Davant la desídia de PSC-ICV i CiU la Plataforma ciutadana pren la iniciativa i presenta recurs d’alçada a l’ARC

La Plataforma va promoure una moció al Ple municipal per a què l’Ajuntament interposés recurs contra la resolució de l’ARC de no declarar Can Planas sòl contaminat, però no va ser aprovada atès el vot negatiu del PSC, ICV i CIU.

ANTECEDENTS

Des de què el Ple de l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès en data gener de 2012 va votar per unanimitat l’acord de requerir a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que declari sòl contaminat l’abocador de Can Planas, el Govern de Cerdanyola ha mostrar una actitud passiva i entorpidora en la defensa d’aquest acord.

Així de bon inici el govern municipal es van negar a fer un REQUERIMENT formal i es va limitar a enviar una carta informativa en el sentit d’allò aprovat. Va haver de ser l’associacionisme cerdanyolenc qui va fer el requeriment formal a l’ARC sol·licitant l’inici de l’expedient administratiu alhora que pressionava a l’ajuntament per a què complís amb al mandat que en principi era unànime del Ple.

Però novament es va instal·lar la desídia al govern municipal i més d’un any després no s’havia rebut resposta de l’ARC sense que es vetllés per la incoació i resolució de l’expedient. Això provocà que la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors promogués una Moció al Ple maig passat en el sentit de demanar a l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès que presentés els escrits necessaris per la resolució definitiva, a la qual cosa el Govern, amb el recolzament de CIU, s’hi va negar en rodó al·legant que preferien seguir mantenint amb l’ARC el que en van anomenar “la via política” que per a nosaltres era negligència del seu deure democràtic, alhora que les “negociacions”, d’existir, es feien amb una total manca de transparència vers la ciutadania.

Finalment l’ARC, el passat mes de maig va dictar resolució que desestimà iniciar un expedient per a declarar sòl contaminat l’abocador de Can Planas. De nou la Plataforma qui va promoure una moció al ple municipal per a què l’ajuntament interposés les accions administratives oportunes contra aquesta resolució, però la moció no va ser aprovada atès el vot negatiu del PSC, d’ICV i de CIU.

LA PLATAFORMA CIUTADANA PREN LA INICIATIVA

Mentre tot això succeïa a nivell institucional, la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors anava fent el camí que hagués pertocat fer al govern municipal: va REQUERIR a l’ARC amb les pautes establertes per la normativa administrativa.

Davant del llarg silenci de l’ARC de més d’un any i mig de la desídia governamental i el reguitzell de cartes que s’adreçaven mútuament l’Ajuntament i l’ARC, la Plataforma ciutadana va procedir a demanar a l’ARC una resposta motivada jurídicament. Aleshores, com a resposta al requeriment fet amb arguments jurídics, l’ARC va dictar la resolució de maig en la quan es nega a admetre a tràmit allò que el Ple va demanar.

En conseqüència la Plataforma ha preparat un recurs d’alçada i l’ha presentat avui mateix, dimarts 9 de juliol, dins dels terminis establerts per la normativa administrativa.

Tots aquests tràmits, la Plataforma, que està formada per nombroses entitats, organitzacions polítiques i persones a títol individual, els ha fet mitjançant una de les entitats que la composen, l’Associació Cerdanyola Via Verda, però la iniciativa i el treball és de la Plataforma en el seu conjunt.

És clar doncs que en un país on ni tant sols la democràcia representativa funciona, on hi ha partits que voten allò que els convé per les seves estratègies però no pels interessos generals, quan un govern municipal no creu en allò que de forma unànime s’aprova en un ple, és quan la ciutadania ha de prendre la iniciativa i lluitar per preservar la salut de les persones i del medi ambient.

PLATAFORMA CERDANYOLA SENSE ABOCADORS

Comparteix: