La “democràcia” local, en perill

Torna a la palestra de la política el problema de l’administració dels vots electorals. Mariano Rajoy l’ha rescatat de l’oblit (el PSOE va voler aprovar una semblant el 2003) i ha proposat que els alcaldes/alcaldesses siguin elegits/des per efecte directe de les eleccions, sense votació en un ple. Qui tingui més vots, seria l’alcalde.

ajuntamentAixò convertiria l’elecció dels regidors de cada població en unes eleccions presidencials però amb un alcalde com a resultat. L’argument del PP és que es vol donar l’alcaldia a qui “vota el poble” i guanya les municipals, i no a una coalició formada “per cinc que han perdut les eleccions”. Però el que en realitat pretén fer amb aquesta mesura el PP és blindar per mantenir o augmentar el nombre d’alcaldies en aquests temps on el bipartidisme, a poc a poc, s’està enfonsant.

Aquesta proposta de canvi de la llei electoral aniria acompanyada per un gran rerefons, ja que un alcalde en minoria no podria aprovar cap punt del ple, per tant, és molt probable que l’alcalde tingui dret a veto i pogués aprovar els punts per “decret d’alcaldia “si no s’arriba a cap acord. D’aquesta manera, el diàleg amb la resta de forces desapareixeria. I la suposada democràcia també.

Comparteix: