La UAB seguirà avaluant la informació dels webs municipals

El Segell Infoparticip@ va ser atorgat, el 18 de març passat, als webs municipals amb més qualitat informativa i transparents.

Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, va anunciar una nova onada d’avaluacions als webs dels ajuntaments catalans i una segona edició del guardó. L’acte va ser presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

Moreno va explicar l’evolució del treball realitzat des de la UAB que ha derivat en la creació del Segell Infoparticip@. Va felicitar els ajuntaments distingits amb segells, reconeixements i mencions, alhora que va tenir unes paraules d’agraïment “als altres consistoris que no obtenen cap guardó però han contribuït a la millora”.

Segons va explicar, l’objectiu és que, de cara a les eleccions municipals de l’any vinent, “hi hagi un canvi notable” en la qualitat de la informació dels portals municipals, que es va considerar molt deficient a la primera avaluació realitzada. En aquest sentit, Moreno va avançar que el LPCCP ha començat una tercera onada d’avaluacions dels webs que conclourà el 31 d’octubre proper. A partir dels nous resultats, s’atorgarà una segona edició del Segell Infoparticip@ el mes de desembre d’enguany o el gener de 2015, tot evitant interferir en el procés electoral.

Els alcaldes i altres representants institucionals dels ajuntaments distingits van rebre els seus guardons de mans de la vicepresidenta del Govern i el rector. En representació dels consistoris premiats, van intervenir dos alcaldes. Carles Banús, de Tavèrnoles (Osona), encapçala l’ajuntament del municipi amb menys població que ha rebut el Segell (319 habitants, segons va informar). D’altra banda, va pronunciar unes paraules Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, un dels tres municipis que han assolit un 100% d’indicadors positius (juntament amb Sabadell i Sant Feliu de Llobregat). Banús i Díaz van coincidir en subratllar la importància de la transparència per al progrés de la participació ciutadana i la salut democràtica.

El compromís de la UAB amb la societat

Ferran Sancho va felicitar tant els ajuntaments guardonats com el LPCCP, tot recordant la col·laboració del Laboratori amb investigadors d’altres universitats i amb la Generalitat. Aquesta iniciativa, segons va dir, és una mostra del “compromís de la Universitat amb el seu entorn i el progrés social”. I va recordar les paraules d’Amparo Moreno sobre la contribució de les ciències socials al coneixement col·lectiu a l’acte d’homenatge que es va realitzar en el seu honor el 7 de març passat a la UAB, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

El rector va reflexionar sobre com “les noves tecnologies posen a l’abast eines extraordinàries” per facilitat el dret a la informació de la ciutadania i va encoratjar els municipis a “seguir treballant” per millorar la qualitat i la transparència dels webs municipals.

Per la seva banda, la vicepresidenta Ortega es va sumar al reconeixement als investigadors que han impulsat el projecte i a la tasca realitzada pels ajuntaments distingits. Va reflexionar que “la proximitat i la transparència són valors que han contribuït a l’èxit del model municipalista català” i es va mostrar partidària de “l’acció unitària” al món local.

Ortega va afirmar que el Segell Infoparticip@ és “una eina que ens feia falta” i va desitjar que la segona edició dels guardons siguin un èxit.

Una millora constatada

l Segell Infoparticipa és un distintiu creat pel LPCCP que es basa en els resultats d’avaluar aquestes webs, publicats al Mapa Infoparticip@ (www.mapainfoparticipa.com). L’actualització del mapa mitjançant una segona onada d’avaluacions, a partir de maig del 2013, ha permès constatar una millora general en la informació disponible als webs municipals.

El Consell Certificador va acordar concedir el Segell Infoparticipa als webs de 34 ajuntaments. A més, de forma excepcional, va acordar atorgar-lo també a dos ajuntaments que compten amb la puntuació requerida però els falta complir un indicador. Han rebut el Segell els ajuntaments de

Tavèrnoles, Alella, Solsona, Masquefa, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Gavà, El Vendrell, Tortosa, Vallirana, Cubelles, Celrà, Sant Climent de Llobregat, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, Calella, Llagostera, Balenyà, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Viladecans, Mollet del Vallès, Premià de Mar, Castellar del Vallès, Begues, Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Vilanova del Camí, Sabadell, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.

Quant a la Menció, també de forma excepcional, es va concedir a tres ajuntaments que compleixen amb la puntuació però els falta un indicador preferent. Es tracta de Sant Celoni, Granollers i Mataró.

I, en tercer lloc es va concedir el Reconeixement a un ajuntament que compleix els requisits i, de nou de forma excepcional, a vuit ajuntaments més que també superen la puntuació però no compleixen amb un o dos indicadors. Els reconeixements han estat atorgat a Gurb, Vila-Seca, Les Masies de Voltregà, Castellví de Rosanes, Roda de Ter, Sant Just Desvern, El Prat de Llobregat, Castelldefels i Blanes. Universitat Autònoma de Barcelona.

Comparteix: