El govern de Cerdanyola incompleix l’acord unànime del Ple sobre Can Planas quan ja fa mig any que es va aprovar

DENUNCIA:
El Govern de Cerdanyola, format per PSC-EV i ICV-EUiA, encapçalat per Carme Carmona i Santi Cayuela, no ha complert l’Acord unànime del Ple per REQUERIR a l’Agència Catalana de Residus que declari sòl contaminat les 18 hectàrees de l’abocador de Can Planas quan ja fa 6 mesos que es va aprovar per unanimitat del Ple.

ELS FETS:
L’acord del Ple del 26 de gener incloïa 5 punts. El primer i més important era REQUERIR a l’ACR que procedís a declarar sòl contaminat les 18 hectàrees de Can Planas per tal de procedir a la seva descontaminació, tal com estableix la llei. El que ha fet el Govern de Cerdanyola és un subterfugi per tal de no REQUERIR sinó només COMUNICAR. I ho ha fet amb traïdoria, anant a complir, només, el que s’estableix en el punt cinquè i últim, el menys important de l’Acord, que és COMUNICAR-ho a tot un seguit d’institucions públiques, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Incasòl, la Unió Europea i l’ACR mateixa, entre altres.

PER QUÈ EL GOVERN HA OPTAT PER COMUNICAT EN COMPTES DE REQUERIR ? DIFERÈNCIA ENTRE REQUERIR I COMUNICAR

REQUERIR vol dir demanar, sol·licitar com a necessari, demanar com a prescrit per la llei. És un terme que es pot substituir per INSTAR, que segons el diccionari vol dir demanar amb insistència, impugnar en una discussió acadèmica, sol·licitar que es compleixi un precepte o una norma legal, demanar alguna cosa que es considera justa. Mentre que COMUNICAR vol dir fer participar a algú d’una informació, transmetre-la i prou.

Des del punt de vista de la normativa administrativa, un REQUERIMENT és un acta administratiu molt diferent d’una COMUNICACIÓ. No tenen res a veure l’un amb l’altre.

Un REQUERIMENT ambiciós, amb la vista posada a aconseguir la declaració demanada pel Ple, s’ha de redactar amb els termes jurídics necessaris per tal que l’ACR tingui la obligació d’obrir un expedient de declaració de sòl contaminat, amb uns terminis administratius establerts a la legislació, que faciliti que el Govern, en l’exercici de les seves responsabilitats, hi pugui aportar documentació i arguments a favor de la Declaració tal com consta en el punt tercer de l’Acord, i que obri la porta a la via judicial en cas que l’ACR es negui a fer el que el Ple unànimement li ha REQUERIT.

REQUERIR a l’ACR que declari sòl contaminat les 18 hectàrees contaminades de l’abocador de Can Planas és allò a què està obligat el Govern de Cerdanyola en primeríssim lloc. No fer-ho no és només una manca d’interès i de voluntat per allò que es va aprovar al Ple de manera aclaparadora, sinó que trasllueix un interès implícit que van en la direcció oposada i que és que Can Planas no sigui declarat sòl contaminat. Això estaria en consonància amb la seva negativa de votar l’Acord en el Consell d’Administració del Consorci del Centre Direccional del passat 20 de juny. Tot plegat
és també una greu negligència en el compliment de les normes més elementals de la democràcia representativa.

COM HO HEM SABUT:
En el punt quart de l’Acord s’estableix que el Govern crearà una Comissió de Seguiment de l’expedient de l’Acord per tal que els partits polítics del Consistori i les entitats ciutadanes interessades puguin seguir-ne els tràmits. Aquesta Comissió de Seguiment, tot i haver-ne demanat la convocatòria reiteradament, el Govern no la va convocar fins després de 5 mesos de l’Acord. En el moment de la convocatòria, la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors va demanar a la presidenta de la Comissió, la Tinenta d’Alcaldia i Regidora de Medi Ambient, de Els Verds, Sra Laura Rodríguez, que el Govern lliurés en el marc de la reunió la còpia del REQUERIMENT fet per l’Ajuntament a l’ACR en compliment del punt primer de l’Acord.

La reunió va tenir lloc el dia 7 de juny. Hi eren representats tots els partits polítics del Consistori, l’Ass. Cerdanyola Via Verda i la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors. Val a dir que el Govern NO va aportar cap document de REQUERIMENT a L’ARC, sinó una COMUNICACIÓ brevíssima de la Secretària General de l’ajuntament, Sra. Aurora Corral, a l’ARC, a la qual s’hi adjuntava copia completa del text de l’Acord. (s’adjunta còpia en pdf d’aquest document) .

Els membres del Govern assistents a la reunió afirmaven que amb aquella COMUNICACIÓ estava complit l’Acord. Mentre que altres assistents a la reunió discrepàvem profundament d’aquest interpretació tendenciosa i malintencionada de les seves obligacions com a Govern en representació de la unanimitat del Ple. Davant d’aquesta discrepància la Plataforma va informar els presents que el REQUERIMENT formal a l’ACR el farien des de la Plataforma, tot denunciant públicament la desídia governamental. Aleshores els diferents membres del govern van reconsiderar la seva postura i van acceptar de fer un REQUERIMENT formal a l’ACR, tal com s’estableix al punt primer de l’Acord unànime del Ple de gener. Tot seguit es va obrir un debat sobre els elements jurídics que s’havien d’incloure en el REQUERIMENT.

Davant del debat obert, la Presidenta, la regidora Laura Rodríguez, va considerar oportú deixar aquest punt per una altre reunió que convocaria en el termini d’una setmana aproximadament i tothom ho va aprovar.

Quinze dies més tard, el 22 de juny, els membres de la Comissió de Seguiments vam rebre la convocatòria de la 2a reunió, fixada per 4 dies més tard, el 26 de juny. No obstant, el dia abans, el 25 de juny, la Regidora de Medi Ambient Laura Rodríguez, la va desconvocar al·legant que la reunió havia estat mal convocada “en temps i forma” i que a més a més ella tenia aquella setmana altres reunions més prioritàries. I no n’hem tornat a tenir notícies.

CONCLUSIONS
Per concloure, volem informar que la COMUNICACIÓ de la Secretària General a l’ACR va sortir de l’Ajuntament 10 dies després del Ple de gener, el dia 6 de febrer. L’ARC va respondre a la comunicació amb una carta del Director, Sr. Tost, dient que NO declararà Can Planas sòl contaminat perquè no s’escau al ser aquest abocador un “dipòsit controlat”. Dient, també, que en cas que el segon estudi que s’esta fent per compaginar la urbanització amb l’abocador digui que hi ha risc per a la salut, ja actuarà en conseqüència. Aquest document, del qual n’adjuntem còpia en pdf, va entrar a l’Ajuntament el dia 26 de març. Volem assenyalar que el Govern no ha informat al Ple d’aquesta resposta negativa de fa 3 mesos, no ho deu haver considerat important.. El Govern simplement s’ha quedat aturat aquí: sense haver complit el punt primer i més important de l’Acord unànime de fa mig any. I conformat amb la comunicació negativa de l’ACR, i amagant-la a la opinió pública.

Tot plegat evidencia una conxorxa entre ambdós governs, el de la Generalitat, de CiU, i el de Cerdanyola, del PSC-Els Verds i ICV-EUiA, per tal d’evitar que es compleixi la voluntat democràtica aclaparadora tant del Ple com del Parlament, en el que és un frau vergonyat al màxim òrgan democràtic d’aquest ciutat, el Ple, i el de Catalunya, el Parlament.

Això també s’ha pogut constatar en la negativa a votar l’Acord en el sí del Consell d’Administració del Consorci del Centre Direccional, per tal de preservar “la bona harmonia” entre l’Ajuntament i el Govern de la Generalitat., contrari a la Declaració de sòl contaminat.

Amb tot el que s’ha exposat considerem que la voluntat expressada democràticament i unànime queda absolutament incomplida, desemparada i traïda.

Alhora que, en base a tot allò observat i exposat aquí, podria arribar a concloure’s que hi pot haver persones que voten unes coses dins les institucions democràtiques mentre en el dia a dia treballen per a unes altres, que són contraries, en el que podria ser un frau molt greu als principis democràtics pels quals haurien de regir-se.

Associació Cerdanyola Via Verda
Cerdanyola del Vallès a 30 de juny de 2012

Comparteix: