Pere Solà no serà rector de la UAB tot i haver guanyat les eleccions
Pere Solà, el catedràtic que ha encapçalat la candidatura rupturista a les eleccions a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), “La Nova UAB” ha guanyat la segona volta dels comicis, celebrada dijous.
Un total de 5.892 persones han votat Solà en aquesta segona volta, mentre que l’altre candidat, el catedràtic Ferran Sancho, ha obtingut el 2.544 vots, el que representa una proporció del 70% i el 30% respectivament. A la primera ronda també va ser Solà el candidat més votat.
Tot i així, Solà no serà rector pel sistema de vot ponderat que estableix la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) aprovada pel PP -amb el suport de CiU- l’any 2001. Un sistema electoral molt criticat i titllat d’antidemocràtic pel fet de donar valor diferent als vots segons d’on provinguin.
Això capgira la situació. Segons el sistema de vot ponderat, Sancho ha aconseguit 4.606,02 vots i Solà 3.688,16, és a dir el 55,53% enfront del 44,47% respectivament, fet que proclama Ferran Sancho, catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica nou rector de la UAB en substitució d’Ana Ripoll.
En els sectors A i B (personal docent i investigador) ha guanyat Sancho, mentre que en el sector C (estudiants) i en el sector D (personal d’administració i serveis) ha guanyat Solà [consulta els vots detallats aquí].
La participació en aquesta segona ronda de les eleccions ha estat en el sector A d’un 73,07%, en el sector B d’un 29,32%, en el sector C d’un 15,21% i en el sector D del 62,36%. La proclamació definitiva dels resultats serà el proper 5 de juny.
“No guanyem les eleccions al rectorat tot i rebre el major nombre de vots de la història”
“La Nova UAB” ha lamentat la derrota de les eleccions tot i haver estat la candidatura més votada. De fet, en un comunicat reivindica que els resultats de la segona volta per escollir nou rector “són ben clars”, ja que en vots reals la candidatura de Pere Solà ha obtingut el 70% dels vots. En aquest sentit, destaca que el sistema de vot ponderat -que rebaixa els vots de Solà al 44,47%- prové d’una LOU aprovada pel PP “amb el rebuig unànime de les comunitats universitàries”.
La candidatura ha revelat que hi va haver incidències en algun centre on van votar professors visitants exclosos del cens segons el reglament de la universitat. “La Nova UAB” ha lamentat que aquest fet “hagi enterbolit” la victòria de Ferran Sancho, a qui felicita pels resultats. De la seva banda, es compromet “a seguir treballant per una nova UAB, ara més esperonats que mai pel nombre de vots obtinguts”.
Què diu la LOU?
L’any 2011 el PP va aprovar la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) [pdf] amb el suport de CiU i Coalición Canaria i malgrat l’oposició de la resta de grups parlamentaris i també de rectors, col·lectius d’estudiants i sindicat de professors, que van protagonitzar mobilitzacions al carrer.
La norma va introduir modificacions en l’estructura dels òrgans de govern de la universitats així com un nou sistema de selecció de professorat que implicava la renovació de claustres i rectors elegits per sufragi universal ponderat.
Què diu la LOU? Aquesta llei estableix que el vot per l’elecció del rector serà ponderat per sectors de la comunitat universitària: és a dir professors doctors pertanyents als cossos docents universitaris, la resta del personal docent i investigador, estudiants i personal d’administració i serveis. I en aquest sentit estableix que el vot del professorat doctor tindrà el valor d’almenys el 51% del total dels vots emesos. En el cas de Sancho i Solà, el primer ha obintigut 778 vots d’aquest sector i el segon 174, fet que explica la victòria del primer en vot ponderat.
És la comissió electoral qui determina, un cop fet el recompte de vots, els coeficients de ponderació que correspon a cada vot emès vàlidament, és a dir aplicant-li un percentatge diferent segons el rang de la persona que hagi votat.
D’aquesta manera, és proclamat rector el candidat que a la primera volta de les eleccions aconsegueix el suport de més de la meitat dels vots emesos un cop fetes i aplicades les ponderacions que contempla la LOU. Si cap candidat ho assoleix, es convoca una segona ronda on només hi poden concórrer les dues candidatures més votades en vots ponderats. A la segona volta és proclamat rector aquell que obté una majoria simple de vots ponderats.