Compromís reclama al govern la modificació de la tarifació social

Compromís per Cerdanyola ha elaborat un document de propostes per modificar la tarifació social que va fer arribar al govern municipal fa un mes i espera que la modificació es pugui portar a aprovació el proper ple.

Compromís per Cerdanyola exigeix al govern municipal que tiri endavant la modificació de la tarifació social en el proper plenari d’aquest mes de març.

El portaveu del grup, Carles Escolà, explica que des que es va aprovar la proposta inicial ja sabien que caldria anar revisant-la. Escolà indica que han treballat i fet seguiment de les famílies que es podrien acollir a les bonificacions als tres serveis afectats: les escoles bressol municipals, l’Escola Municipal de Música Aulos i l’Escola d’Arts de l’Ateneu i han vist que no s’han obtingut els resultats esperats ja que no s’ha aconseguit que la tarifació sigui un instrument de progressivitat fiscal.

En base a aquest seguiment, Compromís ha elaborat un document de propostes per tal de revisar la tarifació i poder fer “el segon pas en aquell camí que es va començar al setembre de l’any passat”.

Segons Carles Escolà, la proposta la van fer arribar al govern el 13 de febrer passat perquè aquest els va comentar la seva voluntat de tirar-la endavant i portar-la a aprovació al darrer ple, però com que això no ha estat així, reclamen al govern que “si es creu tarifació social que tiri endavant la modificació i que no quedi tot en una declaració d’intencions”.

Des de Compromís, indiquen que “és important solucionar la situació perquè va en detriment dels tres serveis” i a més, assenyalen que “s’han de fer accessibles els serveis públics a tota la població”.

A més, expliquen que aquesta tarifació s’ha aplicat sobre “uns preus elevadíssims”, que en el seu moment van suposar un augment de gairebé un 50% en el cas dels cursos de l’Ateneu i en el cas de les escoles Bressol i l’Escola de Música, “es va aplicar el que no pagava la Generalitat, directament”.

Compromís assegura que els tres serveis guanyarien usuaris “si es baixessin els preus i l’Ajuntament recaptaria més”. Caldria aconseguir l’efecte contrari al que s’ha aconseguit amb l’increment de preus.

La proposta

Una de les membres de Compromís, Marina Ribas, explica que entre les propostes que el grup ha presentat al govern està fer la revisió immediata de preus públics dels tres serveis tornant als preus anteriors a la pujada.

A més, considera que caldrà establir noves taules d’aplicació, ajustant els límits de renda i aplicant altres criteris als actuals. És a dir que es puguin aplicar descomptes a unitats familiars que tenen ingressos més alts que els que estaven contemplats a la proposta inicial de setembre.

Marina Ribas remarca que volen augmentar el percentatge del descompte aplicat passant del 50% al 80%, de manera progresiva segons els ingressos.

La proposta contempla compatibilitzar les bonificacions de la tarifació social amb altres beques, considerant les beques un ingrés més de la unitat familiar.

El document proposa permetre l’accés a la tarifació social a unitats familiars amb dos habitatges, sempre i quan el segon no generi cap benefici econòmic, la qual cosa abans no es contemplava.

També proposen que la revisió i aplicació de noves taules tingui efectes retroactius.
Compromís vol que s’actuï amb celeritat donat que “les persones afectades estan desconcertades en aquests moments i que es faci amb participació”.

La proposta també demana recuperar els diners que es va preveure que es farien servir en l’aplicació de la tarifació social i que no s’han utilitzat, pel baix nivell de sol·licituds emeses i fer-los servir per beneficiar els usuaris.

A més, demanen incorporar un concepte de “unitat familiar ampliada” que pugui donar cobertura a situacions en què membres d’una unitat familiar assumeixen també despeses d’una altra unitat (ascendents, descendents…).

Per la seva banda, un altre dels membres de Compromís per Cerdanyola, Jorge Haro, insisteix en la idea de que la tarifació avanci en la línia de la progressivitat fiscal i que estan disposats a mantenir la línia d’entesa amb el govern municipal per tal de tirar endavant la modificació de la tarifació social.

Veure document de propostes de revisió de la Tarifació social

http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/03/12/compromis_modificacio_tarifacio.html

Comparteix: