La IV Marxa d’homenatge Maquis, ressistència contra l’oblit

La setmana passada a Cerdanyola va tenir lloc el IV Homenatge Maquis organitzat per MaiMés!Cultura i memòria i el col·lectiu llibertari Mala Herba, com a símbol de resistència contra l’oblit de la memòria històrica i de la lluita antifeixista.

Els col·lectius Mai Més i Mala Herba s’han centrat en la figura d’Antoni Franquesa en la celebració del IV homenatge als maquis. Antoni Franquesa va ser un guerriller antifranquista llibertari que, segons diversos testimonis, va morir a Montcada.

Xarla: Maquis a Catalunya

En aquesta edició es va realitzar una xerrada-debat prèvia on van participar membres del col·lectiu A les trinxeres! i de l’Ateneu anarquista columna, terra i llibertat de Berga. A la xerrada es va parlar d’altres homenatges als maquis que es fan arreu de Catalunya i de com s’està recuperant la aquesta part de la memòria històrica malgrat els esforços de les institucions per arxivar-ho en el calaix de l’oblit.

Marxa per Collserola

Més d’una trentena de persones va participar a la Marxa per Collserola, que va ser guiada per David Fontanals. Una de les participants va ser  Carme Franquesa, neboda d’un dels maquis que va actuar a Cerdanyola, l’Antoni Franquesa. Aquesta família es troba actualment en lluita per intentar descobrir on van enterrar a l’Antoni.

Campanya memorial a Cerdanyola

Els col·lectius Mai Més! i Mala Herba han creat una web per poder adherir-se a la campanya per la recuperació de la memòria històrica del poble. D’aquesta manera pretenen indagar en la història d’un personatge clau de la dècada dels 1950 com ho va ser Antoni Franquesa Funoll, conegut com Toni o Ton.

Per a més informació, podeu consultar la web i adherir-vos a la campanya memorial a Cerdanyola:
http://maquiscerdanyola.wordpress.com/

 

Comparteix: