Roda de premsa: Els estudis de la segona solució per l’abocador de Can Planes continuen endavant i els temors de la Plataforma s’agreugen.

Des de bon inici la Plataforma ha denunciat tant el fons com les formes amb les quals el Consorci del Centre Direccional, amb el silenci de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i de la Generalitat, han decidit licitar els estudis per a una segona solució de l’abocador de Can Planes.

002Cal insistir i fer públic:

1.- Que el Consorci del Centre Direccional, segons allò establert en els seus Estatuts, no té competències per licitar els estudis de solucions i que la potestat que en el seu dia se li va atorgar per a licitar l’informe IDOM va ser atorgada per un conveni que avui en dia no té vigència, ni ha estat ratificat per l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

2.- Que el nou estudi s’ha fraccionat en 3 contractes diferents i diferenciats (estudi hidrogeològic, estudi de gasos i procés de participació ciutadana) per evitar la lliure concurrència i la publicitat necessària en aquesta licitació, requisits legalment imposats per permetre la igualtat de condicions en la contractació i per allunyar l’arbitrarietat del funcionament de les administracions públiques.

3.- Que la finalitat última de “segona opinió” sobre Can Planas és determinar la incidència de l’abocador i la seva compatibilitat amb uns usos que s’han de preveure en un nou planejament que encara no s’ha fet públic, però no té com finalitat la de solucionar de forma definitiva els problemes que des del punt de vista de la salut i del medi ambient pateix Cerdanyola i els cerdanyolencs des de fa dècades.

Fins a la data la Plataforma, les entitats i els partits polítics que en formen part, hem assistit a les 3 sessions informatives a les quals ens han convocat, l’última de les quals va ser una presentació dels primers estudis realitzats pels equips del Doctor Joan de Pablos- estudi de gasos- i del Doctor Jesús Carrera- estudi hidrogeològic. En l’exposició dels resultat, els tècnics tornen a insistir en el mateix que IDOM deia ja fa anys: hi ha filtracions de lixiviats des dels diversos vasos de l’abocador cap a fora i emissions lliure de gasos, sense que des de la seva clausura l’any 1995 l’entitat que va gestionar l’abocador, EMSHTR (actualment EMA Entitat Metropolitana de Medi Ambient), hagi realitzat cap gestió per evitar les filtracions i l’emissió de gasos.

Cal recordar que legalment el gestor de l’abocador tenia l’obligació de fer el control d’aigües superficials i subterrànies, el control de la contaminació del sòl, el control dels lixiviats i gasos. Fins a la data a aquesta Plataforma no ens consta de forma fefaent i expressa, tot i haver-ho demanat repetidament, que aquesta gestió post clausura s’hagi fet mai.

Tot això ens porta a afirmar que els estudis que s’estan fent ara amb diners públics i licitacions possiblement il·legals, no són altre cosa que la gestió post clausura de l’abocador que venia obligada a fer EMSHTR (actualment EMA): realitzar controls i gestionar els gasos i els lixiviats. En cap cas està en la voluntat dels tècnics contractats la de descontaminar, simplement volen fer compatible la gestió d’un abocador amb la futura urbanització, la qual cosa resta molt lluny de ser una cerca de SOLUCIONS i de resoldre l’afectació de l’abocador de Can Planas en la salut de les persones i en el medi ambient.

La presència de contaminats altament perillosos per a la salut humana i pel medi ambient no es discuteix, tampoc no és discutible que aquest contaminants superen els NIVELLS GENÈRICS DE REFERÈNCIA establerts a les lleis estatals i europees, per la qual cosa la Plataforma entén que la única solució possible i acceptable és l’encaminada a disminuir la seva presència i descontaminar per a què es garanteixi totalment i per sempre la necessària preservació de la salut de les persones, alhora per a què es garanteixi la recuperació ambiental d’un espai perillosament degradat.

Entenem que l’any 2012, després de tants anys sense cap gestió adequada dels contaminants, no podem jugar a fer accions que permetin que els riscos de l’abocador siguin “acceptables” perquè la ciutadania que pateix aquests riscos mai va “acceptar” la presència d’aquests contaminants i perquè l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès va ser enganyat per EMSHTR (actualment EMA) en abocar-hi major quantitat de diferents productes industrials contaminants que no estaven permesos, ni les llicències atorgades els autoritzaven.

Allò que la Plataforma ha pogut constatar és que la possibilitat de netejar l’abocador, de descontaminar-ho, és rebutjada d’inici i ni tant sols volen aprofundir en les tecnologies que ho permetrien. Els tècnics només han fet els primers estudis preliminars però ja rebutgen, sense cap estudi previ de possibilitats, la solució que sempre hem defensat. Som coneixedors que hi ha supòsits i tecnologies que a diferents llocs d’Europa han permès la descontaminació d’espais tant o més perillosos que Can Planes, però existeix una reticència absoluta en plantejar aquest possible escenari.

Tota aquesta desídia en la descontaminació de l’abocador de Can Planas ha de fer reaccionar a la ciutadania. Cal recordar que al terme municipal de Cerdanyola del Vallès existeixen d’altres abocadors i n’esmentem només alguns com  Montserrat 1 i Montserrat 2,  Agapito, Can Domènec o l’Elena mateix, cadascun d’ells amb les seves particularitats: uns tenen residus perillosos, d’altres encara no han resolt la seva gestió post clausura i estant contaminant l’entorn… I cal reaccionar perquè les administracions públiques no aprenen dels errors passats, sinó que els repeteixen i així actualment podem comprovar amb gran preocupació com torna a sorgir la possibilitat de convertir l’argilera de Can Fatjó en un nou abocador.

Però dels nombrosos abocadors que tenim a Cerdanyola l’abocador de Can Planas és, amb molta diferència, el que alberga els residus industrials més tòxics i perillosos i amb unes concentracions alarmantment altes segons les lleis. És per aquest motiu que la Plataforma ha centrar actualment els seus esforços en aquest abocador i exigeix la seva descontaminació, com l’exigirem amb d’altres abocadors amb patologies semblants a les de Can Planas. “

Finalment, tot i que mai ha estat una finalitat de la Plataforma la de fer política, sinó la d’incidir en la política, hem de fer constar la nostra preocupació per la coincidència de parers que demostren els partits locals que acaben de signar un acord de govern pel que fa a les solucions per Can Planas. Aquesta coincidència queda palesa en les sessions informatives del “nou” estudi, la qual cosa fa preveure que es pretén tancar el debat social i polític sobre quina és la millor solució per a la contaminació que causen els residus perillosos de Can Planas, donant per bona la solució que pugui sortir d’uns estudis que, com ja s’ha dit, lluny de promoure la descontaminació de Can Planes, prenen mesures analítiques dels lixiviats i dels gasos amb l’objectiu de fer una proposta de gestió d’aquests paràmetres i, així, poder afirmar que el risc és acceptable, sempre amb la única i última finalitat de fer compatible l’abocador amb el planejament urbanístic que sembla ja redactat pel Consorci del Centre Direccional.

Plataforma Cerdanyola sense Abocadors (Cerdanyola del Vallès, maig de 2012)

http://cerdanyolasenseabocadors.wordpress.com/2012/05/20/roda-de-premsa-els-estudis-de-la-segona-solucio-per-labocador-de-can-planes-continuen-endavant-i-els-temors-de-la-plataforma-sagreugen/

Comparteix: