IV Homenatge Popular Maquis a Cerdanyola

Els propers dies 13 i 14 de juny tindrà lloc l’homenatge popular als maquis a Cerdanyola del Vallès, dins la XVII Marxa homenatge als Maquis, una sèrie d’actes i homenatges per Catalunya per recuperar i reivindicar la lluita antifranquista durant la dictadura. L’homenatge és organitzat per Mai Més, Cultura i Memòria i Mala Herba, col·lectiu llibertari de Cerdanyola.

Entenem la memòria com un arma que ens serveix per defensar-nos de la història que ens han ensenyat, la societat que ens han imposat i les lleis que hem heretat.

El franquisme, la “transacció democràtica” a partir de falses esperances per la classe mitjana, ens va portar al capitalisme més salvatge. Però som conscients que en cadasquna d’aquestes etapes va haver-hi organitzacions i individus que es van oposar al règim que tenien establert.

Immediatament després de la guerra i del triomf feixista, els Maquis van continuar l’oposició a la dictadura. Avui dia la seva memòria la volen esborrar, per això cada any estem més orgulloses de participar en l’homenatge a les seves idees sense caure en l’idealisme ni convertir-les en objecte de museu.

Des de fa alguns anys, a la ciutat de Cerdanyola del Vallès s’està duent a terme una tasca de recuperació de la memòria històrica de la vila. Amb els transcurs del temps, algunes persones hem pogut veure que hi fragments de la història recent de la vila en que la informació no es prou clara o simplement, no hi és. És per això que des dels col·lectius Mai Més! i Mala Herba es decideix indagar en la història d’un personatge clau de la dècada dels 1950 a Cerdanyola del Vallès i rodalies: Antoni Franquesa Funoll, conegut com Toni o Ton.

Les persones i col·lectius que ens adherim volem recuperar i dignificar la seva figura i la de la resistència al feixisme amb un memorial a la ciutat de Cerdanyola.

Programa en arxiu adjunt i tota la informació de l’homenatge aixi com del memorial a Antoni “Ton” Franquesa, a la web:

http://maquiscerdanyola.wordpress.com/

Recollim adhesions individuals i de col·lectius pel memorial a Antoni Franquesa, guerriller assassinat després d’una acció a Cerdanyola l’any 1950 aquí:

http://maquiscerdanyola.wordpress.com/adhesions-individuals/

La memòria, com la lluita, és assumir  l’experiència col·lectiva acumulada. JM Rouillan.


Mai Més! Cultura i memòria antifeixista 

www.maimes.cat

i Mala Herba, col·lectiu Llibertari de Cerdanyola
http://malaherbacerdanyola.wix.com/malaherba

cartell_maquis_2014_a3

Comparteix: