L’informe de la qualitat de l’aire a Cerdanyola és alarmant
La setmana passada es va presentar l’informe de la qualitat de l’aire a Cerdanyola realitzat del 12 de novembre al 16 de gener amb una Unitat Mòbil instal·lada a l’Ateneu de Cerdanyola.
Durant 2 mesos una Unitat Mòbil de la Diputació de Barcelona va donar a temps real els nivells de contaminants atmosfèrics i els paràmetres meteorològics de la zona. Aquest control ha estat molt criticat per varis motius:
- Nomès ha mesurat la qualitat de l’aire d’un punt concret de Cerdanyola que no és representatiu de la realitat atdmosfèrica de la ciutat (zona residencial amb pocs veïns). En aquest sentit, els crítics demanaven fer controls a diferents zones, com els Quatre Cantons o el Mercat de Serraparera.
- Ha sigut un estudi molt limitat, ja que tan sols ha analitzat els partícules en suspensió PM10 i PM2, 5, Ozó, òxids de nitrogen, i BTEX (benzè, toluè, etilbenzè i xilè).
- L’estudi s’ha fet a l’hivern, una estació relativament “neta” degut a les plujes i al vent. Els agents contaminants agafen la seva màxima expressió durant els mesos de més calor.
L’Evolució diària de PM10 i PM2, 5 mostra Valors elevats
En aquest periode de 61 dies de mostreig, les partícules PM10 han superat 10 dies el valor limit diari de 50 g/m3 recomanat per la OMS. Si durant la resta de l’any els concentracions són similars a les mesurades aquests dies, és poden superar mes de 35 vegades a l’any el valor diari de 50 g/m3, es a dir, es poden superar els valors límits establerts per a la i protecció de la salut humana.
Les partícules PM2,5 s’han donat una mitjana de 26 g/m3 que és superior al valor objectiu anual de 25 g/m3. Si durant la resta de l’any els concentracions són similars a les mesurades aquests dies, ens trobárem a l’entorn del valor objectiu i del valor límit.
Què és el pm10 i PM2, 5, com afecta la salut?
Els efectes que les partícules pm10 i PM2, 5 estan associats a malalties de tipus respiratori, com ara la bronquitis, i més recentment també s’han analitzat i demostrat els seus efectes sobre malalties de tipus cardiovascular. creixent desenvolupament de l’asma i al·lèrgies. En el cas de les PM2,5, la seva grandària fa que siguin 100% respirables ja que viatgen profundament en els pulmons, penetrant en l’aparell respiratori i dipositant-se en els alvèols pulmonars, fins i tot poden arribar al torrent sanguini. A més aquestes partícules més petites estan compostes per elements que són més tòxics (com metalls pesants i compostos orgànics) que els que componen, en general, les partícules més grans.
L’Evolució diària i horària d’NO2 mostra Valors elevats.
La Mitjana dels Valors de NO2 mesurats Durant el Període és de 41 g/m3, és a dir, superior al límit anual de 40 g/m3.
Què és el No2 i com afecta la salut
El diòxid de nitrogen és un gas tòxic que afecta principalment al sistema respiratori. L’exposició a curt termini en alts nivells causa danys a les cèl·lules pulmonars, mentre que l’exposició a més llarg termini en nivells baixos de diòxid de nitrogen pot causar canvis irreversibles en el teixit pulmonar similars a un emfisema. El NO2 disminueix la funció pulmonar i augmenta el risc d’aparició de bronquitis aguda, tos i flegma, especialment en els nens.
La inutilitat de l’estudi d’Ozò
L’estudi diu que l’ozò està fregant el límit permès per la OMS, però aquesta és una dada no te cap utilitat, ja que l’estudi es va fer durant dos mesos de hivern, és a dir, a l’estació on l’ozò sempre és més baix. Per fer un estudi correcte de la perillositat de l’ozò s’ha d’analitzar la zona durant els mesos de maig a agost, ja que és quan arriba als seus màxims.
Paràlisis del Govern de Cerdanyola
El pasat ple de febrer es va aprovar al ple per unanimitat una moció presentada per Compromis per Cerdanyola que instava al govern a iniciar en un període màxim de tres mesos un full de ruta on constin els criteris i passos a seguir per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. Avui, quatre mesos després, el Govern encara no ha fet res en aquest sentit.
Descarrega’t l’informe complet aquí.