El Compromís insisteix en la gestió directa dels serveis públics
El Compromís per Cerdanyola qüestiona la lectura optimista que fa el govern de la liquidació del pressupost del 2012, que presenta un superàvit de 12 milions. Des del Compromís sostenen que la xifra es deu al crèdit ICO de 8 milions que es va demanar per agilitzar pagaments a proveïdors, i que passat l’efecte passatger del que qualifiquen d’intervenció de facto, tornen les velles dinàmiques de gestió.
[Escolta l'entrevista sencera]
El portaveu del Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, al·ludeix al retard en els terminis de pagament a proveïdors com a mostra de que la situació financera és pitjor que la del 2012. Escolà diu que “hi ha un embut a l’hora de pagar les factures i el deute viu ha pujat 3 milions respecte l’any anterior, i tot això en un context de forta pressió fiscal”. Escolà creu que “aquesta situació la provoca un model de gestió caduc i esgotat, necessitat d’alternatives viables com suprimir els proveïdors, apostar per la gestió directa de serveis i suspendre el pagament del deute a uns bancs que ja han estat rescatats amb fons públics”.
Carles Escolà recorda també els números del Centre Direccional, amb un deute de 45 milions que ha d’assumir l’Ajuntament, que “en el millor dels casos només disposa de 17 milions en concepte de patrimoni. A més, les promocions d’habitatge semblen descartades i les empreses que es puguin instal·lar gaudeixen d’unes bonificacions fiscals excessives”. El Compromís forma part del col·lectiu Salvem Cerdanyola, que vol aturar el planejament del Centre Direccional, “un planejament en el qual es barreja la contaminació dels abocadors, plans d’habitatge que són innecessaris tenint en compte els 3.600 pisos buits que hi ha a la ciutat i que a més ara vindrà imposat unilateralment per la Generalitat”.
El Compromís vol acabar amb una concepció dels usos del territori que consideren part d’un model del passat. Per això són contraris a qualsevol traçat del Túnel d’Horta, ja sigui viari o ferroviari, i en demanen la desprogramació definitiva. Una bona opció, avalada per entitats ambientalistes, seria la connexió ferroviària pel coll de Montcada i l’opció d’un transport públic eficient i racional.
Un dels temes que va generar més debat al passat Ple va ser les relacions, cada vegada més tenses, amb l’EMD de Bellaterra. El Compromís defensa la concepció de l’EMD com a instrument que ajuda a apropar les decisions polítiques a la ciutadania, però en el cas de Bellaterra denuncien que “s’ha limitat a la contractació de serveis a empreses privades i augmentar les despeses en sous a càrrecs polítics”.
El Compromís per Cerdanyola demana analitzar amb dades quina inversió per fer un camp de futbol reglamentari, tal com demana la Federació, surt més a compte al municipi, i lamenta la desídia dels governs dels darrers anys que “ha dut a deixar abandonades i malmeses les instal·lacions esportives de Santa Anna i de Les Fontetes”.
Sobre la mort per arma blanca d’un veí de Cerdanyola el passat cap de setmana, Carles Escolà manifesta que vivim en una ciutat segura i tranquil·la i critica el que qualifica “l’ús fastigós d’un fet tràgic i aïllat, que han fet les Noves Generacions del PP, seguint la línia imposada per l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, que per cert s’haurà d’asseure a la banqueta dels acusats pendent de judici per voler criminalitzar la immigració, acusat d’un delicte de provocació a l’odi, la discriminació o la violència”.
http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/06/07/cxc_ple_maig.html