IPP contra els responsables del deteriorament de la sanitat catalana

La Plataforma en Defensa de la Salut Pública Cerdanyola-Ripollet ha realitzat un acte informatiu per presentar la Iniciativa Penal Popular contra els responsables del deteriorament de la sanitat catalana. Es tracta d’una iniciativa impulsada per Dempeus per la Sanitat Pública amb l’assessorament de l’ex-fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

La integrant de la Plataforma en Defensa de la Salut Pública, Marta Carreras, va explicar que la Iniciativa Penal Popular (IPP) “és una eina més, i poc explorada, pels activistes en defensa de qualsevol dret cívic, com és el cas de la Salut”. Es tractaria de tenir la informació necessària per tirar endavant processos legals que obliguin als responsables polítics i empresarials que han de donar la cara davant la ciutadania i els Tribunals per unes retallades del sistema de salut que, atenent les lleis, “poden considerar-se veritables agressions i fins i tot poden ser considerades com a crims contra la humanitat”.

El doctor i membre de l’Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública, Roger Bernat, va dir que el principal problema de la sanitat catalana no són els professionals, “si no el model de gestió que s’ha acabat imposant”. I va posar com a exemple el cas de les cesàries. Mentre l’Organització Mundial de la Salut estima que el 15% de cesàries sobre el total de naixements és un índex òptim, que marca l’excel·lència, a Catalunya, “amb un sistema de sanitat més mixt que públic”, és d’un 28%. El percentatge als centres privats és del 40%. Les raons, segons Bernat, són clares: “una cesària permet facturar tres vegades més que un part normal”.

Roger Bernat troba errat destinar el 90% del pressupost de sanitat a les intervencions mèdiques, oblidant la prevenció i la informació. Bernat creu que posar ordre en el sistema de salut català hauria de passar per reduir la despesa farmacèutica supèrflua, evitar la sobre utilització tecnològica i molt especialment acabar amb la gestió privada de la sanitat pública, “el que suposaria un estalvi a curt termini d’uns 7.000 milions d’euros anuals”.

L’economista i presidenta de Dempeus per la Salut Pública, Àngels Martínez Castells, va tirar d’ironia per recordar les paraules i arguments de la Ministra de Sanidad, Ana Mato, per justificar les retallades, “carregant part de la culpa de l’actual situació als malalts crònics i a la millora de l’esperança de vida”. Martínez Castells va encoratjar els presents a defensar uns drets col·lectius que ha costat molts anys assolir, i confia en que sortint al carrer, informant, i tirant endavant accions com la IPP “es poden canviar les coses”, tot recordant que “el progrés sempre ha arribat canviant les lleis per exigència popular”.

La Plataforma en Defensa de la Salut Pública creu que la crisi s’ha convertit en la coartada d’una estafa contra la majoria de la població, destinant els diners procedents dels nostres impostos que haurien de garantir l’Estat del Benestar, a engreixar el capital financer.

http://cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/04/23/plataforma_sanitat_ipp.html

Comparteix: