i derivant els pacients a hospitals privats que “haurien de tancar si no fos per aquesta ajuda de la sanitat pública”. Segons destaca, “això ens dóna la pauta que s’estan traspassant serveis i negoci des de la sanitat pública a la privada”.

Pérez manifesta que les mútues privades veuen un important negoci en les retallades sanitàries ja que, en el moment en el que es tanquen serveis públics, les persones acudeixen a centres privats per rebre l’assistència que necessiten.

L’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei Català de la Salut arribaven fa unes setmanes a un acord respecte als horaris d’estiu que regiran els CAP locals. L’objectiu municipal era, segons es va assegurar, augmentar els horaris d’atenció a la ciutadania, reduint al màxim les conseqüències dels tancaments i restriccions horàries estiuenques.

L’Ajuntament diu que s’han fet tots els esforços possibles

La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Cerdanyola, Maria Reina, explica que s’han fet tots els esforços possibles perquè les afectacions als centres d’atenció primària de la ciutat fossin els mínims durant aquest estiu. En aquest sentit, s’ha estat treballant amb la Generalitat de Catalunya que, segons Reina, no acceptat mantenir tots els serveis oberts i el que s’ha aconseguit és reduir respecte l’any passat el període de tancament.

L’estiu passat ja es van realitzar una sèrie de concentracions i tancaments reivindicatius a diferents CAPs de Ripollet i Cerdanyola i, segons indiquen des de la Plataforma no és casualitat que, aquest estiu, el calendari de serveis s’hagi ampliat al setembre. Però des de la Plataforma consideren que això afecta a tothom, que no s’han de suprimir aquests serveis i que les mesures presses no són suficients.

http://cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2014/07/29/concentracio_proptesta_cap_farigola.html

Comparteix: