[Vídeo] Moltes gràcies i “somriueu, perquè guanyarem!”

Discurs de comiat de Carles Escolà com a regidor de l’Ajuntament de Cerdanyola (Ple de setembre del 2013).

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Com ja va fer la companya Maribel Rodríguez, quan el passat mes de febrer es va acomiadar com a regidora d’aquest ajuntament, voldria començar explicant perquè el Compromís per Cerdanyola fem relleu dels nostres regidors. La nostra política de relleus és un compromís adquirit amb la ciutadania i forma part de la nostra manera d’entendre la pràctica de la Política institucional. Considerem que aquesta tasca s’hauria d’exercir durant un temps delimitat, després del qual s’hauria de retornar a la feina habitual i a la vida real. No som professionals de la política, ni ho volem ser, perquè la Política l’entenem com un instrument al servei de la comunitat, no com una carrera professional.

I aquest és el missatge que volem transmetre. No és tan important si fem el relleu després d’1 any, de 2, o dels 4 que dura la legislatura. Senzillament, fer-ho ens permet tornar a cridar l’atenció sobre aquestes qüestions d’ètica política que per al Compromís per Cerdanyola són realment importants, juntament amb les propostes del nostre programa, per anar vers el canvi social per al qual treballem i lluitem cada dia.

A més de la nostra política de relleus, tenim altres compromisos ètics i de transparència amb la ciutadania que també posem en pràctica. Hem rendit comptes del que fem amb els diners que rebem d’aquest Ajuntament i també hem rendit comptes de l’activitat que hem realitzat en aquest consistori durant els dos primers anys de legislatura. Perquè sabem que per transformar la societat no només calen polítiques diferents, també calen noves formes de fer Política basades en la transparència i la participació activa dels veïns i les veïnes. Perquè l’eslògan de la nostra campanya electoral, “L’altra manera de fer Política”, no era només un eslògan, era un autèntic compromís ètic. Perquè nosaltres no només diem el que pensem, també fem el que diem.

Actualment estem vivint un sistemàtic i planificat desmantellament del sector públic i la negació de cada cop més drets fonamentals. Com el dret al treball, a l’habitatge, a la salut o a l’educació. Tots ells drets aconseguits amb les lluites de generacions anteriors a nosaltres. Però aquest saqueig del patrimoni públic i atac als nostres drets socials i civils, no es fa només des d’estaments d’àmbit nacional o estatal. També en l’àmbit municipal això succeïx, i malauradament de la ma d’organitzacions polítiques que diuen ser d’esquerres i defensar els serveis públics, però que a la pràctica implementen, com la Generalitat i l’Estat, programes de privatització i mercantilització de la riquesa social i submissió a les entitats bancàries.

Però aquesta ofensiva, que ens vol condemnar a la més absoluta misèria, cada dia troba més oposició entre les classes populars. Les lluites són cada cop més nombroses i organitzades. I més que ho seran. Aquí a Cerdanyola, i arreu. D’exemples en tenim molts. Seria interminable citar-los tots, però sí vull saludar una lluita actual, la Vaga Indefinida dels i les docents de les Illes Balears, un exemple de dignitat i combativitat, que mereix tota la nostra solidaritat. Aprofito per anunciar (tot i que ja ho hem fet públicament), que el 30% de les dietes que els regidors de Compromís rebrem per aquest ple, el destinarem a la caixa de resistència de la vaga. Animem a que la resta de grups també ho facin.

I dic tot això perquè és precisament en aquest context on una proposta política rupturista i transformadora com el Compromís esdevé necessària. Perquè som una eina al servei de les lluites, i perquè la situació exigeix també que donem la batalla a les institucions. Hem vingut per governar Cerdanyola, i ho farem més aviat que tard, per posar aquest ajuntament al servei de la justícia social. Amb valentia política. Per contribuir a impulsar un nou model econòmic, productiu i de consum que posi les necessitats de les persones per davant del benefici d’uns pocs, els pocs de sempre. I, com diuen els Zapatistes, “governar obeint el poble”, construint els espais de participació que permetin la implicació activa de la ciutadania en tots els afers col·lectius. I quan calgui, com en el cas del deute amb els bancs, desobeirem. Perquè si la legalitat ens impedeix fer justícia, doncs no queda cap més camí que desobeir-la. I ho farem perquè no tenim por, ni la tindrem per molt que l’Estat o la Generalitat endureixin les seves lleis repressives.

El proper mes aquesta cadira de regidor l’ocuparà un altre company del Compromís per Cerdanyola, el Pol, una persona compromesa amb la ciutat i amb les seves lluites. I jo, com la Maribel, no deixo la Política municipal. Continuaré treballant com un més, com tantes altres persones que cada dia treballen per transformar Cerdanyola, per fer-la una ciutat millor i més justa. Ha estat un gran honor ser el portaveu de tanta gent durant dos anys, i deixo aquest consistori feliç perquè tinc la seguretat de que hem fet bona feina i que la continuarem fent encara millor.

Voldria acabar la meva intervenció amb un agraïment a totes les persones que amb el seu vot van fer possible que el Compromís estiguem en aquest plenari. A les que cada dia ens fan confiança i vehiculen les seves demandes i reivindicacions a través del nostre col·lectiu. A les moltes persones que amb el seu treball diari i desinteressat construeixen l’alternativa política de la que nosaltres, les regidores i regidors del Compromís, només som portaveus. Al Sergio i el Pol que a partir d’ara seran els portaveus del Compromís a l’Ajuntament. A la Maribel, que ho ha estat durant gairebé dos anys. A tota la gent compromesa. A totes les persones que lluiten per la justícia social i per un món millor per a la majoria de la gent. A totes elles, moltes gràcies i, citant el company Arnaldo Otegi, empresonat per qüestions EXCLUSIVAMENT POLÍTIQUES, “Somriueu, perquè guanyarem!”.

Fins demà, que la lluita continua.

Comparteix: