El govern de Cerdanyola, les comissions ciutadanes i la sensació de democràcia

A Cerdanyola del Vallès, gairebé quan es compleixen dos anys des de les eleccions a l’ajuntament, ja hem pogut veure com entén el govern la participació ciutadana. Els dos partits del govern de Cerdanyola, PSC i ICV-EUiA, que en període electoral s’emplenaven la boca parlant de participació ciutadana i de democràcia participativa, ja ens han demostrat que tot era una gran mentida i que la seva hipocresia no té límits.

L’estratègia electoral fins i tot portava ICV-EUiA a vantar-se d’haver fet la seva llista amb un procés obert. Totes aquelles bones intencions se les ha endut el vent, traïnt el facta non verba i tots els seus votants que van creure totes aquestes paraules meloses que el temps ha demostrat que eren mentides oportunistes.

Comissions ciutadanes que l’ajuntament ha treballat per carregar-se

En acord al Ple Municipal, es decideix la creació de la comissió ciutadana del ROM, aquesta comissió només s’ha convocat dues vegades des de la seva creació, i els membres d’aquesta comissió van poder veure, estupefactes, com el govern acceptava el canvi d’hora del “plenillo” sense que la comissió hi hagués dit res al respecte.

La comissió de nomenclàtor ja no és una comissió ciutadana. Després de dos anys sense que el govern la convoqués, es va reunir el passat 4 de març, amb nous membres. A la taula hi havia sis tècnics de l’ajuntament, un representant del Sincrotró i dues ciutadanes. Això és el que entenen com a participació
ciutadana.

La Comissió de Seguiment de l’Acord del Ple de requerir a l’ARC declaració de sòl contaminat Can Planas. Aquesta era una comissió la creació de la qual era obligada per acord unànime del Ple. Cinc mesos després d’aquest acord es va convocar la primera reunió i un dia abans de celebrar-ne la segona, la regidora de medi ambient, Laura Rodríguez, la va suspendre al·legant motius d’agenda, tot i que al plenillo de juliol de 2012 va reconèixer que li van manar els seus companys de govern. A dia d’avui la regidora se segueix negant a convocar-la.

Altres aportacions que l’ajuntament ha fet a la “democràcia”

A més a més de fer que les comissions ciutadanes perdin tot el seu valor, el govern de la nostra ciutat no ha escoltat les veus que reclamaven pressupostos participatius, ha endegat una ordenança de civisme dient que feia un procés participatiu quan, en veritat, era una cortina de fum i no ha escoltat en cap moment les moltes veus que s’hi han sentit en contra. PSC-ICV-EUiA han privatitzat les festes majors sense que les entitats i associacions implicades, que no són poques, en sabessin res, tallant així qualsevol aportació ciutadana, i no deixa treballar la Comissió de Festes Majors Alternatives, col·laborant així, a acabar amb qualsevol forma de participació de la ciutadania en la vida pública.

El govern de Cerdanyola es deu pensar que la ciutadania no se n’adona del que passa i que tenim mala memòria. Es deuen pensar que amb petites quotes de participació, la ciutadania es queda amb sensació de democràcia. Doncs tenen molt mala sort, perquè de memòria i de ganes de participar en tenim moltes i ganes de menjar molles molt poques. Gairebé dos anys després de les eleccions, el Compromis per Cerdanyola ha demostrat ser l’única força política que realment aposta per la democràcia participativa i per empoderar la ciutadania de Cerdanyola en la presa de decisions. A partir d’ara no ens deixarem endur pels cants de sirena que ens parlen de democràcia  i de participació.

Compromís per Cerdanyola.

Comparteix: