En Perill la QUALITAT de la Sanitat Pública

Aquest estiu, durant el mes d’agost, l’ Institut Català de la Salut (ICS) ha reduït una plaça de metge Pediatra al Centre d’Atenció Primària (CAP) Canaletes de Cerdanyola del Vallès. No és un fet aïllat.

Des de principis d’any a Cerdanyola s’han reduït pediatres, metges de família i infermeres, s’ha reduït l’accessibilitat a les urgències, s’ha limitat el pressupost per a demanar proves complementaries, es tanquen agendes de visites, es canvien les hores de visita als pacients una vegada i una altra quan falta un professional en comptes de substituir-lo, com si els usuaris no tinguessin obligacions. I més mesures que encara estan per venir (quins CAPs tancaran? quins serveis d’Atenció Primària (AP) externalitzaran).

L’ICS argumenta que això no és una “retallada”. Aquestes mesures són, segons la Direcció de l’ICS, un “ajustament” i una “reestructuració”. La finalitat de tot això és una “homogeneïtzació de ràtios”, una “reordenació i un ajust de la oferta assistencial”… Tant és el nom; li diguem com li diguem és tracta d’una reducció dels mitjans destinats a l’Atenció Primària(AP) de la Sanitat Pública i això afecta sens dubte la seva qualitat.

Fins fa poc (finals del 2012) s’adjudicaven els professionals en funció de la població adscrita a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS). Ara ho calculen en funció de la població atesa (que s’ha visitat) en el darrer període. Lògicament, si és tanquen consultes i es treuen professionals, cada vegada aconseguiran que es visiti menys gent al servei públic i la població atesa cada vegada serà menor i, per tant, prescindiran de més professionals.

Potser cal reflexionar i començar a desemmascarar la fal·làcia d’aquests arguments i l’engany que hi ha al darrera de les seves paraules per emmascarar les retallades.
Volem una sanitat pública i de qualitat. La qualitat assistencial contempla l’accessibilitat, la longitudinalitat (visitar-te sempre amb el teu metge) i la continuïtat assistencial, les activitats preventives, de promoció de la salut, d’educació sanitària. Valors que actualment s’estan oblidant.

La pèrdua d’aquests valors bàsics i definitoris de l’AP de qualitat genera i generarà cada cop més insatisfacció a la població i aquesta insatisfacció en l’AP deriva en una major utilització dels serveis hospitalaris i de la medicina privada. I sembla que això concorda molt bé amb els interessos de l’actual govern.

Evidentment, ara no privatitzaran la gestió del Cap Canaletes, ni l’ICS, però si ens empenyen a que els ciutadans ens apuntem a les seves Mútues.
Aquest govern està aplicant una política de desmantellament de la Sanitat Pública i en especial de l’AP en ares d’ afavorir la Sanitat Privada a on, com tots sabem, molts dels càrrecs directius del mateix ICS i Polítics del Departament de Salut hi tenen interessos, arribant a estar imputats per activitats de corrupció que estan en mans dels Tribunals.

Publicat a la pàg www de la Focap : El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, ha estat contundent: El model sanitari català facilita la corrupció.
Aquest model ha afavorit que existeixin nombrosos “casos” en mans del tribunals: Innova, Grup Serhs, Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Hospital de Sant Pau, CatSalut … protagonitzats per alts dirigents de la sanitat pública catalana en els últims anys i que han barrejat els interessos públics i privats: Bagó, Prat, Manté, Crespo, Pedrosa, Pomés …

No podem seguir donant crèdit al model català, no podem recórrer als tòpics del consens, l’excel·lència i la suposada eficiència. Cal replantejar a fons el model, cal investigar a fons els convenis del CatSalut.. i cal defensar sense complexes l’ICS i les entitats sanitàries públiques sense ànim de lucre!

Cal parlar clar: això son retallades i les retallades només serveixen per deteriorar els Serveis Públics i potenciar la sanitat privada i que moltes vegades són empreses que munten els mateixos que ens estan desmantellant els serveis públics.

Maria Sagarra , Infermera del CAP Canaletes i veïna de Cerdanyola.

Comparteix: