La Plataforma presenta un requeriment per declarar sòl contaminat l’abocador de Can Planas

L’Associació Cerdanyola Via Verda, una de les entitats integrants de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors, ha presentat requeriment a l’Agència de Residus de Catalunya per declarar sòl contaminat l’abocador de Can Planas. La Plataforma recorda que el Ple municipal del 26 de gener de 2012 va aprovar per unanimitat requerir a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que efectués la declaració de sòl contaminat de les 18 hectàrees que ocupa l’abocador de Can Planas, als efectes de la seva neteja, descontaminació i recuperació ambiental. La Plataforma sempre ha afirmat que el Govern municipal només es va limitar a comunicar, i no requerir, aquest acord plenari a l’ARC. Es per això, i per “no haver avançat en la redacció d’un text consensuat de requeriment acordat amb la regidora de Medi Ambient, Laura Rodríguez”, que la Plataforma ha decidit presentar el requeriment, tal com preveu la llei.

La portaveu de l’Associació Cerdanyola Via Verda, Rosa Guallar, explica que es presenta el requeriment amb la intenció d’obrir un procés en el qual s’anirà fent arribar a l’ARC la documentació necessària per acabar declarant l’abocador de Can Planas sòl contaminat. Guallar espera que “el Govern municipal s’impliqui tot el que faci falta per fer-ho possible”.

Per altra banda el Servei especial de delictes contra el medi ambient i urbanístiques de la Fiscalia Provincial de Barcelona està duent a terme diligències d’investigació penal per possibles delictes de corrupció urbanística i econòmica al Pla parcial del Centre Direccional. La Fiscalia Provincial de Barcelona, arrel d’una denúncia presentada per membres de la Plataforma, va iniciar una investigació que va concloure que no hi havia delictes penals per riscos ambientals, però recollia faltes administratives i recomanava obrir diligències de investigació per possible corrupció econòmica i urbanística. I d’aquí, segons la Plataforma, es deriva la possibilitat de quatre tipus de delicte: delictes contra l’ordenació del territori, prevaricació, tràfic d’influències i malversació de fons públics.

Rosa Guallar explicava que des del mes de juliol la policia judicial està requerint documentació a les tres administracions implicades en el planejament del Centre Direccional, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient i el Consorci del Centre Direccional, integrat per Incasol i Ajuntament de Cerdanyola. Guallar recorda que hi ha un informe jurídic que assenyala aquestes tres administracions com a presumptes responsables del problema de l’abocador, “començant per l’Entitat Metropolitana com a titular de l’abocador i acabant per l’Ajuntament per negligència al no fer un seguiment acurat de les activitats que s’han dut a terme a l’abocador”. La Plataforma també recorda que el Consorci del Centre Direccional “va amagar informació sobre la contaminació dels terrenys afectats pel planejament en la taxació i transaccions de finques”. La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors creu que el planejament urbanístic del Centre Direccional “és una gran operació financera que no respon a les necessitats de la ciutat i es preocupa més pels guanys econòmics que no pas per la salut pública o la legalitat”.

http://www.cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/11/15/plataforma_requeriment.html

Vídeo: Plataforma Cerdanyola sense abocadors.

Comparteix: