Reformar la Constitució espanyola: Per fer què?

Es Sr. Rajoy ara proposa modificar la Constitució però no explica per fer què. Si tenim en compte les últimes actuacions legislatives no fa falta ser molt espavilat per adonar-nos de què és el que vol canviar. Si a això hi sumem que la dreta té majoria absoluta i que controla el poder executiu, el legislatiu, el judicial, el quart poder, el poder econòmic, l’exercit, l’església… i que a més a més les forces de progrés a Espanya estan en un dels moments més baixos de credibilitat, el resultat d’aquesta suma és poc engrescador i bastant preocupant. A més a més, hem de reconèixer que a Espanya la batalla ideològica l’ha guanyat la dreta.

Si fem la suma de tot el que he exposat, ens adonarem ben aviat que les possibilitats de fer la reforma constitucional necessària per sortir del pou en què ens han ficat són nul·les, i més aviat ens portarien a un sistema autoritari dels més corruptes del món.

La culpa no és només de la dreta més extrema sinó que també hi han ajudat els populistes perquè, tot i tenir l’oportunitat de construir una realitat política i social diferent, han preferit la submissió i el col·laboracionisme.

L’única possibilitat que tenim de no caure en una situació molt semblant a la de finals dels anys setanta, és continuar el procés de transició nacional cap la independència, i construir el nostre propi Estat i la nostra Constitució amb un procés constituent.

Aquest procés constituent ha de donar veu a totes les forces polítiques i socials que al nostre País vulguin acompanyar-nos de manera clara i fefaent en la reconstrucció nacional.

Perquè les intencions de l’Estat espanyol són ben clares: ens volen fer tornar enrere, cap a situacions gens democràtiques i molt autoritàries, de pura submissió. Només podrem ser lliures i ser nosaltres mateixos si som totalment independents.

Josep Font.

Comparteix: