Noves dades de l’operació Mercuri

Què és l’Operació Mercuri?

L’Operació Mercuri es va donar a conèixer el novembre de 2012 quan un registre de l’Ajuntament de Sabadell va destapar una presumpta trama de corrupció urbanísitca que va afectar de ple el PSC i va imputar a diversos pesos pesats d’aquest partit com Manuel Bustos (alcalde del PSC), Maria Elena Pérez (Alcaldessa de Montcada) o Daniel Fernández (secretari d’organització del PSC).

Carme Carmona amb Bustos

Carme Carmona amb Bustos

El cas s’ha dut a terme sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell i està coordinat per la Fiscalia Anticorrupció. L’operació està separada en més de 30 peces que investiguen sobre presumptes trames de corrupció urbanística, tràfic d’influències, delicte contra la salut pública, delictes de malversacions, gastos injustificats de més de 26.000 euros a càrrec de la tarja de crèdit del Cosnorci de Residus, col·locació en llocs de treballs de persones vinculades amb el PSC,…

La peça 25bisA: La presumpta malversació de diners públics

La titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell ha obert 1 nova peça, la 25 BisA. Aquesta tracta el presumpte cobrament il·lícit d’unes quantitats mensuals per part dels membres del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, presidida fins l’esclat de Mercuri per Manuel Bustos. Dins d’aquesta peça s’està investigant a 44 alcaldes i alcaldesses que han estat membres del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Segons recull aquest atestat, alcaldes de diferents Municipis catalans, van rebre mensualment una quantitat fixa que depenia del seu rang dins la Federació. Aquest sobresous estaven disfressats de dietes (desplaçaments, hotels, menjars,…). Però la investigació ha demostrat que aquests pagaments “no tenen justificació» perquè alguns corresponen a mesos d’inactivitat.

La versió de la Federació de Municipis de Catalunya

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC), a la qual també pertany Cerdanyola del Vallès, agrupa la majoria d’ajuntaments dirigits pel PSC i estava presidida per Manuel Bustos, per la qual cosa la seva seu va ser registrada després de Bustos en esclatar el cas Mercuri.

Respecte a l’obertura d’aquesta nova peça, la Federació de Municipis de Catalunya diu que no s’ha produït malversació de fons Públics ni il·legalitats. La FMC assenyala que, en tot cas, és una associació de naturalesa privada i, «com a tal», els seus fons «no estan directament subjectes al dret públic».

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció és va presentar com acusació popular amb el suport d’ALLAC

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció va presentar-se com acusació popular davant del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell amb el suport de l’Associació Lliure d’Advocats/des de Catalunya (ALLAC).

L’ALLAC va néixer al 2013 amb l’objectiu de regenerar la democràcia local a través d’un treball jurídic, social i polític. L’associació està formada per advocats, molts d’ells col·laboren de forma altruista en casos de repressió contra els moviments socials de Sabadell.

On són ara a els germans Bustos?

Manuel Bustos va trobar refugi salarial a la Diputació de Barcelona. Al novembre de 2012, pocs dies abans que esclatés el cas Mercuri va renunciar al seu sou local i va decidir passar a percebre el de la Diputació de Barcelona, ​​on és diputat, amb una nòmina de 83.546 euros anuals.

Francisco Bustos, regidor de Sabadell i també imputat al cas Mercuri, va perdre les seves responsabilitats a l’Ajuntament el passat 5 de març de 2013 i es va quedar sense el sou de regidor, però no sense les dietes per assistència als plens. Però això no va durar molt i pocs dies després va ser nomenat assessor del grup socialista a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb una retribució de 48.947,64 euros bruts anuals. A això se sumen les dietes pels plens, uns 14.200 euros anuals, sense comptar les sessions extraordinàries. És a dir, el seu salari anual supera els 60.000 euros.

Sabadell, premi per la transparència

Onze mesos abans de destapar l’operació Mercuri l’Ajuntament de Sabadell va rebre el premi a la Transparència, entregat per l’Organització Transparència Internacional.

Manuel Bustos, en recollir el premi va dir que “Aquest reconeixement reforça la confiança de la ciutadania en el seu Ajuntament i ens anima a seguir treballant de forma transparent i honesta al seu servei”.

L’Organització de Transparència Internacional pretén amb aquests premis lluites contra la corrupció. Per confeccionar el rànquing, l’organització té en compte fins a 80 indicadors sobre la informació que es facilita de la corporació municipal, les relacions amb els ciutadans, la transparència en les contractacions de serveis i la transparència en matèria d’urbanisme i obres públiques. Després de l’operació Mercuri aquesta organització que otorga premis a la transparència municipal ha perdut tota la credibilitat.

Comparteix: